Τετάρτη 29 Αυγούστου 2007

Συνέντευξη Τύπου: ο κ. Ρουσσόπουλος στη ΝΕΤ (ΙV)



ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ (III)

Θοδ. Ρουσ. - κυρία Στάμου.

Δημ/φος - Θέλω να ρωτήσω, η απόφαση για παρέμβαση του στρατού γιατί κρίθηκε αναγκαία πριν λίγα 24ωρα; Κι αν μπορώ να κάνω κι ένα άλλο ερώτημα, αν υπήρξε καθυστέρηση.. εκτιμάτε, στη κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού σε ό,τι αφορά στο συντονισμό, στην αποστολή βοήθειας, αλλά και στην ενημέρωση των πυροπαθών;

Θοδ. Ρουσ. - Κυρία Στάμου, ο στρατός από τη πρώτη στιγμή της μάχης -και δεν εννοώ τώρα, μιλώ για τη περίοδο κιόλας της Πάρνηθας- μπήκε στον αγώνα. Υπήρξαν και υπάρχουν μικτά περίπολα με στρατιώτες και αστυνομικούς, τα οποία προστατεύουν τις εισόδους των μεγάλων δασικών εκτάσεων, τόσο στην Αττική όσο και σε άλλες περιοχές. Ο στρατός μπήκε στη μάχη από τη πρώτη στιγμή, με τα μέσα που διαθέτει. Ο στρατός δεν κάνει πυρόσβεση, δεν είναι δόκιμο να μπει ο στρατός στη πυρόσβεση, κάτι το οποίο θα δημιουργούσε ίσως πολύ μεγαλύτερα προβλήματα, διότι, αντιλαμβάνεστε, αν εσείς είχατε την ευθύνη της εντολής δεν θα στέλνατε ανεκπαίδευτους φαντάρους στο μέτωπο της φωτιάς. Ο στρατός λοιπόν, μπήκε... και μπήκε με τον τρόπο που βοηθούσε τόσο στην κατάσβεση των τυχόν υπολειμμάτων, μιλάμε δηλαδή προσπάθεια για να μη γίνεται αναζωπύρωση πυρκαγιών, όσο και με υποδομές οι οποίες επίσης βοηθούν τους πληττόμενους πολίτες, είτε είναι τρόφιμα και φαγητό, είτε μεταφορά, μεταφορά προσωπικού, μεταφορά πολιτών απλών. Τα σούπερ πούμα, τα ελικόπτερα αυτά τα οποία μπορούν να επιχειρούν και μέρα και νύχτα, χρησιμοποιήθηκαν και συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται από την πρώτη στιγμή.

Παρακαλώ κύριε... (δεν ακούγεται καλά το όνομα)

(παύση)

(προς κ. Στάμου) - Με συγχωρείτε, δεν θυμάμαι το δεύτερο σκέλος...

Δημ/φος - Αν υπήρξε, λέω, καθυστέρηση στην κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού σε ό,τι αφορά την οργάνωση για την υποδομή και την αποστολή βοήθειας κάτω. Γιατί, υπάρχουν πολλοί που κάνουν λόγο και για κομματικά παιχνίδια από αξιωματικούς, από... της τοπικής αυτοδιοίκησης, και ουσιαστικά οι κάτοικοι μένουν ανυπεράσπιστοι στο αν θα μπορούν να έχουν βοήθεια.

Θοδ. Ρουσ. - Κυρία Στάμου, θα μου επιτρέψετε να μην... να κάνω την εξής δήλωση: Δεν θέλω να πιστέψω ότι μπορεί να συμβαίνει αυτό το οποίο λέτε.

