Τρίτη 3 Ιουλίου 2007

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΩΝ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ



Το μπλογκ http://anadasosi.blogspot.com/ δημιούργησε τη λίστα συζητήσεων
http://groups.google.com/group/anadasosi?hl=el από όπου η αναμετάδοση μερικών σημαντικών (κατά τη γνώμη μου) σημείων, που δείχνουν την προθυμία και την έντονη διάθεση να πετύχουμε κάτι επιτέλους ως πολίτες που αντιστεκόμαστε στη μοίρα που επιφυλάσσεται σε μας και τους απογόνους μας. Τέλος στην άγνοια, ηθελημένη ή όχι. Ξυπνήσαμε ως φαίνεται... Οσο περισσότεροι ξυπνάμε, τόσο το καλύτερο.

ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΓΙΝΕΤΕ ΜΕΛΗ, ΙΔΙΩΣ ΑΝ ΕΙΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΟΙ ΜΕ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ή ΕΧΕΤΕ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΕ. ΚΑΘΕ ΓΝΩΜΗ, ΚΑΘΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΗ

ΜΗΝΥΜΑΤΑ, ΜΙΝΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ (σε χρονική σειρά)

γεια σε όλους

επειδή ασχολούμαι με τις δασικές πυρκαγιές λόγω επαγγέλματος (είμαι βιολόγος και κάνω διδακτορικό σχετικό με τα Μεσογειακά Οικοσυστήματα) ήθελα να πω και γω κάποια πράγματα.
1ον Η αναδάσωση σε περιοχές που είχαν πεύκα και κάηκαν απαγορεύεται. Τα πευκοδάση έχουν τη δυνατότητα αναγέννησης άμεσα. Με το που θα πέσουν οι πρώτες βροχές το φθινόπωρο θα βγουν τα αρτίβλαστα από τα σπέρματα που διέσπειραν τα πεύκα αμέσως μετά το πέρασμα της φωτιάς.

2ον Είναι επείγον τα κορμοπλέγματα και τα κλαδοπλέγματα που θα κατακευαστούν να μπουν μόνο στις θέσεις που έχουν μεγάλες κλίσεις. Στις υπόλοιπες είναι περιττά. Αυτό πρέπει να γίνει το αργότερο μέχρι τέλος Σπετεμβρίου. Αν τα μηχανήματα μπουν μετά θα τσαλαπατήσουν όλα τα αρτίβλαστα των πεύκων και η ζημιά που θα προκαλέσουν είναι ανεπανόρθωτη.

3ον Για μένα οι εθελοντές θα πρέπει να ασχοληθούν με την περιφρούρηση των καμένων για να μην οικοπεδοποιηθούν, και να μην ξανακαούν. Μεγάλο μέρος της περιοχής που κάηκε τη διεκδικεί η Εκκλησία, η οποία είμαι σίγουρος πως κάτι θα κάνει για να εδραιώσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς των περιοχών που θεωρητικά της ανήκουν και επίσης ένα άλλο μεγάλο κομμάτι το διεκδικούν διάφοροι άλλοι και επειδή ζούμε στην Ελλάδα το πιο πιθανό είναι να συμβεί ότι και στην Πεντέλη. Θα ξανακάψουν μετά από δυο τρία χρόνια τα καμένα έτσι ώστε να μην υπάρχει καμία ελπίδα να αναγεννηθούν. Αφού τα ξανακάψουν θα γίνει το πάρτυ των εργολάβων στη Μονή Πετράκη και στο Εκάλη Κλαμπ. Ένα πευκοδάσος αναγεννάται υπό την προϋπόθεση να μην ξανακαεί για τα επόμενα 15 χρόνια, μέχρι να νεαρά πεύκα να ξαναφτιάξουν κώνους και σπέρματα.
Παρακαλώ λοιπόν όποιος ενδιαφέρεται να κάνει κάτι για το περιβάλλον αντί να σκεφτόμαστε πως να υποκαταστήσουμε τη φύση καλό θα ήταν να εστιάσουμε την προσοχή μας στο πως θα περιφρουρηθεί η περιοχή. Τίποτα άλλο δε χρειάζεται.

4ον Το κομμάτι με τα έλατα δεν έχει καμιά ελπίδα αναγέννησης. Τα ελατοδάση δεν μπορούν να αναγεννηθούν με τον τρόπο των πευκοδασών. Σιγά σιγά θα επεκταθούν από μόνα τους σε βάθος χρόνου (περισσότερα από 200 χρόνια) αν στο μεταξύ η Αθήνα μπορέσει να ρυθμίσει τις εκπομπές ρύπων της, οι οποίοι είχαν καταπονήσει τα έλατα σε τέτοιο βαθμό που στις εκθέσεις προς την πόλη τα έλατα να έχουν το κακό τους το χάλι. Δυστυχώς μέχρις στιγμής δεν έχει πουθενά εφαρμοστεί κάποιο επιτυχημένο σχέδιο αποκατάστασης σε καμένα ελατοδάση. Xαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Μαινάλου το οποίο αφού κάηκε είναι πλέον κρανίου τόπος.
Τα ελατοδάση θεωρητικά είναι συστήματα στα οποία η φωτιά δεν έχει επιδράσει στα πλαίσια του εξελικτικού χρόνου και γι αυτό δεν έχουν προσαρμογές που να διευκολύνουν την ανάκαμψη μετά από φωτιά. Επίσης το έλατο αυτό (Abies cephallonica) είναι ενδημικό της Ελλάδας (δηλαδή ζει μόνο σε υψόμετρα άνω των 800 μ. στα βουνά της Νότιας Ελλάδας και πουθενά αλλού στον κόσμο) και η βιολογία του είδους αυτού μας είναι εν πολλοίς άγνωστη. Ξέρουμε κάποια πράγματα αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για να γίνουν σοβαρές προτάσεις διαχείρισης. Και πιστέψτε με το να τα φυτέψουμε και να τα συντηρούμε ποτίζοντάς τα δεν είναι και πολύ εύκολο.

