Παρασκευή 24 Αυγούστου 2007

Αποστολή στα Γιάννενα



Χτες, μια γειτόνισσα έστειλε με μεταφορική εταιρεία μερικά έπιπλα στα Γιάννενα, στο παιδί της που σπουδάζει εκεί. Μια βιβλιοθήκη σε κομμάτια, μια μικρή κασέλα και τέσσερα μαξιλάρια διαστάσεων περίπου 80Χ80Χ25 εκ. Ολα συσκευασμένα προσεκτικά, σε νάυλον με φουσκίτσες (πώς το λεν αυτό το υλικό, ξέρει κάποιος?) με ταμπελίτσα στο καθένα επάνω με όνομα, κλπ, αριθμημένα, τα είδα η ίδια μαζεμένα τακτικά στο πεζοδρόμιο.

Συνεννοήθηκε εδώ με το πράκτορα -«συνεταιρισμός φορτηγών μεταφορέων» όπως της είπε στο τηλέφωνο- για το κόστος της μεταφοράς: 90 € + ΦΠΑ και συμφωνήσανε. Της είπε επίσης ότι τα χρήματα πληρώνονται στα Γιάννενα και για τη μεταφορά από το πρακτορείο στον τόπο κατοικίας γίνεται επιτόπου συνεννόηση. Μάλιστα. Η μητέρα ενημέρωσε το παιδί, το οποίο σήμερα το πρωί τηλεφώνησε στο πρακτορείο να ρωτήσει λεπτομέρειες.

Ο υπάλληλος του είπε ότι κοστίζει η μεταφορά στο σπίτι 130 € ΧΩΡΙΣ εργάτες και 220 € ΜΕ ΕΡΓΑΤΕΣ. Το παιδί -μετά από συνεννόηση με τη μαμά του, δεν τους περισσεύουν δα κιόλας- συμφώνησε για τα 130 € ΧΩΡΙΣ εργάτες και επιστράτεψε μερικούς συμφοιτητές του να βοηθήσουν στο ξεφόρτωμα. Ως εδώ όλα καλά.

Φτάνει το φορτηγάκι με τα πράγματα. Ο οδηγός, ο πράκτορας (με τον οποίο είχε γίνει η τηλεφωνική συνεννόηση) και 1 (ένας) εργάτης. Τα παιδιά πάνε να ξεφορτώσουν τα πράγματα, αλλά τα εμποδίζουν. Τα ξεφορτώνουν και τα μεταφέρουν ο εργάτης με τη βοήθεια του πράκτορα, που ζητάει μετά 220 € από το παιδί. Εκείνο, πληρώνει τα 130 € που είχε συμφωνήσει, μια και δεν είχε άλλα χρήματα -και ευτυχώς, γιατί μπορεί και να τα ξόφλαγε μια και είναι ευαίσθητο παιδί, και τηλεφωνεί στη μητέρα του να της πει τα νέα.

Ερωτήματα:
1. Γιατί αυτή η τεράστια διαφορά μεταξύ 130 € --> 220 €..?

2. Γιατί με το στανιό να πάει εργάτης για το ξεφόρτωμα, αφού η συνεννόηση ήταν διαφορετική..?

3. Πόσο πληρώνεται την ώρα ο εργάτης στα Γιάννενα..?

Θα πείτε ίσως ότι μόνο το τρίτο ερώτημα είναι το ζουμερό, αλλά τα βάζω όλα μην αδικήσω κανένα!:-ΡΡ

Τα ακόμα πιο ζουμερά ερωτήματα είναι:

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ..?
ΣΕ ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΖΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΔΕΝ ΑΡΚΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΞΟΔΕΥΟΝΤΑΙ ΕΚΕΙ ΠΕΡΑ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΖΟΥΜΙΖΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΕΠΙΤΗΔΕΙΟΙ..?


