Σάββατο 25 Αυγούστου 2007

25 Αυγ 2007: Το Διάγγελμα του πρωθυπουργού



Ελληνίδες, Ελληνες,

Η χώρα ζει από χθες μια ανείπωτη εθνική τραγωδία. Τραγωδία που δεν περιγράφεται με λόγια, τραγωδία που με οδύνη βιώνουμε όλοι μας. Η αντιμετώπιση της πρωτοφανούς αυτής κατάστασης χρειάζεται σκληρή μάχη. Μάχη που από την πρώτη στιγμή δίνει η Πολιτεία με εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες συμπαραστάτες σε όλη τη χώρα.

Για μια ακόμα φορά, θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη όλων μας στους ανθρώπους που δίνουν σκληρή, άνιση, μάχη στα πύρινα μέτωπα. Η μάχη συνεχίζεται. Αμεσος στόχος μας είναι να τεθούν υπό έλεγχο και να σβήσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα οι εκατοντάδες εστίες φωτιάς. Να παρέμβουμε εκεί όπου κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές. Να περιθάλψουμε τους τραυματίες και να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας που πέρασαν και περνούν δραματικές ώρες, και, βεβαίως, να προχωρήσουμε χωρίς καμμιά καθυστέρηση το έργο της ανασυγκρότησης των περιοχών που επλήγησαν.

Οι πολίτες περιμένουν την Πολιτεία αρωγό και συμπαραστάτη τους τώρα, και όσο πιο γρήγορα γίνεται. Κηρύσσονται όλοι οι Νομοί της χώρας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Για να κινητοποιήσουμε όλα τα μέσα και όλες μας τις δυνάμεις στο στόχο που μας ενώνει: Να σταματήσει το Κακό. Να ξεκινήσει όσο το δυνατό γρηγορότερα και να είναι πιο αποτελεσματική η επούλωση των πληγών.

Η Κυβέρνηση αποφάσισε ακόμα, τη λήψη των εξής μέτρων:


Αμεσα μέτρα

1. Αντιμετώπιση των προβλημάτων στέγασης και διαβίωσης των συμπολιτών μας που επλήγησαν. Χορήγηση αυξημένης οικονομικής και υλικής βοήθειας για τις άμεσες ανάγκες τους.

2. Ειδική μέριμνα λαμβάνεται για τις οικογένειες που έχασαν τους ανθρώπους τους.

3. Αντιμετώπιση όλων των άλλων προβλημάτων που έχουν οι πληττόμενοι και οι τοπικές κοινωνίες.

4. Δημιουργείται Ειδικό Ταμείο για την άμεση στήριξη πληττομένων, αποκατάστασης εκτάκτου ανάγκης, και την αποφυγή χρονοβόρων διαδικασιών. Στο Ταμείο αυτό μπορούν να συνεισφέρουν και ιδιώτες.

5. Σε έμπρακτη αναγνώριση του αγώνα και της αυτοθυσίας των πυροσβεστών και των δασοπυροσβεστών, χορηγείται έκτακτη οικονομική τους ενίσχυση.

Μέτρα επόμενης μέρας

1. Αμεση αποτίμηση των ζημιών, έκδοσης Αποφάσεων, και καταβολή των αποζημιώσεων και βοηθημάτων.

2. Κήρυξη αναδασωτέων των περιοχών που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές.

3. Ενίσχυση των πυρόπληκτων Δήμων και των Νομαρχιών για τρέχουσες ανάγκες.

4. Ενίσχυση των Νομαρχιών για τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα.

5. Μελέτες και χρηματοδότηση για την περιβαλλοντική αποκατάσταση των καμμένων περιοχών σε ολόκληρη τη χώρα.

6. Εκτός από την καταγραφή με αεροφωτογράφηση, θα γίνεται συνεχής παρακολούθηση μέσω δορυφόρου των εκτάσεων που θα κηρυχθούν αναδασωτέες.

Ελληνίδες, Ελληνες,

η Πολιτεία βρίσκεται σε συναγερμό.
Καλώ όλους τους πολίτες να συμμετέχουν ενεργά, με τις όποιες δυνάμεις διαθέτει ο καθένας, στη συλλογική μάχη. Μια μάχη που πρέπει να κερδηθεί για το καλό της πατρίδας μας.

