Τρίτη 28 Αυγούστου 2007

Συνέντευξη Τύπου: ο κ. Ρουσσόπουλος στη ΝΕΤ (ΙI)



ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ (Ι)

Μετά τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση για την άμεση ανακούφιση των πληγέντων από την εθνική καταστροφή των πυρκαγιών και την κατάρτιση Ειδικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών, σήμερα ανακοινώνονται μέτρα για την άμεση ανακούφιση των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν μέτρα για την κάλυψη των πρώτων αναγκών των επιχειρήσεων, τη ρύθμιση των οφειλών τους προς τις Τράπεζες και τη χορήγηση δανείων. Ενώ έχει ανακοινωθεί από το πρωί η αναστολή της καταβολής του ΦΠΑ αλλά και των ληξιπρόθεσμων χρεών προς την Εφορία, αναστολή στην οποία αναφέρθηκα και νωρίτερα, τα μέτρα... τα νέα μέτρα είναι δύο κατηγοριών:
1) αυτά που αφορούν τις πυρόπληκτες επιχειρήσεις, και
2) αυτά που αφορούν όλες τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στους πυρόπληκτους Νομούς Μεσσηνίας, Ηλείας, Αρκαδίας, Λακωνίας και Ευβοίας.

Περιλαμβάνουν:
1. Την ενίσχυσή τους για την κάλυψη των άμεσων αναγκών, με το ποσό των 5.000 €
2. Την αναστολή για 6 μήνες καταβολής ΦΠΑ και άλλων παρακρατούμενων φόρων, καθώς και δόσεων του φόρου εισοδήματος και ληξιπρόθεσμων χρεών τους.
3. Την αναστολή για 6 μήνες των πλειστηριασμών, όπως και για τα φυσικά πρόσωπα, καθώς και την υποχρέωση καταβολής ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους σε Τράπεζες που απορρέουν από δανειακές συμβάσεις.
4. Αναστέλλεται για 6 μήνες η εκτέλεση εξωστικών δικαστικών Αποφάσεων, όπως και για τα φυσικά πρόσωπα.
-->> Τα δύο τελευταία μέτρα αποφασίστηκαν σε συνεννόηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Παπαληγούρα.
5. Το ποσοστό των επιχειρήσεων που καλύπτεται από το Ταμείο Εγγειοδοσίας μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων και ήταν μέχρι σήμερα στο 70%, αυξάνεται στο 80%.
6. Η επιδότηση του επιτοκίου που κάλυπτε μέχρι σήμερα το 4% του κόστους δανεισμού, θα καλύπτει πλέον το σύνολο των τόκων.

Τα μέτρα που αφορούν τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στις πυρόπληκτες περιοχές γενικότερα, αφορούν πάγωμα ληξιπρόθεσμων και μη οφειλών έως τις 31 Αυγούστου 2008 προς τις Τράπεζες. Οι οφειλές αυτές κεφαλαιοποιούνται και γίνονται... 2007, με συγχωρείτε... οι οφειλές αυτές κεφαλαιοποιούνται και γίνονται ένα νέο δάνειο με περίοδο χάριτος 28 μηνών, δηλαδή, η πρώτη δόση είναι καταβλητέα στις 31 Δεκεμβρίου 2009. Η συνολική διάρκεια του δανείου είναι 10 χρόνια, συμπεριλαμβανομένης και της περιόδου χάριτος. Οι τόκοι του δανείου για την περίοδο χάριτος θα επιδοτούνται από το κράτος κατά 100% κατα την περίοδο χάριτος και κατά 50% για την υπόλοιπη διάρκεια του δανείου. Δεύτερον, επιδοτείται από κράτος η χορήγηση κεφαλαίων κίνησης από τις Τράπεζες. Η επιδότηση των τόκων θα είναι 100% για δάνεια έως 5.000 €, 80% για δάνεια έως 20.000 €, 50% για δάνεια έως 60.000 € και 30% για δάνεια έως 90.000 €. Τα δάνεια αυτά θα φτάνουν μέχρι το 35% του τζίρου των επιχειρήσεων το 2006 και θα είναι διάρκειας 60 μηνών.

Να σημειώσω ότι πριν από λίγη ώρα ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χρήστος Φώλιας συμπλήρωσε μία σειρά επαφών που είχε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο κ. Φώλιας αναχώρησε αργά χθες το απόγευμα, κατόπιν συνεννοήσεων που έγιναν το σαββατοκύριακο μετά από εντολή του πρωθυπουργού για να έχει επαφές με στελέχη της Κομισιόν. Συναντήθηκε με την Επίτροπο κ. Ντανούτα Χούμπνερ, Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής, την κ. Μαριάν Φίσερ, Επίτροπο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, τον κ. Μάρκο Κυπριανού, Επίτροπο Υγείας. Συναντήθηκε επίσης με τους διευθυντές των γραφείων του προέδρου της Επιτροπής κ. Μπαρόσο, του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων κ. Αλμούνια, πολλούς διευθυντές και στελέχη του γραφείου του Επιτρόπου Περιβάλλοντος κ. Δήμα. Ολοι οι παράγοντες της Επιτροπής εξέφρασαν την θλίψη τους για τα γεγονότα και την βεβαιότητά τους ότι με την ενίσχυση που θα υπάρξει και από την Ε.Ε. η αποκατάσταση των ζημιών θα γίνει ακόμα γρηγορότερα. Ο κ. Φώλιας κάλεσε την κ. Χούμπνερ στην Ελλάδα για να διαπιστώσει η ίδια το μέγεθος της καταστροφής και, κατά πάσα πιθανότητα, θα φτάσει έως το τέλος της εβδομάδος.