__________________
ΣΗΜ.1. Ζήτησα από την κυρία αυτή τα τηλέφωνα του πρακτορείου και τα έχω στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου.
ΣΗΜ.2. Η μητέρα, μετά από επίμονες ερωτήσεις μου, αποκάλυψε ότι είχε μιλήσει πριν λίγες μέρες με κάποιον άλλο μεταφορέα αλλά διαφώνησαν στο κόστος μεταφοράς (ζητούσε 300 €!!!) κι έτσι δεν πραγματοποιήθηκε από εκείνον η εργασία. Σκέφτομαι λοιπόν ότι μπορεί να υπάρχει εκεί ακριβώς ο... λάκκος της φάβας: σε μια κακώς εννοούμενη αλληλλοστήριξη μεταξύ κατεργαρέων μεταφορέων, αλλά μπορεί και να κάνω λάθος και να πρόκειται για τυχαίο γεγονός -δεν θέλω να θίξω επαγγελματίες.
ΣΗΜ.3. Τα 90 € μπορεί να είναι μικροποσό για όσους δεν γνωρίζουν τι εστί στέρηση στα πλαίσια μιας οικογένειας με παιδιά που σπουδάζουν και που, ενώ δικαιούνται θέση στη Φοιτητική Εστία, εκεί μπαίνουν τα παιδιά των "ημέτερων" -αυτό είναι όμως άλλη ιστορία και άμα μάθω λεπτομέρειες θα τη διηγηθώ.
ΣΗΜ.4. Να αρχίσω να το σκέφτομαι σοβαρά να πάω να εργαστώ φορτοεκφορτωτής στα Γιάννενα... Με 90 € την ώρα, ε, ας παθαίνω και κάνα λουμπάγκο κάπου κάπου.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ως πρώην φοιτητής (και κάτοικος) στα Ιωάννινα, θυμάμαι πως πάντοτε άκουγα ιστορίες για εκμετάλλευση φοιτητών από ντόπιους. Προσωπικά δεν μου 'τυχε κάτι αξιοσημείωτο και ίσως στάθηκα τυχερός.

Πάντως μου φαίνεται κάπως ριψοκίνδυνο να κλείνει κανείς δουλειά στην Ελλάδα σήμερα δίχως γραπτή εκτίμηση για το κόστος.

Αφού τα λέτε στο τηλέφωνο με τον μεταφορέα, στο τέλος του λες, στείλε μου κι ένα φαξ με την εκτίμηση και το κόστος σε παρακαλώ. Αν στο στείλει προχωράς. Αν όχι, αυτό είναι σημάδι ευθυνόφοβου και ασυνεπούς επιχειρηματία, άρα τι δουλειά έχεις μαζί του;

Rodia είπε...

Καλά... αν γίνει αυτό ποτέ, μάλλον θα σου ζητούν να πληρώνεις και την αξία του ΦΑΞ ή το μηνιαίο λογ/σμό τηλεφώνου.. Τι λες βρε Λεωνίδα; Νομίζω ότι πράγματι έχεις απομακρυνθεί πολύ...
:-)

Α! έμαθα ότι ούτε απόδειξη είχε ο μεταφορέας.. όταν του ζητήθηκε από τα παιδιά, είπε ότι κάπου την... έχασε!
(και θα ψάξει να τη βρει «να τη πάει αύριο», κλασσική δικαιολογία για μαθητές που ξεχνούν το τετράδιό τους)

ninemos είπε...

Και ναι!!! Βρήκα πώς λέγεται το πλαστικό με τις φουσκάλες μετά από μισή ώρα ψεξίματος στο ίντερνετ!!! Λέγεται"aeroplast", στα ελληνικά "περιτύλιγμα ασφαλείας" ενώ οι Αμερικανοί το λένε ,"bubble wrap" ή "bubble pack". Τα άλλα δεν τα σχολιάζω... φοιτητής είμαι κι εγώ...

KitsosMitsos είπε...

Καταγγελία τώρα! Όχι μόνο στους επίσημους φορείς. Υπάρχουν και αντίστοιχα sites pelatis.blogspot.com και katanalotes.blogspot.com. Μπορεί να μη γίνει κάτι, όμως όταν όλοι μαζί είμαστε ενημερωμένοι, είμαστε πιο δυνατοί. Γιατί κάθε μέρα ψηφίζουμε...

Ανώνυμος είπε...

Όχι βρε Μαρίνα, υπάρχουν ευσυνείδητοι επαγγελματίες. Φεύγοντας από Ελλάδα τον Ιούνιο έστειλα μερικά πράγματα από Αθήνα στη Δράμα με μεταφορική (είχα αγοράσει μερικά βιβλία που δεν χωρούσαν στις βαλίτσες και κάτι χλαμπατσίμπαλα από το Μοναστηράκι και τα έστειλα πεσκέσι του πατέρα μου στη Δράμα).

Η εταιρεία μου έστειλε *δεσμευτική* εκτίμηση με φαξ, στο ξενοδοχείο που έμενα! Γύρω στα 70 βιβλία (δλδ κάπου 30-40 κιλά πράμα), και 3 κούτες από 50χ50χ50 εκ η καθε μία, κοντά στα €140 με το αμπαλάρισμα.

Η ύπαρξη ασυνείδητων «επαγγελματιών» που εκμεταλλεύονται τον κοσμάκη οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στον ίδιο τον κοσμάκη που δεν ρωτά, δεν ψάχνει. Ψάξε, παρε τηλέφωνα, ρώτα, μάθε. Τον καλό τον επαγγελματία θα τον βρεις.


Metablogging.gr Comments Headline Animator