Κύριε (δεν ακούγεται καλά το όνομα)

Δημ/φος - Αν γίνεται, να δοθεί μια απάντηση σε όλους τους έλληνες που, αυτή τη στιγμή, αναρωτιώνται ποιοι είναι αυτοί που βάζουν τις φωτιές. Γιατί δηλαδή υπάρχει αυτή η δραματική, όπως μας τη περιγράψατε, αύξηση των πυρκαγιών σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια; Υπερδιπλασιασμός σε σχέση με τη συγκεκριμένη μέρα, την 24η Αυγούστου. Και, βεβαίως, αν υπήρξαν καθυστερήσεις. Αν εσείς διαπιστώσατε ότι υπήρξαν καθυστερήσεις από την πλευρά της Πολιτείας, με δεδομένο βεβαίως ότι υπήρχε αυτός ο μεγάλος αριθμός των πυρκαγιών που δεν μπορεί, όπως είπατε, να αντιμετωπιστεί, ακόμα και με τα μέσα που είχε η χώρα μας.

Θοδ. Ρουσ. - Για το δεύτερο, θεωρώ ότι έχω απαντήσει. Για το πρώτο, πιστέψτε με, είναι τόσο δυνατή και μένα η επιθυμία μου να απαντηθεί αυτό το "γιατί" όσο, νομίζω, του κάθε έλληνα πολίτη.

Κύριε Παλαιολόγε.

Δημ/φος - Κύριε εκπρόσωπε, επειδή αναφέρατε τον υπερδιπλασιασμό των πυρκαγιών -στην ουσία μιλήσατε για ένα ντόμινο πυρκαγιών- όχι μόνο την 24η Αυγούστου αλλά γενικότερα το καλοκαίρι, και, κυρίως, από το τέλος Ιουλίου και μετά, θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: Πιστεύετε ότι αυτή η ιστορία με τις πυρκαγιές σχετίζεται με το γεγονός ότι προκηρύχτηκαν εκλογές; Πρόωρες εκλογές; Πιστεύετε... και κάτι άλλο: Αν δηλαδή αυτό σχετίζεται και με το γεγονός ότι κάποια στιγμή στην αναθεώρηση του Συντάγματος επικαλεστήκατε την ανάγκη ως κυβέρνηση για αναθεώρηση του περίφημου άρθρου 24 που αφορά τον αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων.

Θοδ. Ρουσ. - Κύριε Παλαιολόγε, επιτρέψτε μου να μη μπω σε εικοτολογίες.

(νεύμα στον επόμενο) κ. Νασόπουλε.

Δημ/φος - Κύριε υπουργέ, καταρχήν δεν κατάλαβα τη σύγκριση που προκύπτει μέσα από τους αριθμούς των πυρκαγιών που επικαλεστήκατε για τα προηγούμενα χρόνια. Την 24η Αυγούστου είχαμε τις ίδιες καιρικές συνθήκες, τις ίδιες θερμοκρασίες, τους ίδιους ανέμους; Κι ένα δεύτερο: Θεωρείτε ότι οφείλει η κυβέρνηση μία συγγνώμη σε όλους τους πυροπαθείς για κάποια αμέλεια, για κάποια παράλειψη, που υπήρχε από την πλευρά του κρατικού μηχανισμού;

Θοδ. Ρουσ. - Κύριε Νασόπουλε, η πραγματικότητα αποτυπώθηκε κι αποτυπώνεται. Η πραγματικότητα αποτυπώθηκε κι αποτυπώνεται όχι μόνο με τις φωτιές, αλλά και με συναισθήματα. Εάν λοιπόν στέκομαι τώρα ενώπιόν σας, είναι για να εκφράσω τα συναισθήματα στεναχώριας, θλίψης, αλλά και οργής, έτσι ακριβώς όπως τα αποτύπωσε και ο πρωθυπουργός πριν από δυο μέρες, μιλώντας σε όλους τους έλληνες πολίτες.

Παρακαλώ. Κύριε Παπαδημητρίου.

