Κυριακή 15 Ιουλίου 2007

ΠΡόΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΟΙΚόΠΕΔΟ ΣΤΑΔίΟΥ + ΑΙόΛΟΥ





Σημειώνω με πράσινο το οικόπεδο για το οποίο συζητούμε. Προτείνω, μετά την απαλλοτρίωσή* του από το Δήμο Αθηναίων, να διαμορφωθεί μετά από αφιλοκερδή** διαγωνισμό σε χώρο Ελεύθερης Γνώμης του Πολίτη. Να γίνει δηλαδή ένας χώρος όπου καθένας θα μπορεί να εκφράζει τη γνώμη του ελεύθερα και να ενημερώνει για τα κακώς κείμενα στη χώρα μας χωρίς να κινδυνεύει να συλληφθεί ούτε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αλλά ούτε και μετά την απομάκρυνσή του από το χώρο αυτό.

Προαπαιτούμενα του διαγωνισμού:

1. Η φύτευση ενός μεγάλου δέντρου, πιθανότατα πλάτανου, καθώς το δέντρο αυτό έχει δώσει καλά δείγματα ανοχής στο βεβαρυμένο περιβάλλον της Αθηνας. Παράδειγμα τα πλατάνια της οδού Διον. Αρεοπαγίτου στην Ακρόπολη και εκείνα της οδού Σκουφά, δίπλα στον Αγ. Διονύσιο, που αναπτύχθηκαν σύντομα και αντέχουν στο καυσαέριο.
2. Η διαμόρφωση των δευτερευουσών όψεων των όμορων κτιρίων με πανώ ή/και γκραφίτις.
3. Η απουσία οποιουδήποτε μόνιμου κατασκευάσματος, εκτός από πάγκους και εγκαταστάσεις ήχου και φωτισμού.

_______________
ΣΗΜ.1. * εκτός αν το ίδρυμα στο οποίο ανήκει αποφασίσει να δωρήσει το κληροδότημα στους πολίτες της Αθήνας και να γίνει Μεγάλος Ευεργέτης της πόλης, σύμφωνα με τη ρήση του εξέχαστου Γιάννη Τσαρούχη.
ΣΗΜ.2. ** με τον όρο «αφιλοκερδή» εννοώ το διαγωνισμό που δεν θα έχει οικονομικό αντάλλαγμα, αλλά δεν θα παραλείπει την αυστηρή κατά το Νόμο περί Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών διοργάνωσή του. Εχω τη βεβαιότητα ότι υπάρχουν πολλοί νέοι ή/και παλαιότεροι αρχιτέκτονες, των οποίων το ενδιαφέρον για την πόλη μας είναι εντονότερο κίνητρο από ένα οικονομικό έπαθλο. Εάν η απουσία οικονομικού βραβείου δεν είναι συμβατή με το Νόμο, ας είναι αυτό εντελώς συμβολικό ως προς το ύψος του ποσού.

ΣΗΜ. το ίδιο ποστ ανέβασα και εδώ: http://anadasosi.blogspot.com/2007/07/blog-post_15.html

8 σχόλια:

arammos είπε...

Ωραία ιδέα αλλά ουτοπία. Και να γινόταν αυτό που λες θα το κατέστρεφαν οι ίδιοι οι "ιδιοκτήτες" του σε χρόνο dt.

Rodia είπε...

Εχεις δίκιο να ξεκινάς με σκεπτικισμό και απαισιοδοξία, έτσι έχουμε διδαχτεί τόσα χρόνια.:-( Δες όμως την πλευρά του οράματος, δεν είναι πιο... ζωηρόχρωμη;
Το όνειρο και η επιθυμία του ανθρώπου να το κάνει πραγματικότητα ώθησαν προς την πρόοδο το γένος των ανθρώπων. Το δυσάρεστο είναι ότι το τελευταίο καιρό προωθούνται οι... εφιάλτες!:-Ρ

..όσο για ιδιοκτήτες, δεν θα υπάρχουν.. μόνο χρήστες του χώρου..

ATHENA είπε...

ΡΟΔΙΑ ΜΟΥ ΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΚΑΤΡΑΝΤΖΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΟΛΗ Η ΣΗΜΕΙΩΜΕΝΗ ΜΕ ΠΡΑΣΙΝΟ ΠΕΡΙΟΧΗ, ΕΧΕΙΣ ΕΝΤΑΞΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟ ΤΗς ΑΙΟΛΟΥ ΜΕΣΑ, ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ ΤΗς ΣΤΑΔΙΟΥ (ΜΕ ΤΑ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ ΔΕΝΤΡΑ ΠΟΥ ΠΡΠΕΙ ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΥΠΟ ΟΨΙΝ)

ΚΙ ΕΓΩ ΠΛΑΤΑΝΙΑ ΕΙΧΑ ΣΤΟ ΝΟΥ ΜΟΥ
(ΔΝΕ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΤΑΔΙΟΥ ΔΝΕ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΘΥΜΗΘΩ ΑΚΡΙΒΩς)

ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΛΤΑΝΙ ΣΥΝΤΑΣΣΕΤΑΙ ΜΕ ΤΡΕΧΟΥΜΕΝΟ ΝΕΡΟ ΣΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΜΟΥ
ΟΠΩς ΚΑΙ Η ΟΜΟΝΟΙΑ ΜΕ ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙ
ΒΛΕΠΩ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΗΝ ΠΕΛΥΡΑ ΤΟΥ ΤΡΙΓΩΝΟΥ ΤΟΙΧΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΛΑΤΗ ΤΟΝ ΤΟΙΧΟ ΜΙΑ ΕΣΟΧΗ ΠΝΙΓΜΕΝΗ ΣΤΑ ΦΥΤΑ
ΗΜΙΚΥΚΛΙΚΟ ΠΑΓΚΑΚΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΑΠΛΟ ΑΠΛΟΥΣΤΑΤΟ ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΑΚΙ (ΙΣΑ ΝΑ ΠΗΔΑΕΙ ΛΓΟ ΝΕΡΑΚΙ ΣΕ ΜΑΙ ΜΙΚΡΗ ΜΑΡΜΑΡΙΝΗ ΓΟΥΡΝΑ, ΟΧΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΚΙΤΣΑΡΙΑ, ΟΥΤΕ ΒΕΒΑΙΑ ΤΑ ΨΕΥΔΟΒΡΑΧΑΚΙΑ, ΣΕ ΑΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ.

ΤΑ ΠΛΑΤΑΝΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ 3 ΚΑΙ ΝΑ ΟΡΙΟΘΕΤΟΥΝ ΤΙΣ 3 ΓΩΝΙΕΣ ΤΟΥ "ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ ΚΑΤΡΑΝΤΖΟΥ"

ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ "ΚΑΜΜΙΑ ΣΤΑΘΕΡΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ" (ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΩ, ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΛΕΠΤΗ ΣΙΔΕΡΕΝΙΑ ΠΕΡΓΚΟΛΑ ΝΑ ΑΚΟΥΜΠΟΥΝ ΟΙ ΓΛΥΣΙΝΙΕΣ, ΤΑ ΓΙΑΣΕΜΙΑ, ΟΙ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΑΝΑΡΡΙΧΗΤΙΚΑ ΒΛΕΠΩ)
ΑΡΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΙΝΑΙ Η ΓΕΩΠΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΙΔΗ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΥΠΑΡΞΟΥΝ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΧΡΩΜΑ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑ ΣΕ ΑΡΜΟΝΙΚΟΥΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥΣ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΥΝΑΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΕΤΟΥς.

GUERILLA GARDENING ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ!

ATHENA είπε...

Α ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΕΝ ΛΟΓΩ ΤΟΙΧΟ ΕΒΛΕΠΑ ΜΙΑ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΑ ΜΕ ΛΕΙΜΩΝΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝΤΡΑ Ως ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ

TROMPE L OEIL ΔΗΛΑΔΗ
(ΠΑΛΙ ΠΡΟΣΟΧΗ ΝΑ ΜΗ ΒΓΕΙ ΚΙΤΣ)

cropper είπε...

Εμπρός για το Speakers' Corner της Αθήνας. Λέω να φυτέψουμε και ντοματιές και λαχανιές και γιαουρτιές γύρω-γύρω. Να μη κουβαλάμε απ' το σπίτι.

Από ομιλητές κι από λόγους κι από λόγια, γενικώς, είμαστε τίγκα. Γι' αυτό να φυτέψουμε πυκνούς θάμνους με καποτιές, να κάνουμε ελεύθερο σεξ, χωρίς τον κίνδυνο της σύλληψης, ούτε εμβρύων.

stefanos είπε...

πωπω
hyde park το κάναμε εδώ

καλή ιδέα
να βρουν και μερικοί βήμα να λένε τα δικά τους με ορατό ακροατήριο

Rodia είπε...

~~ ATHENA, πήρες φόρα βρε παιδί μου! 600 τετραγωνικάκια είναι μονάχα... ΕΝΑ μεγάλο δέντρο και πολύ είναι. Λίγοι πέτρινοι πάγκοι και αυτό είναι όλο. Να κάθεται ο κόσμος για μια ανάσα και να ακούει και να χαζεύει.
:-)

~~ Ρε συ cropper, όλα αυτά θέλουν γερό πότισμα -εκτός από τις γιαουρτιές για τις οποίες καλυπτόμεθα με την ανατροφή μια αγελάδας. Με τόσο θόρυβο, σίγουρα θα αρμέγουμε γιαούρτι. ..και.. λες να γίνει χώρος αναπαραγωγής; εχμ.. λύνεται και το δημογραφικό κιόλας..
:-)

~~ Στέφανε, νομίζω ότι καταργήθηκε στο Χάιντ Παρκ ο σχετικός χώρος, για τούτο και η πρότασή μου. Θα είναι ο μοναδικός στην Ε.Ε.
:-)

ATHENA είπε...

ΣΕ 600 Τ.Μ. ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΘΑΥΜΑΤΑ ΠΙΣΤΕΨΤΕ ΜΕ ...


Metablogging.gr Comments Headline Animator