Θα μπορούσα να γράφω ώρες πολλές για όλα αυτά αλλά πρέπει να ανέβω στην Πάρνηθα.

Χαιρετισμούς σε όλους

ykecol
-----------------------------------
Για τις αεροφωτογραφήσεις της Πάρνηθας χρειαζόμαστε φωτογραφική τεκμηρίωση περισσότερες φορές το χρόνο, γιατί με μια φορά το κακό θα έχει γίνει. Το θέμα είναι να τους έχουμε σε κλοιό. Αυτό βέβαια που χρειάζεται το όλο εγχείρημα είναι και μια ομάδα νομικής υποστήριξης γιατί θα έχουμε σίγουρα και δικαστήρια, εφόσον όλα πάνε κατ' ευχή και προχωρήσει δηλαδή οργανωμένα το κίνημα εδώ.

Επιπλέον, όπως είχα προαναφέρει και στην anadasosi είναι σημαντικό στα αιτήματα να μπει η "υιοθέτηση" του δάσους από την Βουλή όμως αυτή τη φορά. Δεν περιμένω κάτι φοβερό, θα είναι όμως ένα πολύ καλό τεστ για όλους εκεί μέσα, προεκλογικές μέρες που είναι.

Για την αναδάσωση δεν είμαι ειδικός, ωστόσο κρατάω πολλές πισινές καθώς αλλού έγινε με λάθος τρόπο.

Τέλος, εφόσον συμφωνείτε για την "υιοθεσία" του βουνού θα πρότεινα σε ορισμένα μέηλ βουλευτών από περιοχές με δάση (χμ φυσικό κάλλος το λένε αυτό) να απευθυνόμαστε σε στιλ, "θα θέλατε να δείτε την μοναδικού κάλλους ιδιαίτερη πατρίδα σας αποτεφρωμένη από πυρκαγιές;", μπας και φιλοτιμηθούν λέμε τώρα. Εγώ το έκανα ήδη σε έναν, από το χωριό του οποίου έχω την τύχη (λόγω φυσικού κάλλους και μόνο ξεκαθαρίζω) να κατάγομαι. Και ελπίζω...

Τέλος, άκουσα ότι ο Βύρων με την βοϊδίσια υπομονή και το αετίσιο μάτι αναρωτήθηκε εάν η χώρα μπορεί να αντέξει οικονομικά το κόστος της προστασίας του περιβάλλοντός της!

efthymos.attikos
-----------------------------------
Δήλωση του υπουργού οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη, στη ΝΕΤ 17 Ιανουαρίου 2006: «Θα πρέπει να δούμε πώς η προστασία του περιβάλλοντος θα εφαρμόζεται, με έναν τρόπο φιλικό προς τις επενδύσεις» Έχει κανείς αμφιβολία για το ποιοι είναι στην πραγματικότητα οι εμπρηστές;

Bihach
-----------------------------------
Θα ήθελα να πω, πως οι κινήσεις πολιτών παγκοσμίως έχουν επιτύχει ΜΟΝΟ όταν απεξαρτήθηκαν απο ΚΑΘΕ και ΟΛΕΣ τις πολιτικές κινήσεις. Δεν μοιράζουμε ψήφους εδώ, δεν μας ενδιαφέρει εαν είστε εκπρόσωπος, φίλος συμπαθών κάποιου κόμματος. Ούτε καν αν είστε μέλος του. Όταν λέω κόμμα μιλάω ακόμα και για ΜΚΟ που είναι «συνδεδεμένες» με κάποιο κόμμα.
Η κίνηση της αναδάσωσης ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ αντιπολίτευση. Δεν υποστηρίζει την κυβέρνηση. Δεν ενδιαφέρεται για τα αριστερά και δεξιά κόμματα.
Είναι εδώ για μια συγκεκριμένη δουλειά. Τα γκαρίσματα, οι ύπουλες νοθεύσεις του κινήματος με πολιτικά χρώματα δεν πρέπει να περάσουν γιατί θα προκαλέσουν φυλλοροή στα μέλη.
Διεκδικούμε το οξυγόνο το οποίο είναι άοσμο και άχρωμο. Δεν είναι πρασινο κόκκινο μπλε.
Οι κραυγές και οι διαδηλώσεις δεν φυτεύουν δέντρα! Θέλουμε να κυνηγήσουμε συγκεκριμένους ανθρώπους που θα πάνε να πατήσουν πόδι στο δάσος. Αυτός είναι ο εχθρός μας. Και μόνο.