Δημ/φος - Είπατε ότι τα μέσα σχεδόν διπλασιάστηκαν, ότι οι πυροσβέστες ρίχτηκαν στη μάχη... τους συγχ... τους δώσατε συγχαρητήρια. Από την επιχειρησιακή διαχείριση, είναι ικανοποιημένη η κυβέρνηση; Πιστεύετε ότι διοικητικά κινήθηκαν όλα σωστά από την Πολιτική Γραμματεία κι από την ηγεσία της Πυροσβεστικής;

Θοδ. Ρουσ. - Κύριε Παπαδημητρίου, νομίζω ότι μου υποβάλλετε ένα ερώτημα με διαφορετικό τρόπο. Υποβλήθηκε και νωρίτερα και απάντησα.

(νεύμα προς τον επόμενο - Καλογεροπούλου, ξανά)

Δημ/φος - Κύριε υπουργέ, πολλά έχουν ακουστεί για τη κόντρα του κ. Φούρλα με τον κ. Κόη. Για εσάς, υφίσταται αυτή η κόντρα; Ποια ήταν τα αποτελέσματα; Και θα ήθελα να σας ρωτήσω και κάτι άλλο: Μέχρι και σήμερα το μεσημέρι, υπήρχε η αίσθηση ότι από κυβερνητικής πλευράς δεν υπήρχε κάποιος συντονιστής. Αν υπήρχε, ποιος ήταν;

Θοδ. Ρουσ. - Κυρία Καλογεροπούλου, αυτό το οποίο θέλω να σας θυμίσω -το είπα παρενθετικά στην αρχή της δήλωσής μου- είναι ότι για επιχειρησιακά ζητήματα οφείλουμε να ακούσουμε τους ανθρώπους που έχουν την ευθύνη των επιχειρησιακών ζητημάτων. Από κει και πέρα, όλη η Πολιτεία ξεσηκώνεται στο ένα πόδι για να συντονίσει ένα έργο το οποίο είναι τιτάνειο. Και δεν είναι μόνο το έργο της πυρόσβεσης που είναι στη μέση, αυτή τη στιγμή της προσπάθειας, αλλά το έργο της αποκατάστασης. Θα μου επιτρέψετε να πω επίσης, ότι η σεναριολογία περί των αντιπαραθέσεων και αντικρούσεων δεν υποτιμά πια τα δυο πρόσωπα, τα οποία έχουν δώσει τον εαυτό τους στη μάχη της πυρόσβεσης επί χρόνια, -ο κ. Φούρλας τα τελευταία χρόνια στη μάχη συνολικά της Πολιτικής Προστασίας από τη θέση που βρίσκεται- νομίζω ότι δεν ωφελεί σε τίποτα. Οπως δεν ωφελεί σε τίποτα -και δεν απευθύνω ψόγο στα μέσα ενημέρωσης, γιατί εγώ είμαι ο πρώτος που σας παρακάλεσα να ασκήσετε την κριτική την αυστηρή, δεν έχετε ανάγκη τη δική μου παράκληση αλλά το είπα με ένα στόχο, να γίνουμε ακόμα καλύτεροι, να μπορέσουμε να πληροφορηθούμε ίσως περισσότερα πράγματα από αυτά τα οποία μπορεί κανείς ανθρωπίνως δυνατά να πληροφορηθεί σε ένα τέτοιο εύρος καταστροφής. Παρακαλώ λοιπόν, επειδή νομίζω ότι όλοι σας και όλοι μας σεβόμαστε αυτούς τους ανθρώπους που δίνουν τη μάχη, να αφήσουμε κατά μέρος τέτοιου είδους σενάρια που δεν βοηθούν σε τίποτα, πιστέψτε με.

Κυρία Κοραή.

