Τετάρτη 18 Ιουλίου 2007

έΝΑ έΓΚΛΗΜΑ ΑΚόΜΑ: ΓΚΡΕΜίΖΟΥΝ ΤΑ ΞΕΝίΑ





"Ζήσε το Μύθο σου στην Ελλάδα" λέει το γνωστό σλόγκαν της κυρίας Φ.Π.Π., υπουργού τουρισμού. Ποιο Μύθο όμως; Το γκρεμισμένο; Εκτός αν αυτό ακριβώς εννοεί η κυρία: Να γκρεμιστούν τα ΞΕΝΙΑ ώστε να ανήκουν πλέον στη χώρα του μύθου, στην παραΜΥΘΟχώρια περιοχή...

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων -τι να κάνει κι αυτός, ένας επιστημονικός σύλλογος είναι μονάχα- οργανώνει ένα ψήφισμα εναντίον της κατεδάφισης και ΥΠΕΡ της σωτηρίας των ιστορικών αυτών κτιρίων/μνημείων της νεώτερης αρχιτεκτονικής. Αναρωτιέμαι με όλη αυτή την καταστροφική μανία, ΠΟΙΑ ΜΥΓΑ ΜΑΣ ΤΣΙΜΠΗΣΕ.. ΟΕΟ??? Ε..??? Ε..???

Αντιγράφω από την ιστοσελίδα του ΣΑΔΑΣ:

-->> Το πρόγραμμα των τεχνικών υπηρεσιών του ΕΟΤ για τη μελέτη και ανέγερση των Ξενία, που ξεκίνησε το 1950 από τον Χ.Σφαέλλο έμελλε να εξελιχθεί την περίοδο 1957-1967 σε πραγματικό εργαστήριο αρχιτεκτονικής σκέψης, με τον αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη, προϊστάμενο της Υπηρεσίας Μελετών και με άξιους συνεργάτες σημαντικούς αρχιτέκτονες της εποχής. Με βάση ένα στερεό και ουσιαστικό θεωρητικό υπόβαθρο, όπως αυτό παρουσιάζεται στα κείμενα του Άρη Κωνσταντινίδη, κατά το σχεδιασμό επιδιώκεται η επιλογή του κατάλληλου χώρου και προσανατολισμού, η ένταξη στο τοπίο, η σχέση του εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, η απλότητα και σαφήνεια της μορφής, η ειλικρίνεια στη χρήση των υλικών, η τυποποίηση στην κατασκευή, αλλά και η ένταξη των μονάδων αυτών στη ζωή του κάθε τόπου. Το εγχείρημα έδωσε μία από τις σημαντικότερες ενότητες δημοσίων κτιρίων μεταπολεμικά σχεδιασμένων υπό μια συνολική αρχιτεκτονική θεώρηση. Τα Ξενία αποτελούν σήμερα σημείο αναφοράς για τους Έλληνες και ξένους αρχιτέκτονες ως μία σύγχρονη, καθαρή και ειλικρινή αρχιτεκτονική έκφραση, που με συνέπεια ερμήνευσε τις αρχές του μοντέρνου κινήματος μέσα από ένα κώδικα πολιτισμικής εντοπιότητας.

-->> Μετά και τις κατεδαφίσεις των Ξενία Ηρακλείου και Ιωαννίνων και τη συνεχιζόμενη κακοποίηση και εγκατάλειψη των υπολοίπων, η υπόθεση της προστασίας, ανάδειξης και διατήρησής τους είναι κρίσιμη και πιο επίκαιρη από ποτέ. Στα πλαίσια της ευαισθητοποίησης των αρχών και ανάσχεσης των καταστροφικών πρακτικών, που ακολουθούνται τα τελευταία χρόνια και με στόχο την υλοποίηση της παραπάνω πρότασης, ο ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ κάνει έκκληση δήλωσης συμπαράστασης με τη συλλογή υπογραφών.

-->> Έχουμε χρέος να προστατεύουμε την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά και να την παραδίδουμε ακέραιη στις επόμενες γενιές.