a.kanakaris
-----------------------------------
To site www.airphotos.gr είναι ενα σημείο συνάντησης για Έλληνες πιλότους. Το χόμπι τους είναι η αεροφωτογραφία και έχουν κάνει φοβερή δουλειά.
Θα μπορούσε κάποιος απο το group να επικοινωνήσει μαζί τους και ίσως να ζητήσει την βοήθεια τους για την αεροφωτογράφηση περιοχών. Με την πολύτιμη βοήθεια τέτοιου υλικού, θα μπορούσαμε να κρατήσουμε ενα αρχείο των «πρώην» δασικών εκτάσεων.
Αυτή η λήψη θα μπορούσε να επαναλαμβάνεται μια φορά το χρόνο, ωστε να καταγγέλονται άμμεσα τυχόν οικοπεδοποιήσεις.
Εαν εντοπιζονται οικοπεδοφάγοι, θα μπορούσαμε να οργανώνουμε ομαδικές μυνήσεις εναντίον του όποιου οικοπεδοφάγου. Κάτι που ελπίζω να μη χρειαστεί καθώς «ο φόβος φυλάει τα έρμα».
Τα contacts των ανθρώπων του airphotos.gr βρίσκονται στη διεύθυνση:
http://www.airphotos.gr/sinergates.html

a.kanakaris
-----------------------------------
ΤΗΝ ΙΔΕΑ ΤΗΝ ΕΡΙΞΕ ΧΤΕΣ Η COOLPLATANOS ΚΑΙ ΕΣΤΕΙΛΑ ΗΔΗ ΕΝΑ ΜΑΙΗΛ ΣΤΟΥΣ ΠΙΛΟΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΕΝ ΕΙΧΑ....

manna hellas
-----------------------------------
είμαι περιβαλλόντολογος και μπορώ να βοηθήσω όπως μπορώ ενα επίσης σημαντικό ζήτημα που κατα την γν'ωμη μου πρέπει να συζητηθεί και που κατε με έχει άμεση σχεση με τισ φωτιές την οικοπεδοποιήση κλπ είνια το επερχόμενο ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό στην ελλάδα που είνια απαράδεκτο πρέπει να χτύπήσπυμε στην ρίζα αν ψηφιστεί και πέρασει αυτο το χωροταξικό δεν θα μήενι τίποτα στην ελλάδα ουτέ ένα δάσοσ ούτε μια παραλία τίποτα

pfappas
-----------------------------------
Η δύναμη των πολιτών είναι τεράτια αρκεί να το καταλάβουμε και να τη χρησιμοποιήσουμε. Ας ενεργήσουμε γρήγορα και μεθοδικά για άμεσο αποτέλεσμα. Προσωπικά προσφέρω της γνώσεις και υπηρεσίες μου για την αναγέννηση της Πάρνηθας, της Πεντέλης ή όπου αλλού θα ήμουν χρήσιμη.
Είμαι Αρχιτέκτονας Τοπίου και ελπίζω ότι οι γνώσεις και η μικρή μου εμπειρία μπορούν να βοηθήσουν.
Και μια ιδέα... Τα Χριστούγεννα αντί να στολίσουμε στα σπίτια μας "καταδικασμένα" έλατα ας πιέσουμε την πολιτεία να επιδοτήσει τους παραγωγούς (ή ας προσφέρουμε εμείς τα χρήματα που θα δίναμε για να τα αγοράσουμε) να προσφέρουν τις καλλιέργειες τους για την αναδάσοση της Πάρνηθας. Το έλατο θα αναγεννηθεί πολύ δύσκολα μόνο του.
Πρέπει να βοηθήσουμε όλοι!!!!!!

eleftheria
-----------------------------------
ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΩΝ-BLOGGERS ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΑΖΕΨΟΥΜΕ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ (ΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ)
ΚΑΛΟ ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΔΙΝΕΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΛΛΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΨΥΧΡΗ ΜΕΘΟΔΟΣ, ΝΑ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΘΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ, ΝΑ ΧΩΝΕΥΤΟΥΝ ΟΙ ΙΔΕΕΣ, ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΘΟΥΝ ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΤΟ ΘΕΜΑ ΖΕΣΤΟ! ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΕΙ ΚΑΕΙ ΤΟ ΠΥΡΙΤΕΧΝΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΘΟΥΣ ΚΑΙ ΘΑ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΟΛΟΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ...

manna hellas
-----------------------------------
Επίσης, να προσθέσω ότι το να γίνει κάποια καλά οργανωμένη και μαζική κίνηση σύντομα (όχι στην Πάρνηθα) θα δώσει σε όλους φτερά και θα αποτελέσει παράδειγμα και για τους υπόλοιπους πολίτες - εφόσον φροντίσουμε να υπάρξει η απαραίτητη δημοσιότητα. Αντίθετα, αν αναλωθούμε σε θεωρητικές συζητήσεις περί ελληνικής νοοτροπίας ή ανθρώπινης φύσης ή κι εγώ δεν ξέρω τι άλλο, θα μας πιάσει δεκαπενταύγουστος και θα τα παρατήσουμε απογοητευμένοι που δεν κάναμε τίποτα, ουσιαστικά υπογράφοντας τη θανατική καταδίκη του επόμενου δάσους.