Ελληνίδες, Ελληνες,

Νιώθω βαθειά οδύνη για τους νεκρούς μας. Νιώθω πόνο. Βαθύ πόνο. Για τη μάνα που χάθηκε στις φλόγες αγκαλιάζοντας τα παιδιά της. Νιώθω οργή. Νιώθω την ίδια οργή που διακατέχει και εσάς. Τόσες πολλές εστίες φωτιάς, την ίδια ώρα, σε τόσα μέρη της χώρας, δεν μπορεί να είναι σύμπτωση. Η Πολιτεία, με τη βοήθεια όλων, θα κάνει ό,τι επιβάλλεται για να βρει τους ενόχους και να τους τιμωρήσει.

Ελληνίδες, Ελληνες,

Σας καλώ σε συστράτευση. Ολες και όλοι μαζί να στείλουμε ενωμένοι και με αποφασιστικότητα το μήνυμα:

«Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αφαιρεί ανθρώπινες ζωές. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να πληγώνει το περιβάλλον. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να δηλητηριάζει τις ψυχές των ελλήνων. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να καταστρέφει την πατρίδα μας. Η Πατρίδα ανήκει σε όλους μας. Ανήκει στις επόμενες γενιές. Εχουμε χρέος να την προστατεύσουμε με αυτοθυσία.»

Τούτες τις πολύ δύσκολες ώρες, ενώνω μαζί σας τη φωνή μου. Ενώνω μαζί σας την ψυχή μου.


__________________
ΣΗΜ.1. Οι υπογραμμίσεις δικές μου -θα σχολιαστούν αργότερα.
ΣΗΜ.2. Σχολιάζω μόνο τη φορτισμένη συγκινησιακά κατακλείδα του Διαγγέλματος, η οποία νομίζω ότι είναι ειλικρινής.

17 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΣΚΑΤΑ ΣΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΣΑΣ ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ, ΣΚΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ ΜΟΥΤΡΑ ΠΑΣΟΚΟΙ (ΛΕΣ ΚΑΙ ΞΕΧΑΣΑΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ ΑΙΣΧΗ), ΣΚΑΤΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ!

Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΡΩΓΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΤΤΑ!

Ο ΚΑΤΑΚΑΗΜΕΝΟΣ ΚΟΣΜΑΚΗΣ ΣΗΜΕΡΑ Σ' ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΤΑΡΙΕΤΑΙ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΡΑΥΓΑΖΕΙ ΜΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΝΕΜΕΝΗ ΤΟΥ ΨΥΧΗ:

ΠΟΥ 'ΣΑΙ ΡΕ ΓΙΩΡΓH ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΕΕΕEE...

ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ ΜΑΛΑΚΕΣ,
ΘΕΛΟΥΜΕ ΧΟΥΝΤΑ

ΤΑ ΚΟΜΑΝΤΑ ΣΤΑ ΔΑΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΤΑΝΚΣ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ
ΑΛΗΤΕΣ - ΠΡΟΔΟΤΕΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

ΠΟΥ 'ΣΑΙ ΡΕ ΓΙΩΡΓH ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΕΕΕEE...

Rodia είπε...

~~κυρ Γιώργη, βλέπω το πήρες το μήνυμα. «Φωνάζει ο κλέφτης για να φύγει ο νοικοκύρης» λέει η παροιμία, και εσύ την εφαρμόζεις με ακρίβεια κραυγάζοντας με τα κεφαλαία που χρησιμοποιείς.

Rodia είπε...

..και.. φυσικά, μπαίνεις από PROXY...
ΒΡΕ ΟΥΣΤ!!!!

ninemos είπε...

