Τετάρτη 25 Ιουλίου 2007

ΔήΜΟΣ ΟΙΝΟΦύΤΩΝ: ΑΝάΠΛΑΣΗ ΠΑΡΑΛίΑΣ



1. από πάνω φάτσα

Εχω την ευτυχία να επισκέπτομαι κάπου κάπου αυτό τον παραδεισένιο τόπο, κτήμα φίλων στη παραλία Οινοφύτων, άκρη στο κύμα που λένε. Είναι περιποιημένο, με ελιές, πευκάκια και κυπαρίσσια προς τη θάλασσα και αμυγδαλιές στη πίσω πλευρά. Εχει και μπόλικα σκίνα για φράχτη κι ένα μικρό σπιτάκι με βεράντα που αντικρύζει τον Ευβοϊκό. Η "δυστυχία" κόπιασε πριν από μερικά χρόνια, όταν ο Δήμος Οινοφύτων αποφάσισε να "αξιοποιήσει" την παραλία, ανοίγοντας ένα χωματόδρομο και τοποθετώντας φώτα.

Ολα καλά μέχρι εδώ, μακάρι να συνέχιζε το έργο, αλλά σταμάτησε στο φωτισμό. Καμιά πρόνοια για οτιδήποτε που θα βελτίωνε τη ζωή των κατοίκων και των επισκεπτών. Πριν από τα "έργα", ο κόσμος έφτανε στη παραλία με τα πόδια και όχι εποχούμενος -με τουτού ή μηχανή- και ήταν και πιο προσεχτικός. Τα σκουπίδια μαζευόντουσαν και δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα.

2. από κάτω λινάτσα

Εδώ και μια δεκαετία περίπου, από τη χρονιά με την ορατή έκλειψη ηλίου -αν θυμάμαι καλά- τα σκουπίδια όσων κατεβαίνουν να χαρούν τη θάλασσα πνίγουν τους θάμνους στα μικρά πλατώματα του χωματόδρομου. Οι κάτοικοι της περιοχής, στους οποίους ανήκουν και οι φίλοι μου, έχουν απηυδήσει πλέον να μαζεύουν το σκουπιδαριό που συγκεντρώνεται έξω από τα σπίτια τους, ιδίως μετά την κάθοδο των σαββατοκυριακάτικων ορδών από επισκέπτες της παραλίας.

Ευτυχώς, το κτηματάκι βρίσκεται λίγο ψηλότερα από το δρόμο, αυτό όμως δεν αποκλείει τον κίνδυνο πυρκαγιάς, που έχει αποσοβηθεί ουκ ολίγες φορές ως τώρα, μετά τη δημοτική παρέμβαση "ανάπλασης". Είπαμε, να γίνονται έργα, αλλά, όταν αυτά σταματούν στην ηλεκτροδότηση των φωτιστικών ενός χωματόδρομου, έχω κάθε δικαίωμα να υποψιαστώ τα χειρότερα, ότι δηλαδή μπορεί να ήταν κάνας γνωστός κουμπάρος ο εργολήπτης ή/και ο πωλητής φωτιστικών. Ναι ή όχι;

Κάτι ακόμα, για το οποίο είμαι απολύτως σίγουρη, είναι ότι ρυπαίνουν κυρίως όσοι κατεβαίνουν με τροχοφόρα στις παραλίες, επειδή μόλις φύγουν φαίνεται το "έλα_να_δεις" που εγκαταλείπουν πίσω τους. Τις φορές που επισκέπτομαι τους φίλους μου, βοηθάω να μαζευτεί το σκουπιδαριό στους λιγοστούς κάδους του Δήμου. Σκέτη σιχαμάρα λέμε, έστω και αν γίνεται με γάντια... Ελεος βρε παιδιά πια!!! Ετσι που πάει το πράγμα θα χωριστούμε σε φατρίες Φυσιολατρών και Αυτοκινητολατρών. Το αυτοκίνητο να μας φέρνει κοντά στη Φύση, όχι να τη βιάζει. Διαφορετικά... ΞΟύ!!!

___________
ΣΗΜ. κλικ! να μεγαλώσουν οι φωτο


8 σχόλια:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Ανάπλαση; Η καθαριότητα μιας παραλίας είναι το "α" και το "ω". Ήμουν σε χαλκιδικιώτικη παραλία και έβλεπα μία αμμουδιά γεμάτη αποτσίγαρα και χαρτάκια αποδείξεων από τις ξαπλώστρες. Και την ίδια στιγμή παντού υπάρχαν τασάκια. Είμαστε μερικές φορές κάφροι.

agios thomas είπε...

Ροδιά, μπορώ να σε διαβεβαιώσω πως αν οι φωτογραφίες είναι από τον τόπο αυτό, οι φίλοι σου ζουν σε αυθαίρετο.
Αυθαιρετούν μαζί με το δήμο και τα προεκλογικά ταξίματα που σίγουρα τους άρεσαν.
Το πρόβλημα είναι ότι και συ αναπαράγεις την αυθαιρεσία.
Πως να πάει μπροστά αυτός ο ρημαδοδήμος;

Rodia είπε...