nefelikas
-----------------------------------
Εγώ βρέθηκα στο φλεγόμενο Πήλιο και συγκεκριμένα στο Νεοχώρι. Δεν θα αναφερθώ στις ελλείψεις που προηγήθηκαν της πυρκαγιάς αλλά στον τρόπο που διαχειρίστηκαν την κρίση οι ιθύνοντες! Την Παρασκευή το πρωί (6πμ) και ενώ η φωτιά νότια του χωριού είχε σβήσει (το ένα μέτωπο), η άλλη εστία ήταν πίσω από την κορυφογραμμή του δάσους. 3 αεροπλάνα έκαναν ρίψεις νερού και φαίνονταν θέμα χρόνου να τη σβήσουν. Τριγύρω ήταν επιφυλακή ο στρατός, οι ντόπιοι έκαναν περιπολίες με ψεκαστικά μηχανήματα και γενικά τα πράγματα έδειχναν να είναι υπό έλεγχο. Ώσπου κατά τις 10:30 δόθηκε η εντολή να αποσυρθούν ΟΛΑ τα εναέρια μέσα και ενώ ο άνεμος ήταν σταθερά προς το χωριό. Η φωτιά στο δάσος ήταν αδύνατο να ελεγχθεί από επίγειες δυνάμεις και το ξέραμε όλοι αυτό. Οδηγούμασταν με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή! Τον κίνδυνο επισημάναμε στο Νομάρχη που ήταν εκεί αλλά μας δήλωνε ότι η πυροσβεστική κάνει κουμάντο και διέταξε να πάνε σε Αργαλαστή και Αφέτες!!! Και η κόλαση ήρθε. Το χωριό περικυκλώθηκε, οι φλόγες ήταν στα σπίτια! Μια ξαφνική αλλαγή του ανέμου και ο ηρωισμός πυροσβεστών και εθελοντών έσωσαν το χωριό... Αργότερα ήρθε και ένα ελικόπτερο... Γιατί τα εναέρια μέσα έφυγαν πριν ολοκληρώσουν το έργο τους; Την ώρα που έφυγαν ΟΛΑ συνέπεσε με την άφιξη στην Αργαλαστή του Γιώργου Παπανδρέου και των καναλιών στις Αφέτες (ένα χωριό πριν το Νεοχώρι που μπορούσαν να έχουν πρόσβαση τα ΜΜΕ καθώς λόγω του κινδύνου δεν άφηναν κανέναν να πλησιάσει στο Νεοχώρι). Αλήθεια τι ώρα στήθηκαν οι κάμερες; Γιατί υποψιάζομαι ότι ένα δάσος χάθηκε ολοκληρωτικά μαζί με τις καλλιέργειες των ντόπιων, και ένα χωριό κινδύνεψε να καεί για να δείξει η πολιτική μας ηγεσία στα κανάλια και στην αντιπολίτευση ότι κάνει τα πάντα για τη χώρα; Γιατί ο «στρατηγός» που ήταν στο μέτωπο της φωτιάς φώναζε ότι εδώ καιγόμαστε και κανείς δεν τον άκουγε; Και τελικά ποιος είναι πάνω από αυτόν που του έδινε τις εντολές; Πίκρα και πόνος!!!

Bihach
-----------------------------------
Το επίσημο μαιλ του δάσους της πάρνηθας. Μπορούμε να στείλουμε να επικοινωνήσουμε και με αυτούς για οποιαδήποτε κίνηση στην οποία θέλουμε να προβούμε. daspar@otenet.gr

eleni
-----------------------------------
twra katalavate oti h Ekklhsia kathe allo para kalo kanei sto topo? exoun ploutisei eis varos mas tosa xronia, einai o KYRIOTEROS LOGOS pou akoma den exei thespistei ethniko ktimatologio sthn Ellada gia ti prostasia twn daswn kai o MEGALYTEROS katapatitis apo olous!!!

schattentanz
-----------------------------------
Είναι σίγουρο ότι είμαστε ένα ετερόκλητο πλήθος ανθρώπων για να συμφωνήσουμε σε πολλά. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να δράσουμε σαν δίκτυο. Δηλαδή έχουμε έναν κοινό σκοπό και ο καθένας και καθεμία, ή ανα ομάδες, δρούμε με τον τρόπο που επιλέγουμε. Οι παλιοί το λέγανε, «βαδίζουμε χώρια, χτυπάμε μαζί». Σεβόμαστε τον τρόπο του άλλου, δεν κάνουμε κάτι στο όνομα του, Χτυπάμε ταυτόχρονα, ο καθένας με τα μέσα που επιλέγει και ποτέ ενάντια στον άλλο και τα μέσα του, εκτός και αν υπάρχει θέμα αρχής.

Bihach
-----------------------------------
Δεν θα συμφωνήσω με αυτή την προσέγγιση. Έχει πολύ μεγαλύτερη δύναμη η συντονισμένη προσπάθεια μεγάλου όγκου (ΜΜΕ κλπ) απο ότι μεμονωμένες μικρές αντιδράσεις... Αν θέλουμε όλοι να κάνουμε "του κεφαλιού μας" τότε δεν θα μας πάρει κανείς στα σοβαρά. Δυστυχώς. Χαρατηριστικό παράδειγμα η Αμαλία! Όλοι κινήθηκαν με τον ίδιο ρυθμό και στο ίδιο τραγούδι. Έφτασε η φωνή σε όλο τον κόσμο. Τι γνώμη έχεις για αυτό;

a.kanakaris
-----------------------------------
Συμφωνώ με Bihach, χωρίς απαραίτητα να διαφωνώ με τον Αλέξανδρο. Πιστεύω βαθιά ότι το θέμα χρειάζεται πολύμορφη δράση. Μεταξύ των διάφορων τρόπων δράσης είναι και η πολιτική κινητοποίηση (πορείες, κινήματα). Εφόσον η κίνησή μας μπορεί να μας χωρά όλους μπορούμε να ακολουθούμε ο καθένας τη δράση που προτιμά και να μην αποκλείουμε τους άλλους από αυτή. Όσοι θέλουν να κατέβουν σε πορείες, να κατέβουν. Όσοι δε θέλουν, γιατί πχ θέλουν να παραμείνουν ανώνυμοι, no problem, μπορούν να συμμετέχουν διαδικτυακά. Συμφωνώ όμως με το γενικό πνεύμα του Αλέξανδρου. Αν είναι να ενθαρρύνουμε πολιτικές δράσεις, καλό είναι όσο μπορούμε να μην χρησιμοποιούμαστε πολιτικά, όπως έχει γίνει τόσα χρόνια, και να μην διαλέγουμε στρατόπεδα.

