Δευτέρα 2 Απριλίου 2007

πώς σχολίασα πρόσφατα την υπόθεση blogme.gr


1.

Για μένα -γνώμη μου- είναι πολύ σημαντική η υπεράσπιση της ελεύθερης διακίνησης ιδεών στο διαδίκτυο, με δεδομένη τη σύλληψη του Α. Τσιπρόπουλου και τη μήνυση εναντίον του λόγω της φιλοξενίας του μπλογκ του φανέλ. Είναι φανερό (γνώμη μου) ότι ο μηνυτής χτύπησε το σαμάρι αντί για το γάιδαρο, όπως λέει η παροιμία.
Οπότε, αν το κέρδισμα της υπόθεσης έρθει μέσω της ελεύθερης διακίνησης, κλπ κλπ, το κέρδος είναι διπλό.
Φυσικά, συμφωνώ και επαυξάνω στην προσπάθεια ενημέρωσης των δικαστηρίων. Ισως με ένα κείμενο σαφές, όπου να εξηγούνται αναλυτικά και με απλό τρόπο οι διάφοροι τεχνικοί όροι, πράγμα που μπορεί να γίνει σε ένα ποστ + σχόλια.

2.

Συμπλήρωμα: ένα κείμενο σε open-source project έχει την αδυναμία ότι εκεί έχει πρόσβαση και ο μηνυτής. Ας το λάβουν υπόψη οι νομικοι που εκφράστηκαν ήδη.

3.

Μέχρι στιγμής, αυτό που γνωρίζουμε (από την αναγγελία του κ. Τσιπρόπουλου) είναι η σύλληψή του και η ταλαιπωρία του. Για την “ταμπακέρα” δεν γνωρίζουμε τίποτε απολύτως. Η δικογραφία μας είναι εντελώς άγνωστη. Εστω, μερικά αποσπάσματα, ώστε να διαμορφώσουμε καλύτερα γνώμη.
Αυτό που παρατήρησα ως τώρα στα διάφορα σχόλια, είναι ότι καθένας μας (και’γώ μέσα) έχουμε διαμορφώσει στο μυαλό μας ένα σωρό διαφορετικές εικόνες περί του κατηγορητηρίου, οπότε, αντιδρούμε ανάλογα με αυτές τις εικόνες.
Για μένα, θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζουμε κάτι τι περισσότερο.
Η αθώωση του κ. Τσιπρόπουλου, εφόσον εξηγηθεί επαρκώς στο δικαστήριο τι σημαίνουν οι τεχνικοί όροι, είναι δεδομένη και εύκολη υπόθεση.
Η επέκταση της Απόφασης όμως, προς ένα ορισμό περί Σάτιρας και Παρωδίας ως μορφής Τέχνης (κατά τα πρότυπα των ΗΠΑ), που είναι το ευκταίο κατά τη γνώμη μου, δεν διαβλέπω να έρχεται αν περιοριστούμε στενά στην υπόθεση της φιλοξενίας ενός blog από ένα aggregator.

Ολοι γνωρίζουμε τι συνέβει και όλοι παίζουμε ρόλο τυφλών και κουφών.

4.

Εχουμε ξεχάσει ότι υπάρχει νομικός ανάμεσά μας ή μου φαίνεται; O E-Lawyer, στη διεύθυνση: http://elawyer.blogspot.com/ νομίζω ότι είναι πολύ χρήσιμος και δεν θα έχει αντίρρηση να βοηθήσει σχετικά. Μη πω ότι θα μπορούσε ίσως να αναλάβει και την υπόθεση αν του το ζητούσαν.
Ενας άνθρωπος ικανός χρειάζεται και γνώστης των τεχνικών όρων που χρησιμοποιούνται και του διαδικτύου γενικότερα. Μια ιδέα ρίχνω, που ίσως να διαφεύγει ως τώρα. Μια συμβουλή ειδικού νομίζω ότι είναι πολυ σημαντική, μη ξεστρατίσει το όλο πράγμα προς γραφικότητες, κλπ κλπ

Η υπόθεση είναι πιο σοβαρή από όσο πιθανόν φαίνεται.

5.

Αν δεν έχεις αντίρρηση Παναγιώτη, υποθέτω ότι μπορείς να τον καλέσεις ως αρωγό και αν έχει χρόνο και όρεξη να βοηθήσει.
Δηλώνω πάντως αλληλλέγγυα σε ό,τι αποφασιστεί.

----------------
ΣΗΜ. σχόλια που άφησα στο blog του vrypan εδώ και εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Metablogging.gr Comments Headline Animator