Λοιπόν κοιτάξτε να δείτε. Το να κάτσω να σχολιάσω τον λόγο του πρωθυπουργού
ή αυτά που λέει ο κυρ γιώργης είναι το τελευταίο πράγμα του κόσμου που θα κάνω γιατί βιώνω την κατάσταση από κοντά. Το θέμα είναι ότι κάποιος θέλει απ'ότι φαίνεται την αποσταθεροποίηση της χώρας και όχι ένα ή δύο οικόπεδα. Τώρα ποιος είναι αυτός δεν ξέρω.Αλλά θα σας πω την εμπειρία μου. Μόλις γύρισα σπίτι από περιπολία του Ερυθρού Σταυρού με την νομαρχία Αρκαδίας στο Μαίναλο(έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία στην τριγύρω περιοχή). Η προσπάθεια των πολιτών είναι συγκινητική εδώ αλλά και πάλι είναι πολύ μικρή η μερίδα των πολιτών που συμβάλλουν στην προσπάθεια... Δηλαδή όταν γύρισα έπειτα από μία άκρως κοπιαστική μέρα (λόγω εθελοντικής εργασίας με τον Ερυθρό Σταυρό εννοείται) στην Τρίπολη είδα την νεολαία της πόλης να λιώνει στις καφετέρειες. Είτε αυτοί ήταν αριστεροί είτε δεξιοί είτε μορμόνοι... Πριν από λίγο η πυροσβεστική της Καλαμάτας έβγαλε ανακοίνωση προς του πολίτες να καταταγούν για εθελοντική βοήθεια. Αλήθεια πόση θα πάνε και δεν θα κοιτάξουν την πάρτη τους και το σπίτι τους? Γιατί ναι, τα σκάτωσαν αυτοί που κυβερνούν στον τομέα της πρόληψης αλλά και εμείς σαν νοοτροπία λαού δεν πάμε πίσω...

ninemos είπε...

*πόσοι

Rodia είπε...

Φίλε Νίνεμε, ΚΟΥΡΑΓΙΟ !!!
Μακάρι να μπορούσα να βρίσκομαι κάπου εκεί, κοντά σου.
...ξέρεις όμως ότι αυτό είναι αδύνατο, το μόνο που θα μπορούσα να προσφέρω είναι φιλοξενεία. Αν έχεις κάτι υπόψη, ρίξε σήμα.

vetdino είπε...

μα φυσικά και δεν είναι σύμπτωση και απορρώ πως μερικοί προσπαθούν να εκμεταλλευτούν πολιτικά αυτή την ανείπωτη καταστροφή...

Ανώνυμος είπε...

Φτάνει πια η κοροϊδία. Τετάρτη απόγευμα συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Βουβή. Χωρίς συνθήματα και μούντζες. Η σιωπή μας θα είναι εκκωφαντική.

Διαδώστε το.

Ο πόλεμος της φωτιάς

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητή Ροδιά,

ΤΙΠΟΤΑ δεν είναι ειλικρινές και "πηγαίο" σε τέτοιου είδους διαγγέλματα. Το έγραψε ο α' βοηθός του, πέρασε από 2-3 επικοινωνιολόγους, το ενέκρινε ο Θόδωρος και μετά από πρόβες (για τα σημεία που πρέπει να σπάει η φωνή ή να τρέμει λίγο) βγήκε να μας πει το ποίημα του.

Οι πολιτικοί αρχηγοί σήμερα δεν είναι τυχαίοι. Είναι παρασκευάσματα ενός συστήματος το οποίο τους ελέγχει και τους υποστηρίζει ανά πάσα στιγμή.

Τώρα, όσον αφορά τις bold φράσεις, είναι σαφές ότι δείχνουν κατεύθυνση. Κλείνει το μάτι στους καφενόβιους για να παπαγαλίσουν τα συνθήματα που θα τους διοχετεύσει η τοπική οργάνωση.

Δεν είναι τυχαίο ότι χθες σε 3 διαφορετικά γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας άκουσα κόσμο να ρίχνει ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ. Οι πηγές είναι συγκεκριμένες.

Προσωπικά εκτιμώ ότι η ΝΔ, αυτή τη φορά θα δείξει το ΛΑΟΣ. Ξέρουν το παιχνίδι καλά. Τόσο καλά που ο Γκαίμπελς θα ήταν περήφανος. Ακόμα και το παιδαριώδες σχόλιο του "κυρ Γιώργη" δείχνει πόσο καλά γίνεται η δουλειά.

ninemos είπε...

@nefelikas (δεν ξέρω αν θα το διαβάσεις αλλά εγώ το γράφω)

Πραγματικά περίμενα μία τέτοια προτροπή για πορεία, διαδήλωση ή ότιδήπωτε τέτοιο για να βγάλω το παράπονο μου...

Ρε είστε σοβαροί ρε παιδιά? Η Ελλάδα καίγεται και εσείς το μόνο που κανονίζετε είναι πορείες λες και έχουμε πόλεμο στο Ιρακ, και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο και ενώ τα μέτωπα φωτιάς υπάρχουν ακόμα?

