Η λέξη ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ και ΕΝΑ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΣΧΕΔΙΟ
Η λέξη ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ είναι ατυχής επειδή παραπέμπει σε λάθος εικόνα και δεν δείχνει ακριβώς αυτό που απαιτείται να γίνει. Φορτίζει με ενθουσιασμό, λες και όταν ανέβουμε στο βουνό 10.000 άνθρωποι και φυτέψουμε από ένα δέντρο θα λυθεί το πρόβλημα και η Πάρνηθα θα ξαναγίνει όπως και πριν σε χρόνο μηδέν.
Παρακολούθησα με ενδιαφέρον τις συζητήσεις και, δεν το κρύβω, στην αρχή και 'γώ ήμουν γεμάτη οργή και μόνο οργή και εκφραζόμουν με οργή. Εξακολουθώ να είμαι οργισμένη, αλλά τώρα πλέον η οργή με οδηγεί στο να ψάχνω με ψυχραιμία για τον τρόπο που δεν θα ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο μη ελεγχόμενο.
Στην αρχή, ανέβασα αυτό το ποστ, όπου έκανα update τα όσα διάβαζα στη συνέχεια, όπως αυτό.
Λίγο αργότερα, βρήκα και αυτό, καθώς και μερικά ακόμα, που με έπεισαν ότι αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή δεν είναι ενθουσιώδεις και σπασμωδικές ενέργειες, αυτό που λέει η παροιμία "στη βράση κολλάει το σίδερο" δηλαδή.
Μια καλή οργάνωση απαιτείται για ΕΝΑ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΣΧΕΔΙΟ το οποίο θα φροντίσει για τη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας μας και θα εξασφαλίσει την ανάσα των παιδιών μας.
Από οράματα και σχεδιασμούς με ορίζοντα αρκετών χρόνων πάσχουμε εμείς εδώ πέρα στην Ελλάδα. Τα θέλουμε όλα "χθες" αν γίνεται και επάνω σε αυτή την ανυπομονησία βασίζονται και οι εξουσιαστές μας που ζητούν τη ψήφο μας -δυστυχώς εμείς τη δίνουμε σε όποιον υποσχεθεί "γρήγορα" ή "αμεσα" αποτελέσματα.
Αν μελετήσετε τα δυο άρθρα όπου παρέπεμψα προηγουμένως, θα μάθετε αρκετά πράγματα για τα δάση. Αυτό που είναι βέβαιο, είναι ότι οποιαδήποτε ενέργειά μας πρέπει να βασίζεται σε γνώμες και προτάσεις εξειδικευμένων ανθρώπων, επιστημόνων με ειδικές γνώσεις πάνω στο θέμα και όχι σε πρόσκαιρο ενθουσιασμό.
Ανατριχιάζω στην ιδέα ότι αυτές τις μέρες χιλιάδες οχήματα, αυτοκίνητα και δίτροχα, πλημμυρίζουν το πληγωμένο βουνό για να διαπιστώσουν απο κοντά τη ζημιά. Μόνο θανατολαγνικές τάσεις μπορεί να ικανοποιήσουν παρόμοιες ενέργειες.
Μια σκέψη που έκανα είναι να ζητηθεί από την Πολιτεία η άμεση περίφραξη του δρυμού και η αεροφωτογράφησή του, ώστε να υπάρχει μέτρο σύγκρισης για πιθανές μελλοντικές καταπατήσεις, καθώς και η περιφρούρηση. Προσλήφτηκαν άλλωστε πρόσφατα κάποιες χιλιάδες αγροφύλακες.
Μια άλλη σκέψη είναι να περνοδιαβαίνουμε μια φορά τη βδομάδα έστω και να διαπιστώνουμε με τα μάτια μας τι γίνεται εκεί πέρα, στα όρια της Χασιάς και της Στεφάνης -κυρίως- απο εκεί που άρχισε η φωτιά. Μη δούμε σπίτια να ανεβαίνουν την ανηφόρα, μαζί με γιδοπρόβατα.
Αυτά και δεν θα παρευρίσκομαι σε συναντήσεις, θα ψάχνω όμως και ό,τι μαθαίνω θα το ανακοινώνω.
:-) ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!! σε όλους όσοι θα πάρουν στους ώμους την προσπάθεια διάσωσης της Ανάσας μας και του Φυσικού μας πλούτου.