Δημ/φος - Κύριε υπουργέ, στις 13 Μαρτίου, ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει από το μαξίμου ότι φέτος για πρώτη φορά θα εφαρμοστεί τόσο νωρίς ένα εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης των πυρκαγιών. Ειλικρινά, σήμερα, μετά την ολοσχερή σχεδόν καταστροφή της Πάρνηθας, με την εθνική τραγωδία που είναι σε εξέλιξη αυτές τις ημέρες στη Πελοπόννησο, στην Εύβοια και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, πιστεύετε ότι υπήρχε ένα τέτοιο σχέδιο και εφαρμόστηκε, και μάλιστα με επιτυχία; Οτι εξαντλήθηκαν όλα αυτά που θα μπορούσε να κάνει ο κρατικός μηχανισμός;

Θοδ. Ρουσ. - Κυρία Κοραή, δεν ξέρω αν συμπληρώνετε επίτηδες την έννοια... το "μάλιστα με επιτυχία", ωσάν να έχει ακουστεί από τα δικά μου χείλη ή αν προσπαθείτε να βγάλετε κάτι από την ερώτησή σας... Εκείνο που έχω να σας πω...

Δημ/φος - Σαφώς και προσπαθώ! να βγάλω κάτι από την ερώτηση.

Θοδ. Ρουσ. Κάτι διαφορετικό από αυτό που διαφάνηκε στην αρχή. Εκείνο το οποίο θα σας πω είναι ότι για πρώτη φορά η αντιπυρική περίοδος άρχισε ένα μήνα νωρίτερα. Θα σας πω, αλλά φοβούμαι ότι θα επαναλάβω τα όσα σας είπα προηγουμένως, ότι οι συνθήκες τις οποίες βιώνουν όλοι οι έλληνες είναι πολύ διαφορετικές από άλλες χρονιές.

(στον επόμενο) Παρακαλώ.

Δημ/φος - Θέλω να σας ρωτήσω αν οι εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου θα διεξαχθούν κανονικά και αν υπάρχει το ενδεχόμενο αναβολής ή μετάθεσής τους.

Θοδ. Ρουσ. - Απολύτως κανονικά.

Κύριε (δεν ακούγεται καλά το όνομα)

Δημ/φος - Κύριε εκπρόσωπε, μας είπατε ότι νιώθετε στεναχώρια, θλίψη, οργή, όπως και ο πρωθυπουργός...

Θοδ. Ρουσ. - Οπως, φαντάζομαι, κι εσείς κύριε (δεν ακούγεται καλά το όνομα)

Δημ/φος - Με προλάβατε... θα σας έλεγα όπως νομίζω ότι αισθάνονται όλοι οι έλληνες... και εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να μη πιστέψουμε ότι έτσι αισθάνεστε κι εσείς. Το ερώτημα όμως είναι διαφορετικό. Είναι, εάν η κυβέρνηση διαπιστώνει ότι υπήρξε ευθύνη σε κάποιο σημείο, σε κάποιο επίπεδο του κρατικού ή του κυβερνητικού μηχανισμού, για πράξεις ή παραλείψεις ή έλλειψης συντονισμού, όπως καταγγέλουν τοπικοί παράγοντες -και του κρατικού μηχανισμού- και αν αυτές οι ευθύνες θα καταλογιστούν κάποια στιγμή αργότερα, όταν θα έχει ξεπεραστεί η κρίση.

Θοδ. Ρουσ. - Κύριε (δεν ακούγεται καλά το όνομα), είμαστε στη μέση μιας κρίσης. Επιτρέψτε μου να σημειώσω ότι αντιστοίχως καταγγελίες ακούγονται από στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης -αίφνης,άκουσα και είδα το Δήμαρχο της Ζαχάρως να δηλώνει ευθέως ότι υπάρχουν εμπρηστές, οι οποίοι έβαλαν τις φωτιές- και για άλλα θέματα, όπως αυτά των εμπρησμών. Θα μείνω σε αυτά που είπα προηγουμένως. Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα, θεωρώ ότι έχω ήδη απαντήσει δίνοντάς σας αναλυτικά στοιχεία, όχι μόνο για τις συνθήκες, όχι μόνο για το εύρος και το μέγεθος της καταστροφής, αλλά και για τις προσπάθειες οι οποίες κατεβλήθησαν και συνεχίζουν να καταβάλλονται από τους πάνω από 10.000 πυροσβέστες, εθελοντές, πολίτες. (Το 10.000 είναι πυροσβέστες, οι εθελοντές είναι πολύ περισσότεροι και οι πολίτες).