~~agios thomas, πολύ εύκολα εξακοντίζεις κατηγορίες φίλε μου. Οι φίλοι μου ΔΕΝ ζουν σε αυθαίρετο. Το χτήμα έχει όλες τις προβλεπόμενες από το Νόμο προϋποθέσεις να χτιστεί. Υπάρχει αριθμός οικοδομικής άδειας για το κτίσμα τους, το οποίο καλύπτει μόλις το 30% του νόμιμου που δικαιούνται να χτίσουν. Για τούτο, μπορώ να σε διαβεβαιώσω -απολύτως.
..και.. δεν ψηφίζουν σε αυτό το Δήμο..

Παρακάτω, τώρα. Εχεις να αναφέρεις κάτι τι για το ζητούμενο;
(για τη ταμπακέρα, που λένε)

agios thomas είπε...

Πως οι φίλλοι σου σε ενα 'κτηματάκι΄ ως συ λέγεις κάλυψαν το 30% και πως πήραν νόμιμα άδεια σε αυτή τη περιοχή που δείχνεις στις φωτογραφίες, χρήζει έρευνας και γι'άυτούς που κατά τη γνώμη μου φταίνε λιγότερο, αλλά κυρίως για το υπάλληλο και τον μηχανικό που έβγαλαν άδεια σε αυτό το μέρος κατόπιν αδρας αμοιβής. Μιλάω για την περιοχή, λόγω κυρίου επαγγέλματος.
Ποιος είναι υπέρ των σκουπιδιών (για τη ταμπακιέρα ομιλώ). Αν δεν μολύνω εγώ, δεν μολύνεις εσύ, ποιος μολύνει; Ο Θεός που έλεγε και η γιαγιά μου.
Καλή συνέχεια και μην ανεβάζεις πιέσεις.

Rodia είπε...

Οι φίλοι μου το έχουν χτίσει εδώ και μισό αιώνα περίπου, το κτήμα (κτηματάκι έγραψα, όχι οικοπεδάκι) είναι μεγαλούτσικο -κοντά 6 στρέμματα- και κάλυψαν λιγότερο από το 1/3* ΑΥΤΟΥ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ να χτισουν. Κατέβηκε η πίεση..?

* π.χ. όταν δικαιούμαι 200 τ.μ. και χτίζω περίπου 70 τι κάνω; παρανομία;..

-->> Δες τη βίλα του (γνωστού) Ακη που βρίσκεται επισης στο Δήλεσι και πνιγμένη στα δέντρα (έχω βγάλει και φωτό από τη θάλασσα) και που σίγουρα καλύπτει πάνω από το 100% ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ, και μετά ξαναέλα!:-)))

agios thomas είπε...

Δεν πείθεις για το αγαθό των προθεσεών σου.
Στα 6 στρέματα το 1/3, αν δεν κάνω λάθος, μας κάνει 2 στρέματα δηλαδή 2000 τετραγωνικά μέτρα.
Πριν 50 χρόνια άδειες δεν υπήρχαν.
Μήπως να το ξαναδείς;
Σε ότι αφορά τις πιέσεις ενοούσα τη δίκές σου.
επειδή όμως δεν έχουμε και τίποτα να χωρίσουμε, διάλογο κάνουμε ίσως και λίγο έντονο, βρίσκω τα περισσότερα άρθρα σου καλογραμμένα που δίνουν ευκαιρία στον αναγνώστη για περεταίρω σκέψη και γόνιμο διάλογο.
Σχετικά με τη βίλλα που αναφέρεις, μια ομάδα ανθρώπων ορμώμενη αποκλειστικά από οικολογικούς σκοπούς ήταν πρώτη που έκανε καταγγελία στην πολεοδομία που ανήκει. Δεν έχει σημασία ποια ομάδα, αλλά η απάντηση του υπαλλήλου."Τα παράπονά σας στο Νομάρχη".
Καλή συνέχεια.

Rodia είπε...

Στα 4 στρεμματα δικαίωμα κάλυψης και Σ.Δ. είναι 200 τετρ. μέτρα. Μετά τα 4.000 τ.μ. αυξάνει σε κάποιο ποσοστό η συνολική κάλυψη, νομίζω 10 τ.μ. ανά στρέμμα. Συνολο δικαιώματος δόμησης λοιπόν, ίσον περίπου 220 τ.μ.
Το κτίσμα είναι περίπου 70 τ.μ. σε μια έκταση 6 στρ. περίπου.
Μάλλον δεν θα πρέπει να είσαι και τόσο ειδικός!
..και.. σε ευχαριστώ για το θετικό σχόλιο:-)))
Αδεια υπάρχει πάντως, την έχω δει, αλλά δεν πρόσεξα από πού εξεδόθη τότε που εκδόθηκε. Αν ενδιαφέρει, να ρωτήσω να σε ενημερώσω.

agios thomas είπε...

Δεν με ενδιαφερει καθόλου, αλλά ενα ρημαδοΜετσόβιο 5 χρόνια το εβγαλα. Πολιτικός μηχανικός μου είπαν ότι τέλειωσα, αλλά θα ξανακοιτάξω το δίπλωμα για σιγουριά.


Metablogging.gr Comments Headline Animator