Εδω ψηφίζουμε: http://www.sadas-pea.gr/xenia_petition.htm

____________
ΣΗΜ.1. Πρόλαβα και είδα το ΞΕΝΙΑ Ιωαννίνων πριν γκρεμιστεί προσφάτως, αφού είχε μείνει παραμελημένο για πολλάάάά χρόνια.
ΣΗΜ.2. Την είδησα έμαθα από την ΑΤΗΕΝΑ

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Λυπηρό πραγματικά, αλλά αυτή είναι η Ελλάδα μας...

Αξίζει πάντως να σημειώσουμε πως υπάρχουν και μερικά που έχουν γλιτώσει και αναδειχθεί, όπως το Ξενία Ρεθύμνου, που έχει παραχωρηθεί στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, και εδώ και 4 χρόνια περίπου στέκει ανακαινισμένο στην παραλιακή, φιλοξενώντας φοιτητές στα δωμάτια, και πλήθος εκδηλώσεων και εκθέσεων στις αίθουσες που αποτελούσαν τους κοινόχρηστους χώρους του.

Ανώνυμος είπε...

Τι αποσταση απο το χειμεριο κυμα εχει αυτο στην πρωτη φωτο σου? Επιτρεπονται στην πολη που βρισκεται κτιρια μονοκομματα επι δεκαδες μετρα?

Rodia είπε...

~~ προς Ανώνυμο: Τα "Ξενία" χτίστηκαν σύμφωνα με μελέτες σημαντικών αρχιτεκτόνων, μια εποχή που ο τουρισμός ήταν στα σπάργανα στη χώρα μας, σε θέσεις επιλεγμένες από το ελληνικό κράτος. Για τούτο, αποτελούν μνημεία σύγχρονης αρχιτεκτονικής, μνημεία αντίστασης στην αυθαιρεσία της υπερβολής του μπετόν των κτιρίων τύπου "πολυκατοικία" και στην άναρχη δόμηση των πόλεων που εξαπλώθηκε σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Ανώνυμος είπε...

και επειδη ηταν "σημαντικοι" μπορουσαν να χτισουν οπου θελουν οτι θελουν.
Ακριβως οτι γινεται και σημερα στα μερη που δειχνεις.

Μηπως εχεις δει που εχει χτιστει το Ξενια Καστανιας (Κορινθια)? Μηπως ειναι καθαρα δασικη περιοχη? Ισως της Παρνηθας? Να μην πουμε και σχεδον για καθε αλλο.
Α και ειπες οτι ειναι "μνημεία αντίστασης στην αυθαιρεσία της υπερβολής του μπετόν"? εχεις δει εστω ενα απο αυτα που να μην ειναι γεματο απο (κακιστης χρησης κατα την αποψη μου) εμφανες μπετον?
Στηριξτε τα. Ειναι πραγματικα χαρακτηριστικα σημαντικου μερους μας, αρκετων των "σπουδαιων" μας.

Rodia είπε...

~~ Ανώνυμε, πολύ ωραία λοιπόν! Μήπως να γκρεμίσουμε και την Ακρόπολη τότε..? Και αυτή είναι χτισμένη από σημαντικούς αρχιτέκτονες που έχτιζαν "όπου ήθελαν"...

Α! εσύ μου έβαλες το FLAG BLOG..? μερσί, να μη ψάχνω αλλού...
(χαιρετίσματα στον προστάτη εργολάβο σου)

Rodia είπε...

Σε επόμενο ποστ θα αναφερθώ αναλυτικά στον εργολάβο των Ιωαννίνων που πρωτοστάτησε στο γκρέμισμα του ΞΕΝΙΑ και επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε ευρύ τομέα...
Τρέχα τώρα να με φιμώσεις!:-)

Ανώνυμος είπε...