Αν θέλετε να κάνετε κάτι στη συγκεκριμμένη στιγμή το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να πάτε να καταταγείται εθελοντικά στην πυροσβεστική ή σε κάποια ομάδα δασοπυρόσβεσης. Αλλά αυτά είναι φίλοι μου "τα κουμπιά της Αλέξαινας"... Γιατί σε μία διαδήλωση των δύο ωρών όλοι μπορούμε να πάμε... αλλά από εκεί και μετά οι πιο πολύ θα ξαναβολευτούν στον καναπέ του σπιτιού τους...

Αφού τελειώσουν οι πυρκαγιές κάνετε πορεία-συγκέντρωση αλλά και ό,τι άλλο γουστάρετε... Αλλά την δεδομένη χρονική στιγμή είναι ένα μεγάλο ατόπημα. Είναι σαν να καίγετε το σπίτι του διπλανού μου και εγώ αντί να πάω να τον βοηθήσω να σβήσει την πυρκαγιά, να οργανώνω πάρτυ προς τιμή του... Έλεος πια

Και εκνευρίζομαι γιατί από άτομα μεγαλύτερα (ηλικιακά) από εμένα θα περίμενα αντίστοιχα μεγαλύτερη ωριμότητα την δεδομένη χροονική στιγμή...

Ανώνυμος είπε...

@ninemos

Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζεις, δεν υπάρχει κρατική μέριμνα για εθελοντική προσφορά πολιτών. Όσοι αποπειράθηκαν να ανέβουν στην Πάρνηθα τον Ιούνιο ή στον Υμηττό χθες σταματήθηκαν από την αστυνομία. Φυσικά, στη φλεγόμενη επαρχία τα πράγματα είναι διαφορετικά - καθώς δεν υπάρχει επαρκής αστυνομική παρουσία ή πυροσβεστική κι έτσι οι κάτοικοι παίρνουν την πρωτοβουλία να καταπολεμήσουν τις φωτιές από μόνοι τους με όσα μέσα διαθέτουν.

Η συγκέντρωση είναι μια πρώτη αντίδραση. Δεν είναι η εύκολη λύση διαμαρτυρίας. Από το να καθόμαστε σπίτια μας και να κατακρίνουμε τους πάντες πίνοντας μπύρες, τουλάχιστον καλύτερα να βγούμε στους δρόμους και να δώσουμε ένα παρόν. Να ξεκινήσουμε μια κάποια συσπείρωση.

KitsosMitsos είπε...

Το καλύτερο το είπανε οι κάτοικοι της Ζαχάρως προχθές το βράδυ που τους επισκέφθηκε η κομπανία: "Δε θέλουμε επίσκεψη απ'τον πρωθυπουργό, θέλουμε επίσκεψη από πυροσβεστικό".
Τι άλλο να προσθέσει κανείς;

artois είπε...

ninemos, συντάσσομαι με την πρότασή σου και κατανοώ την αγανάκτησή σου για τις θεαθήναι προτάσεις των δήθεν "ευαίσθητων" bloggers. Τα ίδια έγραφα πριν λίγο στο ποστ "ένα ευχαριστώ", στο blog της γητεύτριας.

nefelikas, η "εθελοντική προσφορά" δεν γίνεται περιστασιακώς. Εθελοντική προσφορά, σημαίνει ότι εντάσσεσαι σε κάποια κίνηση και έχεις την στοιχειώδη κατάρτιση. Η αστυνομία έχει χρέος να σταματήσει όσους τρέχουν ανοργάνωτα γιατί κινδυνεύουν.

rodia, απορώ γιατί δίνεις βήμα σε χουντολάγνους. Κάνε το "ουστ" σου πράξη και σβήσε το σχόλιό του.

ninemos είπε...

@nefelikas

Σωστά... αντί να καθόμαστε σπίτια μας και να πίνουμε μπύρες ας πάμε στην συγκέντρωση να τις πιούμε... (όπως έγινε και στην προηγούμενη συγκέντρωση στο σύνταγμα όπου μετά την συγκέντρωση γέμισαν οι μπυραρίες και οι ταβέρνες στις γύρω περιοχές-ή μήπως κάνω λάθος???)