inlovewithlife
-----------------------------------
Σήμερα το πρωί σε κρατικό κανάλι, ο Τζουμάκας που είχε επιτελέσει υπουργός Γεωργίας (άρα τα ξέρει από "μέσα") ότι μετά από κάθε φωτιά γίνονται καταμετρήσεις των στρεμμάτων των δασών και ως δια μαγείας τα νέα τοπογραφικά δείχνουν πάντα το δάσος μικρότερο. Τρώνε δασικά στρέμματα, δηλαδή, με αυτό τον τρόπο, τα οποία μετά αφού δεν είναι πια δασικά ψάχνουν τον ιδιοκτήτη τους. Και αναρωτιόμουν γιατί δεν έχουν καταφέρει να τη σβήσουν τόσες μέρες... δεν τους 'βγαίνουν' ακόμα τα τετραγωνικά!!!

elthinaab
-----------------------------------
empristes ginomaste emmesa ki emeis, afinwntas autous tous EGKLHMATIES na dioikoun! kai de milaw mono gia to kyvernon komma, alla kai gia tous 300!!!! prepei epitelous na 3ypnisoume kai na drasoume, mipws kai prolavoume na swsoume ton topo mas, ti xlwrida kai ti panida tou. Mporei oi fwties pou katekapsan kai katakaioun edw kai toses meres tin Ellada, na einai i aformi gia na energopoihthoume epitelous!

schattentanz
-----------------------------------
Καλησπέρα παιδιά, Πέρασα ένα σαββατοκύριακο πραγματικά απελπισμένη, όχι μόνο για αυτή την καταστροφή αλλά γενικότερα για την έλλειψη υποδομών και προγραμματισμού στη χώρα μας, από την αναδάσωση, την ανακύκλωση, την πρόληψη, όλα... Επειδή όμως ό,τι έγινε δεν αλλάζει το θέμα είναι να δούμε από εδώ και πέρα τι γίνεται και αν μπορούμε να καθυστερήσουμε ή και να αποτρέψουμε χειρότερες εκδοχές... Βασικά πρέπει να υπάρξει σαν πρώτο βήμα πίεση να αναδασωθεί η περιοχή, να υπάρχει από εδώ και μπρος συντονισμός στην προφύλαξη και γενικά ακόμα και σε λύπη κάποιων κι αλλες περιοχες πρασίνου.... Είδα τη συγκέντρωση της Κυριακής, σε αυτή ίσως να μην μπορέσω να είμαι, όμως πρέπει να οργανωθούμε ίσως και από κοντά... δεν ξέρω αν και στη συνέχεια αρκεί το διαδύκτιο

MAPIA
-----------------------------------
Μόλις ολοκληρώθηκε η αποστολή-πρόσκληση στα μέλη του Airphotos.gr. Σας παραθέτω το κείμενο.

Όπως ίσως γνωρίζετε ήδη, οι καταστροφικές πυρκαγιές στη χώρα μας έχουν προκαλέσει κοινωνική αφύπνιση. Δείγμα αυτής της αφύπνισης για την προστασία των καμμένων εκτάσεων απο οικοπεδοποίηση, είναι το blog http://anadasosi.blogspot.com
Η συγκεκριμένη σελίδα είναι η αρχή μιας συλλογικής προσπάθειας πολιτών, να βοηθήσουν με κάθε τρόπο στην προφύλαξη των κατεστραμμένων εκτάσεων ανα την Ελλάδα.
Μέσα απο την συζήτηση που διεξάγεται στο Anadasosi Google Group, παρουσιάστηκε η ακόλουθη ιδέα.
Να γίνει καταγραφή των πρώην δασικών εκτάσεων μέσα απο αεροφωτογραφίες οι οποίες θα δημοσιευθούν στο Διαδύκτιο για την ενημέρωση όλων μας. Με αυτό τον τρόπο, θα μπορούσε να καταστεί δυνατός ο «έλεγχος» τυχόν καταπατητών των εκτάσεων αυτών. Με διαδοχική φωτογράφηση σε τακτά χρονικά διαστήματα, θα μπορούσαμε να έχουμε πλήρη εικόνα των παραβάσεων.
Έτσι, θα μπορούσε να υπάρξει συντονισμένη προβολή των καταπατητών ωστε να μπορεί να αντιδρά γρηγορότερα και ο κρατικός μηχανισμός.
Οι ελληνικές αερολέσχες και οι άνθρωποί τους, θα ήταν για εμάς μια καταλυτική λύση σε αυτό που επιθυμούμε να κάνουμε. Η πολύτιμη βοήθεια σας, θα μπορούσε να γίνει ο βασικός λόγος που θα επιτρέψει στα δάση να αναγεννηθούν χωρίς εξωτερικές επεμβάσεις και οικοπεδοποιήσεις.
Εαν μπορείτε να συμμετάσχετε στην συζήτηση θα ήταν παρα πολύ ευχάριστο. Ο συντονισμός συνεχώς βελτιώνεται (δημιουργία forum) και ελπίζουμε πάρα πολύ στην βοήθεια σας.