Παρακαλώ. Το όνομά σας;

Δημ/φος - Γιαννόπουλος. (και κάτι που δεν ακούστηκε καλά, ίσως το όνομα της εφημερίδας)

Κύριε υπουργέ, όλοι αντιλαμβανόμαστε τους λόγους για τους οποίους δεν προτίθεστε να σηζητήσετε θέματα πολιτικής αντιπαράθεσης μπροστά σε μια τέτοια εθνική τραγωδία. Διερωτώμαι όμως αν, για να αρθούν αυτές οι όποιες επιφυλάξεις υπάρχουν για τον εθνικό χαρακτήρα της κρίσης και για την έννοια της εθνικής επιταγής που περικλείει ο όρος «ασύμμετρη απειλή», μήπως θα έπρεπε να υπάρξει κάποια συνάντηση του κ. πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κομμάτων για ενημέρωση γύρω από αυτό το θέμα και, ακόμα κι αν οι υποψίες που υπάρχουν είναι αρκετά βάσιμες, ίσως και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα έπρεπε να γνωρίζει τι υπάρχει σε αυτό το θέμα.

Θοδ. Ρουσ. - Ακούστε, είναι αυτονόητο -και το έχω πει σε δήλωσή μου στις 23 Ιουλίου του 2007- ότι ο πρωθυπουργός πάντα δέχεται όποιον αρχηγό κοινοβουλευτικού κόμματος θέλει να του εκθέσει συγκεκριμένες απόψεις και, βεβαίως και να ενημερωθεί, πέραν της ενημέρωσης που υπάρχει ούτως ή άλλως από τα αρμόδια όργανα -εννοώ επιχειρησιακά.

Παρακαλώ.

Δημ/φος - Κύριε υπουργέ, θέλω να σας ρωτήσω για τη συνάντηση που είχαν νωρίτερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός. Το πρώτο ερώτημα είναι, αν η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του κ. Παπούλια ή κατόπιν αιτήματος του κ. Καραμανλή. Κι ένα δεύτερο, σε συνέχεια αυτού που ρώτησε ο συνάδελφος... εάν ετέθη θέμα για συμβούλιο πολιτικών... σύγκλιση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.

Θοδ. Ρουσ. - Ισχύει η απάντηση που έχω δώσει για το τελευταίο πριν από λίγο καιρό, στην οποία αναφέρθηκα προηγουμένως. Σε ό,τι αφορά το πρώτο ερώτημά σας, ο πρωθυπουργός έχει επικοινωνήσει αυτές τις μέρες πολλές φορές με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να τον ενημερώσει για την κατάσταση και την εξέλιξη αυτής της κατάστασης. Ζήτησε σήμερα να τον συναντήσει ακριβώς για τον ίδιο λόγο, να τον ενημερώσει για το πού βρισκόμαστε σήμερα και ποιες είναι οι προοπτικές, όπως τις ανέλυσα προηγουμένως, επί τη βάσει της ενημέρωσης που έχει κι αυτός από τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας.

Ευχαριστώ πολύ. Καλό σας βράδυ.

Θα ενημερωθείτε για την επόμενη συνάντησή μας αύριο, με μήνυμα στα κινητά σας τηλέφωνα και με τηλεφωνική ειδοποίηση από το γραφείο Τύπου. Ευχαριστώ πολύ.

Τ Ε Λ Ο Σ
________________________
ΣΗΜ.1. Διάρκεια ΙΙΙ και ΙV μέρους: από 00:17:58 - 00:41:38
ΣΗΜ.2. Το πλούσιο λεξιλόγιο με θάμπωσε. Θα σκεφτώ αν θα το ξαναδοκιμάσω το εγχείρημα.
ΣΗΜ.3. Σχόλια, αργότερα ή και καθόλου. Βαρέθηκα τόση συμπυκνωμένη (βάλτε όποια λέξη θέλετε) λέμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Metablogging.gr Comments Headline Animator