Πέμπτη 26 Απριλίου 2007

Περί Προστασίας το κεφάλαιον, πρόσχωμεν



Τι συμβαίνει ακριβώς παιδιά..? Σήμερα, "Παγκόσμια Ημέρα Διανοητικής Ιδιοκτησίας", κραυγάζει η magica και συμφωνώ μαζί της: Ας εξηγήσει κάποιος, ας τα δώσει αναλυτικά (ή και συνοπτικά τεσπα) τι γίνεται με αυτή τη προστασία επιβολής των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας


Να μάθει (και να καταλάβει και να διαμαρτυρηθεί) κάθε πικραμένος λέμε

(απ' όσο κατάλαβα, σήμερα κρίνεται η τύχη μας -ή, έστω, ένα μέρος της)

ΣΗΜ.1. -->> ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΜΑΣ ΓΛΙΤΩΣΕΙ..???

ΣΗΜ.2. -->> Τα προηγηθέντα posts του Oneiros και του Helix Nebulae

ΣΗΜ.3. -->> Καλά λέω ότι αυτά τα "ημερήσια" αφιερώματα δεν οδηγούν σε κάτι καλό. Μάλλον, σκέφτομαι, καθορίζονται για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα που αντιτίθενται στο σκοπό στον οποίο διατείνονται ότι είναι ταγμένες. Οπότε, για να γίνει κατανοητό, την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ μπορείτε άφοβα να βρίζετε και να βαράτε τη μάνα σας, την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ μπορείτε άφοβα, να τρώτε ΜΟΝΟ κρέας, να πνίγετε γατάκια, να πατάτε σαλιγκάρια, να βασανίζετε σκυλιά, την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΣΗ μπορείτε άφοβα να τα καίτε και να τα ξεπατώνετε, την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΝΑNΤΙΟΝ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ μπορείτε άφοβα να κηρύσσετε πόλεμο εναντίον όποιου σας καυλώσει, την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ μπορείτε άφοβα να καταδικάζετε αθώους, κλπ κλπ κλπ. ΓΚΕΓΚΕ..???



6 σχόλια:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Πάντως χωρίς να έχω καταλάβει απόλυτα την ειρεία σου, προτείνω μια παγκόσμια ημέρα της πειρατείας.

Είμαι υπέρ της ελεύθερης χρήσης του διαδικτύου. Γράφω και μελετώ συνέχεια -από ψώνιο βέβαια- αλλά όχι απλά για να το λέω στον περίγυρό μου. Θέλω να διαβάζονται όλα και δε με νοιάζει πώς θα χρησιμοποιηθούν. Ελεύθερα, φωνάζω, όποιος θέλει μπορεί να αντιγράψει κείμενο και ιδέες μου. Η δημοκρατία είναι στη χρήση των ιδεών μας και στον πλουτισμό από αυτές.

pølsemannen είπε...

Α, όχι ακριβώς αγαπητή Ροδιά.

Την παγκόσμια ημέρα του "Χ" πρέπει να σέβεστε το "Χ".

Τις υπόλοιπες 364,(365 στα δίσεΧτα έτη) ημέρες του έτους μπορείτε να αλλάζετε τον αδόξαστο στο "Χ" χωρίς τύψεις.
Έπρεπε να μπει πλέον μία τάξις εις αυτό το χάος.

nihardal είπε...

Απο ποτε η φραση intelectual property μεταφραζεται ως διανοητικη ιδιοκτησια και οχι σαν πνευματικη ιδιοκτησια? Μηπως επισης πρεπει να λεμε τα "διανοητικη δικαιωματα"??
Σαν διανοητικη καθυστερηση μου ακουγεται...

An-Lu είπε...

Εγκέγκε! ;-)

Unknown είπε...

Οι "παγκόσμιες ημέρες" γίνονται για να "νομιμοποιήσουν" τις "αντίθετες" από το νόημά τους συμπεριφορές...

Dorotheos είπε...

Αγαπητή μου, η μόνη ιδιοχτησία που δεν μπορεί να είναι "κλοπή" είναι η πνευματική. Ας την προστατεύσουμε.

Την ιδιοχτησία των μέσων παραγωγής ας την καταργήσουμε ή, κάποτε, ίσως αυτοκαταργηθεί. Αλλά ελπίζω να διακρίνεις τη διαφορά. Η αντίφαση βρίσκεται στο ότι πολλά προϊόντα της διανόησης (του πνεύματος), όπως και με τα υλικά αγαθά, τα καρπώνεται, εκμεταλλεύεται και εμπορεύεται το κεφάλαιο (οι εκδοτικοί οίκοι, οι δισκογραφικές εταιρίες, κ.α.).

Αλλά η πνευματική (ατομική) ιδιοχτησία, χωρίς μεσάζοντες και εκμεταλλευτές, δεν πρέπει να προστατεύεται;


Metablogging.gr Comments Headline Animator