Οδηγίες:
Στο τέλος της σελίδας του Anadasosi μπορείτε να εισάγετε το email σας. Ακολούθως θα λάβετε όλη την συζήτηση που έχει γίνει. Μην δώσετε το κύριο email σας (εργασίας κλπ) διότι ο όγκος των μηνυμάτων είναι μεγάλος και η ροή συνεχής. Προτιμήστε εναν εναλλακτικό λογαριασμό.
Ένας άλλος τρόπος για την συμμετοχή σας, είναι να συνδεθείτε στο http://groups.google.com/group/anadasosi και να γίνετε μέλος. Απο εκεί θα μπορείτε να διαβάζετε και να συμμετέχετε μέσα απο τον browser σας, χωρίς τη χρήση email.
Τέλος, έχει δημιουργηθεί ενα κανάλι στο IRC οπου η συζήτηση γίνεται ζωντανά. Θα το βρείτε και αυτό στο blog Anadasosi.
Σας ευχαριστώ για τον πολύτιμο χρόνο σας!

a.kanakaris
-----------------------------------
Molis epikoinwnisa me to dasarxeio tilefwnika. Rwtisa an xreiazontai trofi i opoiadipote voithia gia ta zwa mou eipan oti exoun trofi stin apothiki, oti einai gemati kai oti den xreiazontai voithia!! Me rwtisan an tilefwno apo kapoia organosi kai tous eipa oxi eimaste merikoi filoi pou theloume na voithisoume. Tote mou eipan oti tha itan kalitera na kalesoume pros to telos tis evdomadas Den kserw ti symperasma na vgalw eseis ti lete?

terrangirl
-----------------------------------
Poly periergo einai auto. Mipws rwtises ean exoun paei filozwikes organwseis, kthniatroi, eidikoi klp gia na voithisoun? Giati an den einai kaneis egw proswpika to thewrw ypopto ligoi dasarxes xwris ti voitheia tou kratous na mporoun na prostatepsoun ta enapomeinanta zwa. Ola auta pou mathame gia to oti oi filozwikes organwseis kai oi ypoloipoi eidikoi einai sti Parnitha kai voithoun isxyoun? Kai mexri prin liges meres elegan oti i trofi einai ligosti kai tha xreiastoun ti voitheia mas...Ti egine 3afnika? Elpizw pragmatika pros to paron na mi mas exoun anagki.

schattentanz
-----------------------------------
Πήρα μόλις τώρα και εγώ εκ μερους του σωματειου για να μου δωσουν επισημη απαντηση, λογω των απειρων e-mails που λαμβάνουμε καθημερινά. Τα ζωα ταιζονται και ποτίζονται καθημερινα, δεν εχουν απολυτως καμια αναγκη απο εθελοντες σε αυτη τη φαση και απο βδομαδα αν χρειαστουν θα μας πουν. Μου ειπε πως ειναι καλυτερα σε αυτη τη φαση να μην πηγαινει κανεις εκει. Αυριο θα παρω παλι για να ζητησω απο τον υπευθυνο να βγαλει σχετικη ανακοινωση.

PETS.GR - Marina Lymperopoulou
-----------------------------------
Προχθές έλαβα το παρακάτω οργισμένο (και γιατίνα μην είναι άραγε) μήνυμα από έναν φίλο με την προτροπή να το διαδώσω. Δείχνει (πέρα από το προσωπικό που γίνεται συλλογικό) και όλα αυτά που θα πρέπει να γίνουν σε περίπτωση απουσίας του κράτους. Μας αναγκάζει το όποιο κράτος και τα χρηματόποδα λαμόγια του να σκεφτόμαστε τις λύσεις της οικοτρομοκρατίας.

Πάμε μια «ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΝΗΘΑ»;
Δεν πέρασαν ούτε 4 μήνες από την τελευταία εκδρομή στην Πάρνηθα. Ούτε 4 μήνες από την τελευταία ξάπλα κάτω από τα έλατα... Ούτε 4 μήνες από εκείνο το μεσημέρι που μάζευα τις γόπες μου στο σελοφάν του πακέτου μου, για να μη μαγαρίσω την ομορφιά που έβλεπα. Τι μα....κας! Σήμερα ο ουρανός γέμισε στάχτη. Γιατί κάποιος αποφάσισε ότι μια-δυο-τριακόσιες βιλίτσες με θέα το καζίνο, θα γίνουν ανάρπαστες. Κι έτσι, θα βγάλει τόσα λεφτά, ώστε η τράπεζα να του προσφέρει «πρόσωπο» προκειμένου να εκτελεί δημόσια έργα... Δεν ήτανε τυχαία η φωτιά. Δεν άναψε την πιο ζεστή μέρα του Ιούνη, αλλά μόλις έπιασε το βοριαδάκι. Είμαι θυμωμένος. Πενθώ, όχι για τις επόμενες γενιές που θα ζήσουν στα πλημμυρισμένα βαλτοτόπια του Μοσχάτου, αλλά για τις χαμένες ανοιξιάτικες βόλτες μου, που θα έκαναν ανεκτή τη μιζέρια του καθημερινού τσιμέντου. Μαζί μου πενθούν κι οι φίλοι μου. Και είναι κι εκείνοι οργισμένοι. Και κάθε φορά που θα μιζεριάζουν στο τσιμεντένιο τους γραφείο, θα θυμώνουν ξανά, που δε μπορούν να ξεφύγουν. Κι αυτό θα γίνεται κάθε Παρασκευή για το υπόλοιπο της ζωής τους. Λέω λοιπόν να αρχίσω τις απειλές. Όχι τις «προειδοποιήσεις»... Η Πάρνηθα φιλοξενεί τον Εγκέλαδο. Και είμαι σίγουρος ότι ο Τιτάνας θα φροντίσει να καθαρίσει το τοπίο του. Η φύση έπειτα θα το ξαναφυτέψει, όπως της αρέσει. Λέω να βοηθήσω. Να κάνω τις αντισεισμικές κατασκευές λιγότερο αντισεισμικές. Λέω να αρχίσω τις περιπολίες και να ρίχνω αλάτι στα μπετά των νέων κτιρίων που θα φυτρώνουν. Δεν είναι δύσκολο... Λέω επίσης να αρχίσω να καίω όλα τα μηχανήματα που θα ανέβουν να φτιάξουν δρόμους και τα αυτοκίνητα των νέων κατοίκων επίσης... Μαζί με τα χλωρά, καίγονται και τα ξερά. Έτσι δεν παίζεται το παιχνίδι; Αλλά κι αυτοί οι νέοι «οικιστές» ξέρουν που μπλέκουν... Λέω να αρχίσω να τρομοκρατώ όσους σκοπεύουν να αγοράσουν «οικόπεδο» εκεί γύρω. Να τους πείσω ότι αυτή η γειτονιά είναι χειρότερη από γκέτο. Κι ότι οι επενδύσεις τους εκεί είναι αμφίβολες. Λέω να περνάω νυχτιάτικα και να ουρλιάζω, χαλώντας τον ύπνο του δικαίου των νέων οικιστών. Τα ζώα δεν θα ενοχληθούν, είμαι σίγουρος πως δεν θα συχνάζουν πια. Λέω να γίνω «τρομοκράτης» και να αγωνιστώ για τα δίκαια της φύσης. Όχι τα δικά μου. Και να μην σταματήσω τις εξορμήσεις, μέχρι κάποιος από τους μαλάκες εκεί πάνω, να με πείσει ότι θα αφήσουν το βουνό στην ησυχία του. Τι λες; Πάμε μια «ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΝΗΘΑ»;