Όσον αφορά αυτό που λες για τον Υμμητό κλπ... Σαφώς και σταματήθηκαν όσοι προσπάθησαν να ανέβουν στην φωτιά αφού προηγουμένως δεν είχαν ενημερώσει κανέναν!!! Τί το περάσαμε? Όποιος θέλει ανεβαίνει πάνω και αρχίζει να σβήνει φωτιές? Με τι κατάρτιση και υπό την καθοδήγηση ποιου? Αν κάποιος από αυτούς καεί ποιος θα αναλάβει την ευθύνη? Αν είχαν ενημερώσει την νομαρχία αυτή θα τους είχε στα υπ'όψην της και θα μπορούσε να τους διοχετεύσει κάπου είτε εκείνη τη στιγμή είτε αργότερα... (Πάντως συμφωνώ ότι γενικότερο πλάνο για τις εθελοντικες οργανώσεις δεν υπάρχει)

Και για να ξέρουμε και τι παίζει με τις αποστάσεις και να μην μιλάμε για επαρχίες κλπ. Η Μεγαλόπολη στην οποία υπήρχε ένα από τα μεγαλύτερα μέτωπα απέχει ~2ώρες με το αυτοκίνητο από το κέντρο της Αθήνας!!! Οπότε αν κάποιος ήθελε να πάει να βοηθήσει το μόνο που είχε να πάει να κάνει ήταν να δώσει τα στοιχεία του στην νομαρχία Αρκαδίας.(1ώρα και 40 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας)Έτσι κάποιος θα μπορούσε να πάει μία μέρα να εκτελέσει το εθελοντικό του έργο και το βράδυ να γυρίσει σπίτι του.

Αλλά προφανώς κάτι τέτοιο δεν το κάνει κανείς... Γιατί να πάει? Το σπίτι του καίγεται? Και ναι υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν έχουν υποχρεώσεις κλπ. Αλλά ούτε ένας τέτοιος δεν βρέθηκε ρε παιδιά...

Αλλά ας κάνουμε μία συγκέντρωση σε μία άκαιρη στιγμή, ας κλείσουμε τον δρόμο να χαιρόμαστε, ας πούμε και κανά σύνθημα, ας πιούμε καμιά μπυρίτσα εκεί πίσω από την Φιλελλήνων και μετά ας πάμε σπίτια μας να κοιμηθούμε...

ΥΓ: nef δεν έχω κάτι προσωπικό μαζί σου αλλά η αυτή η νοοτροπία την δεδομένη χρονική στιγμή με βγάζει από τα ρύχα μου.

artois είπε...

Eπίσης, αν ο κ. Κ.Καραμανλής ήθελε να προσφέρει σημαντική υπηρεσία στην πατρίδα του, μαζί με την "σύνδεση της φωνής και της ψυχής του", ως μόνος αρμόδιος, θα έπρεπε να συνδέσει και αντιδασοκτόνους νόμους ή ό,τι άλλο νομίζει πως χρειάζεται για την πρόληψη και την αντιμετώπιση τέτοιων καταστροφών.

Rodia είπε...

~~Artois, γιατί να σβήσω το σχόλιο του χουντάρα; Να νομίσει πως τον φοβόμαστε; Ασε που καλό είναι να βλέπουμε κάπου κάπου το ξεδοντιασμένο μπαμπούλα...

~~Παιδιά, προπαθώ να μαζέψω πληροφορίες και εικασίες από φίλους...

ο δείμος του πολίτη είπε...

Κανονικά θα συμφωνούσα με το Νίνεμο και θα ήμουν σε αντίστοιχη δράση -αν ήμουν κάπου εκεί κάτω. Βλέπω αναρτήσεις για κινητοποιήσεις και άλλα τέτοια. Κατ' αρχάς να θυμάστε ότι μόνο μία φορά έπιασε και τούτο όταν ήταν δίπλα στην Αθήνα και εκτός πονηρού (βλ. εκλογές, όπου θα πάει το μυαλό του καθενός). Οι εκλογές δίνουν πολλά μέσα για να δείξουμε τη στάση μας. Κάλεσα τον καθένα να γράψει για τις εκλογές, για την ψήφο μας. Και ο καμμένος κώλος μας είναι μία πολύ καλή αφορμή. Κατά τα άλλα όποιος μπορεί να πάει μια περιπολία.


Metablogging.gr Comments Headline Animator