Θα ήθελα τέλος να σημειώσω, πριν σας δώσω το χρόνο να κάνετε όποιες ερωτήσεις επιθυμείτε, ότι η χώρα μας συνεχίζει να αντιμετωπίζει, όπως είπα στην αρχή, την απειλή, την πύρινη απειλή. Δεν έχει τελειώσει ακόμα τίποτα, σε άλλες περιοχές η προσπάθεια βρίσκεται στη μέση. Να σημειώσω και μία ακόμη φορά τη θλίψη όλων ημών, πιστεύω όλων των ελλήνων, για τους ανθρώπους που χάθηκαν, να σημειώσω τη θλίψη για τις περιοχές που απειλήθηκαν, για τις περιοχές που καταστράφηκαν, για τις περιοχές οι οποίες -ευτυχώς, την τελευταία στιγμή, όπως η Ολυμπία- σώθηκαν από την πύρινη λαίλαπα. Να σημειώσω τα συγχαρητήρια σε όλους εκείνους τους εθελοντές, τους ανθρώπους που με πόνο ψυχής από τη μία, αλλά με πολύ κουράγιο και δυναμισμό από την άλλη, σπεύδουν να βοηθήσουν τις δυνάμεις της Πολιτείας. Να σημειώσω ότι περιμένω από όλους εσάς την δική σας αυστηρή κριτική, τη δική σας γνώμη, τη δική σας πληροφορία.

Καταλήγω, λέγοντας ότι από αύριο το πρωί θα λειτουργεί, κατόπιν πρωτοβουλίας των υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών και Υγείας, Πρόνοιας και Κοινων. Ασφαλίσεων, η γραμμή εξυπηρέτησης πυροπλήκτων, είναι ο αριθμός 1255, στον οποίο... ο αριθμός 1555, συγγνώμη... στον οποίο από αύριο το πρωί οι κάτοικοι των πληγεισών περιοχών μπορούν να ενημερώνουν και να λαμβάνουν πληροφορίες. Η προσπάθεια είναι, η ενημέρωση να γίνεται όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Μιλάμε για χιλιάδες ανθρώπων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα, και αντιλαμβάνεται κανένας ότι σε περιοχές όπου ακόμα δεν έχουν σβήσει οι εστίες, ή ακόμα οι φωτιές απειλούνται... απειλούν με αναζωπύρωση, θα πρέπει να είναι παρούσα η κρατική μηχανή με κάθε τρόπο. Επιλέγουμε και αυτό τον τρόπο για να μπορέσουμε να προσεγγίσουμε τους πολίτες εκείνους, οι οποίοι αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν σοβαρά και μεγάλα προβλήματα.

Είμαι στη διάθεσή σας για ερωτήσεις.


_______________________
-->>ΣΗΜ. Η διάρκεια της ομιλίας από 0:00 - 0:17:58


ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ


2 σχόλια:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Πες μου λίγο: είμαστε σε προεκλογική περίοδο και άρα έχουμε Υπηρεσιακή Κυβέρνηση (μόνο ο παλιός Υπουργός Ασφάλειας και Τάξης μένει στο πόστο του και οι άλλοι όλοι παραιτούνται). Ο Ρουσόπουλος σαν τι ανέφερε τις δεσμεύσεις αυτές; Σαν προεκλογικές εξαγγελίες τη ΝΔ (ως εκπρόσωπός της;) ή σαν Εκπρόσωπος Τύπου (Υπουργός Επικρατείας) μιας ανύπαρκτης Κυβέρνησης -αφού υπάρχει υπηρεσιακή και παραιτήθηκε;

Rodia είπε...

Επιτέλους! ένα σχόλιο παρατηρητικότητας.
Ελα μου ντε, πού να ξέρω. Υποθέτω ότι μιλά έχοντας στο τσεπάκι την επανεκλογή της κυβέρνησης -και τη δική του. Αυτό είναι ένα από εκείνα που σκόπευα να σχολιάσω στο τέλος, μετά την ανάρτηση του συνόλου της συνέντευξης τύπου.
(η οποία είναι ένα μνημείο βλακείας και υποτίμησης της νοημοσύνης όλων ανεξαιρέτως των "άλλων" εκτός του ομιλητή)
..πολλά μαργαριτάρια και όλων των ειδών ειπώθηκαν, κουφάθηκα λέμε..


Metablogging.gr Comments Headline Animator