xaris.kour
-----------------------------------
Episis kati pou prepei na syzitithei ean oxi twra, alla sto mellon einai mia diamartyria kata tis ekklhsias, giati oso kai an de theloun polloi na to paradextoun , oi ekklisia einai apo tous xeiroterous katapatites tou topou mas, mono apo ti Parnitha diekdikei 10.000 stremmata. Prepei na to skeftoume sovara, den exei na kanei me thriskeia auti ti stigmi, alla me to ierateio. Exoun ws kalypsh to raso kai kapilevontai periousies, periousies tou kratous kai DASIKES EKTASEIS! Prepei na diamartyrithoume grigora prin na einai arga, h ekklhsia einai o kyrioteros logos pou den exei thespistei stin Ellada ethiniko ktimatologio gia ti prostasia twn daswn, diekdikei titlous idiokthsias se xiliades stremmata dasikwn ektasewn se oli tin Ellada kai polla apo auta ta exei apoktisei! (bl. Penteli)

schattentanz
-----------------------------------
Να γιατί καίγονται τα δάση: «Το θέμα δεν είναι απλό. Μπορούν τα οικονομικά της Ελλάδας να αντέξουν το κόστος της προληπτικής προστασίας των δασών;» Ρε παιδία πόσο πιο καθαρά να το πουν οι άνθρωποι. Δεν διαθέτουμε λεφτά για προληπτική προστασία των δασών. Και περιμένουμε να μην καούν και τα υπόλοιπα; Άλλο αν κάνουμε ολυμπιάδες και αγοράζουμε όπλα και χαρίζουμε δις στις ΠΑΕ. Γι' αυτά υπάρχουν λεφτά ε?

Bihach
-----------------------------------
Να μας πουνε ποιο ειναι το κόστος της προληπτικής προστασίας, να δώσουνε ιδεες προτάσεις για την καλυψη του, μαζι με την σχετικη τεκμηρίωση, και μετά να γίνει δημοψηφισμα από τον κοσμο που ειναι να αναλάβει το κόστος, και ΟΤΙ αποφασισει το δημοψηφισμα. Απλα πραγματα για πολιτισμένους ανθρώπους. Που ειναι το δύσκολο. Ενας μαθηματικός θα έβρισκε την λύση ΑΜΕΣΑ! Απλά πράγματα για *πολιτισμένους* ανθρώπους. Προφανως δεν γινονται γιατι δεν ειμαστε πολιτισμένοι:) So simple! Παιδιά, εδώ δεν υπάρχει η ευαισθησια να φροντίσει η κοινωνία μας τους άστεγους και ανημπορους. (ναι, ώ τι περίεργο? υπάρχουνε όντως ανθρωποι που δεν τρωνε παντεσπάνι???) Για τα δαση και τα ελαφια περιμενετε τιποτα?

ipan gr
-----------------------------------
ΣΚΕΦΤΗΚΑ ΟΤΙ ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΦΤΙΑΧΤΕΙ ΕΝΑ ΠΡΟΦΙΛ ΣΤΟ MYSPACE ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΟΛΗ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ. ΚΑΙ ΤΟ ΛΕΩ ΓΙΑΤΙ ΕΓΩ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΕΜΑΘΑ ΓΙΑ ΤΟ BLOG. ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΑΡΚΕΤΑ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΠΡΟΦΙΛ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΩΣΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ ;)