διάβασα στο μπλοκ της αναδάσωσης για κάποιο προβλημα που έχεις σχετικά με την δημοσίευση των κειμένων σου.έτσι λοιπόν μπηκα στην σελίδα συ. δεν ξέρω για άλλες περιοχες όπου υπάρχουν ΞΕΝΙA,στο Ρέθυμνο όμως μια και είμαι από εκεί όλη η παραλιακή από τον Άγνωστο και πέρα έχει κτίσματα εδώ και πάρα πολλα χρόνια. σπίτια,ξενοδοχεία.ακόμα και καφετέρια υπάρχει μέσα στην παραλία.
σου λέω επίσης αν δεν το γνωρίζεις ήδη, ότι το Ρέθυμνο είναι η μοναδική μεσαιωνική πόλη που υπάρχρι στην Μεσόγειο.
Γιατί κανείς δεν ασχολείται με το λιμάνι έκτρωμα που έφταξαν?
Η παραλία έχει σχεδόν καταστραφεί.
το ΞΕΝΙΑ τους φταίει?
Δεν νομίζω να ενοχλήθηκε κάπιος από τα σχόλια που έκανες για το ΞΕΝΙΑ.Αν σε μπλοκάρουν κάποιος άλλος λόγος υπάρχει και φαντάζομαι πως τον γνωρίζεις.

Ανώνυμος είπε...

@ Ανώνυμε 1.
Με τη δική σου λογική να γκρεμίσουμε και τα σπιτάκια στα χωριά γιατί μέσα σε δασικές περιοχές ήταν κάποτε και αυτά? Ε και αφού τα ερημώσουμε ας γίνουμε 10.000.000 στην Αθήνα.
Το οτι τα Ξενία χτίστηκαν όντως σε σημεία που δεν επιτρέπεται ΤΩΡΑ η δόμηση δεν τα κάνει ανάξια λόγου και ύπαρξης οπότε ας τα γκρεμίσουμε. Από όσο γνωρίζω κανένας νόμος δεν έχει αναδρομική ισχύ δεν σου λέει κάτι αυτο?
όΣο για το εμφανες μπετόν, είναι ότι πιο ειλικρινές και φυσικό έχει αναδείξει η σύγχρονη τεχνολογία των δομικών υλικών. Ο συνδυασμός των υλικών στα Ξενία ήταν αξιόλογοτατος και σε αρμονία με την φύση, η πέτρα , το ξύλο και κάποιες ελάχιστες επιφάνειες με σοβά ήταν πλήρως συνδυασμένες με το πιο σύγχρονο αλλά εξίσου φυσικό σκυρόδεμα. Αρχιτεκτονική κατά πολύ πιο άξια λόγου από αυτή των βιλίτσων-τούρτες η οποία συναντάται δυστυχώς σχεδόν παντού πια...

Ανώνυμος είπε...

- Αλλο τα χωρια που υπαρχουν χρονια και αλλο τα κρατικα αυθαιρετα. Επειδη βγηκε νομιμη αποφαση απο το κρατος για δομηση τους στο δασος δεν τα κανει και σωστα στη συνειδηση μου τουλαχιστον. Αλλιως ας νομιμοποιησουμε και ολους οσους κανουν το ιδιο.
- Για τα οσα γκρεμισαν μνημεια για να γινουν δεν θα πεις κατι?
- Για οσα ειναι πανω στον αιγιαλο τιποτα?
- Την μονομπλοκ σχεδιαση?
- Το μπετον ειναι καλο και μεσα σε οικισμους με ολα πετρινα?
- Ο μεγαλος αρχιτεκτονας ελυσε κανενα θεμα στα κτιρια? χωρων? λειτουργιων? θερμομονωσης? ηλιασμου? αερισμου?
καλυτερα ας λεμε τοσα ξερανε τοσα κανανε, αλλα οχι και εγκλημα το οτι επιτελους καποιοι λενε να βαλουν τελος στo αρπα κολα.

Rodia είπε...

~~ Ανώνυμε (2 Αύγουστος 2007 10:32 μμ) πού βασίζεσαι για όσα γράφεις;
Αν η βάση σου είναι το προσωπικό σου γούστο και προτιμήσεις, δεκτόν και σεβαστόν μεν, αλλά και.. απορριπτέον! Υπάρχουν 10.000.000 γνώμες τεσπα και δύσκολο να συνταιριάξουν...


Metablogging.gr Comments Headline Animator