6 σχόλια:
Η αεροφωτογράφηση της Πάρνηθας είναι μια υπόθεση λίγων ωρών. Ο εξοπλισμός είναι άμεσα διαθέσιμος. Κάθε μέρα που περνά δίχως να γίνεται η αεροφωτογράφηση, φανερώνει την ανοργανωσιά και την ολιγωρία του κρατικού μηχανισμού. Κάθε μέρα που περνά και η αντιπολίτευση δεν ρωτάει ανοιχτά και ξεκάθαρα τον πρωθυπουργό, γιατί καθυστερεί η αεροφωτογράφηση, αποτελεί μαρτυρία για την ανικανότητα των πολιτικών να διαχειριστούν το μέλλον του τόπου μας. Κάθε μέρα που περνά και η Νομαρχία Αττικής παραμένει κρυμμένη και στο παρασκήνιο των εξελίξεων, αποτελεί μαρτυρία για την κατάπτωση του θεσμού της αιρετής νομαρχιακής αυτοδιοίκησης.
Μπράβο Μαρίνα, συμφωνώ απόλυτα σε όσα γράφεις τώρα. Η βιασύνη είναι κακός σύμβουλος.
Πολύ σωστή και η παρατήρηση του Ληρ.
Ρίξε μια ματιά και σε ένα εξαιρετικό άρθρο του Νίκου Μάργαρη.
Ναί, ναί, βεβαίως... τα πεύκα έχουν ρετσίνι γιατί "ζητάνε" να καούν και να χτιστούν και τα αργείτικα πεπόνια έχουν ραβδώσεις γιατί ζητάνε μαχαίρι να κοπούν!
Βρε ούστ λαμόγια.
~~ Gilletina, κάνε πρόταση, δώσε ιδέα και τρόπο, μη μένεις στην οργή. Χωρίς τη γνώμη των ειδικών και την εμπειρία τους, τι μπορούμε να κάνουμε; Αμα μπορούσαμε να ασκούμε ιατρική π.χ. τι θα χρειαζόμασταν τους γιατρούς;
Α! Μόλις διάβασα ένα άρθρο στα ΝΕΑ: Μαύρα σενάρια για τον Δρυμό
Σοβαρές επιφυλάξεις διατυπώνουν οι επιστήμονες για την επιτυχία αναγέννησης του δάσους
-->> Όπως αναφέρει ο καθηγητής του Τμήματος Οικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δημήτρης Νταλλής, συγκαλείται σήμερα στο Πανεπιστήμιο σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των καθηγητών, οι οποίοι θα προτείνουν συγκεκριμένα μέτρα για την αποκατάσταση της ζημιάς, ενώ ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού βρίσκεται σε επαφή με εξειδικευμένους επιστήμονες του εξωτερικού ώστε να αναζητηθούν λύσεις.
link-->>
http://www.tanea.gr//Article.aspx?d=20070702&nid=5125046&sn=%CE%95%CE%9B%CE%9B%CE%91%CE%94%CE%91&spid=876
Εδώ ζητούμε βοήθεια απέξω, το θέμα ΚΑΙΕΙ, ο πανικός είναι κακός σύμβουλος όσο και η ολιγωρία.
-->> Οταν συζητείται να αλλάξει το άρθρο 24 για τα δάση, τι κάναμε;
Αντέδρασα, αλλά είμαι μια μονάδα. Χρειάζεται ο εχθρός (η φωτιά στην περίπτωση) να φτάσει ίσαμε τη πόρτα μας για να ξυπνήσουμε, και πάλι λέω ΠΑΛΙ ΚΑΛΑ.
ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΠΑΙΔΙΑ
...O M. Ειδικός; απο πού και ως πού κάποιος που έγραφε σε περιοδικά αντιπροσώπων πολεμικών βιομηχανιών και πρακτόρων μυστικών υπηρεσιών, μαντράδων, καταπατητών, πετερελαιοβιομηχάνων, και κάθε λογής ΛΟΜΟΓΙΟΥ, τολμάει να μιλάει για δάσος;
Υπάρχουν δασάρχες, υπάρχουν δασολόγια, υπάρχουν όλα. ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΦΗΝΟΥΝ να τα εφαρμόσουν.
Και μην παρασύρεστε από το εισηγητικό μέρος των προτάσεων που είναι βάσιμα ΕΙΝΑΙ ΔΟΛΩΜΑ για ΧΑΖΑ ΨΑΡΙΑ.
Δημοσίευση σχολίου