giorgio_de11
-----------------------------------
Η ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ PARADOX ETHEREAL ΔΗΛΩΝΕΙ ΤΗΝ ΕΜΠΡΑΚΤΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ, ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΟΓΚΩΔΟΥΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΑΣ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΝΗΘΑ ΠΡΙΝ ΤΗ ΦΩΤΙΑ, ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ HAPPENING, ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΣΗ ΚΑΙ Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ. ΑΝΑΛΑΒΑΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΜΕ ΤΟ http://www.ifaw.org ( International Fund for Animal Welfare) ΣΤΕΛΝΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΛΥΠΗΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΕ ΤΑ ΕΛΑΦΙΑ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ. ΟΤΑΝ ΜΑΣ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΝ ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ, ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΟΥΝ ΟΤΙ "ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ" ΝΑ ΑΝΕΒΟΥΜΕ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΥΛΙΚΟ ΣΕ ΜΟΡΦΗ VIDEO KAI ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΟΥΜΕ. ΕΠΙΤΡΕΨΤΕ ΜΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΘΕΣΩ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΜΕΘΟΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΙΤΗ, ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΚΑΙ ΕΜΜΕΣΩΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ..ΙΣΧΥΡΟΥΣ ΕΛΛΗΝΑ ΔΙΑΦΩΤΙΣΤΗ: "ΟΙ ΦΛΟΓΕΣ ΑΝTΙΦΕΓΙΣΑΝ ΣΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥΣ, ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΤΟ ΦΩΣ ΜΑ ΤΑ ΣΚΟΤΑΔΙΑ." ΤΑ ΛΕΜΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 8/7 ΑΝ ΟΧΙ ΝΩΡΙΤΕΡΑ. ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ Η ΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ, ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΣΑΣ.

ΜΑΙΡΗ ΒΑΡΕΛΗ
-----------------------------------
Σας παραθέτω την πολύ ενθαρυντική απάντηση απο μέλος του Airphotos.gr <ΑΡΧΗ ΠΑΡΑΘΕΣΗΣ> Για έναν τέτοιο σκοπό (συλλογή αεροφωτογραφιών) διαθέτουμε ότι υλικό έχουμε καθώς και 2 πτητικά μέσα για να συλλέξουμε το υλικό. Επίσης εάν χρειαστεί να στηθεί ολόκληρο site για το θέμα αυτό διαθέτουμε ότι χώρο θέλετε σε server με πολλές εφαρμογές. Αυτό γιατί κάθε χρόνο, την εποχή του ζευγαρώματος των ελαφιών, κοιμόμασταν στην Πάρνηθα - έξω!!! Φυσικά η προσπάθεια αφορά όλη την Ελλάδα. Και επειδή βλέπω ότι η λίστα αποδεκτών έχει πολλούς φίλους αεροπόρους επιτρέψτε μου να μιλήσω και λίγο πιο χύμα. Ελάτε να ξανακάνουμε μία εθελοντική πρόταση πτήσεων πυροπροστασίας. Αφιλοκερδώς. Ας πληρώσουμε εμείς τα καύσιμα από την τσέπη μας. Είναι σαν να αγοράζουμε ένα πάρκο για τα παιδιά μας. Ας κάνουμε το πλάνο και όποιος πολιτικός - ΥΠΑ και λοιποί καραγκιόζηδες (full cοlour) θέλουν ας προσπαθήσουν να το κόψουν και θα τους το τρίψουμε στην μούρη.
Ηλίας- Ναταλία (για δραστικές και αποτελεσματικές προσπάθειες πάντα μέσα για φασαρία) <ΤΕΛΟΣ ΠΑΡΑΘΕΣΗΣ>

tech-spot.gr
-----------------------------------
To shmantikotero einai na mhn epitrapei me kanena tropo h oikopedopoihsh apo idiotes kai apo thn ekklhsia, poy exei diatyposei erismata gia thn parnh8a.
Oi aerofotografies einai poly kalh idea gia geniko elegxo, alla 8a prepei na yparxoyn kai peripolies perifroyrishs, oso pio organomena ginete.
Den einai mono h oikopedopoihsh. Den apokliete na doyme syntoma pliatsiko toy kamenoy dasoys (sylogh ksilon kai kormon gia kaysoksila), pragma endexomenos katastrofiko gia toys esoterikoys mhxanismoys anagennhshs toy dasoys.

George Pappas
-----------------------------------
Για τα χαμένα μας δάση:
"Εκεί που άλλοτε αγγέλοι ζευγαρώναν, Τώρα τελώνια βλέπεις ν' αυνανίζονται".
Ίσως θα ήταν σκόπιμο να δραστηριοποιηθούμε κι εμείς, οι άνθρωποι της περιφέρειας. Από οικολογικές οργανώσεις, να φάνε κι οι κότες.

Α. Μιαούλης Ιεράπετρα - Κρήτη
-----------------------------------
Molis elava apo ton Ilia (toy airphotos.gr) protasi na kleisei o idios opoio domain name epithymoyme (me to hosting) kai na dwsei kai prosvasi gia energopoiisi forum!!
Parakalw ton dimioyrgo toy blog Anadasosi, na moy pei ti onoma tha prepei na kleisoume...
Gia tin anartisi tis efarmogis (phpbb I oti allo) poioi mporoun na symmetasxoyn? Milame gia mods kai admins...
Parakalw opoios gnwrizei POLI kala na symmetasxei giati den exoume xrono gia xasimo.
Xairomai idiaitera kathws ta efxarista erxontai

a.kanakaris
-----------------------------------
Επίσης αυτό που μπορούμε να προσφέρουμε μέσω της εκδοτικής εταιρίας που έχουμε επιπρόσθετα είναι τα εξής:
-Προβολή σε πάρα πολλά έντυπα (κυρίως περιοδικά ακόμα και ανακοινώσεις σε εφημερίδες)
-Μπορούμε να αναλάβουμε μαζική αποστολή Δελτίων Τύπου σε όλα τα τηλεοπτικά κανάλια, Ραδιοφωνικούς σταθμούς και εφημερίδες κυρίως για να μαζέψουμε κόσμο.

Elliott
-----------------------------------

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Metablogging.gr Comments Headline Animator