Τρίτη 28 Αυγούστου 2007

Συνέντευξη Τύπου: ο κ. Ρουσσόπουλος στη ΝΕΤ (Ι)



Την πέτυχα στο φτερό! Ούτε μισό λεπτό δεν έχασα -νομίζω. Απολαύστε τον:

(...) με τον κ. Μεϊμαράκη για τις πληγείσες περιοχές στην Πελοπόννησο, έτσι ώστε να βοηθήσουν με τις δικές τους δυνάμεις στην αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων που έχουμε ήδη ανακοινώσει. Η χώρα μας, εδώ και λίγες μέρες περνά πολύ δύσκολες ώρες, η τραγωδία εκτυλίσσεται με πολλά μέτωπα πυρκαγιών σε όλη τη χώρα, οι προσπάθειες όλων μας είνα διαρκείς, όλα τα μέσα που διαθέτουμε είναι στα μέτωπα των πυρκαγιών.

Η σημερινή μέρα είναι επίσης δύσκολη, οι καιρικές συνθήκες είναι αντίξοες, απέναντι σε αυτή τη μεγάλη καταστροφή έχουμε λάβει ήδη αρκετά μέτρα και λαμβάνουμε συνεχώς μέτρα για την επόμενη μέρα. Η ενημέρωση αυτή δεν θα υποκαταστήσει την ενημέρωση που γίνεται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Ως εκ τούτου, καθαρά υπηρεσιακά ζητήματα μπορείτε να τα ρωτήσετε, αν θέλετε, σήμερα, γι αυτό και παρακάλεσα να είναι παρόντες οι προαναφερθέντες. Θα σας δώσει ένα γενικό πλαίσιο αναλυτικό σήμερα και θα γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα από αύριο.

Ηθελα να σημειώσω ότι αυτή τη στιγμή, όπως έχει ήδη ενημερώσει πριν λίγη ώρα η Πυροσβεστική, ιδιαίτερο πρόβλημα παρουσιάζεται στις πυρκαγιές στα Κρέσταινα και στην Ανδρίτσαινα Ηλείας, όπου εκκενώνονται προληπτικά χωριά στα όρια των Νομών Ηλείας, Μεσσηνίας και Αρκαδίας. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι πυρκαγιές στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας, που έχει αναπτυχθεί σε δύο μέτωπα, ένα προς τη περιοχή Διαβολιτσίου Μεσσηνίας και ένα προς τη περιοχή Λογκανίκου Μεσσηνίας, καθώς και οι πυρκαγιές της Ευβοίας.

Μετά τη τελευταία ενημέρωση, όπως γνωρίζετε ήδη από τις ανακοινώσεις που έγιναν πριν από λίγη ώρα, τέθηκαν υπό μερικό έλεγχο οι πυρκαγιές στον Τσαμαντά Θεσπρωτίας, στον Αη Γιάννη Αρτας, στην Κοθρέα Κεφαλονιάς, στο Βαρθολομιό Ηλείας, ενώ εκδηλώθηκαν άλλες δυο πυρκαγιές στη περιοχή Αστακού και Παλαιοχωράκι Αιτωλοακαρνανίας.

Σημειώνω, το Δελτίο το οποίο εκδίδεται καθημερινώς από την Πολιτική Προστασία -και θα παρακαλέσω να δίνετε ιδιαίτερη σημασία ενημερώνοντας τους πολίτες, διότι είναι ένα Δελτίο το οποίο αναφέρεται στο βαθμό επικινδυνότητας που αντιμετωπίζει η χώρα για την επόμενη μέρα. Πολύ υψηλός λοιπόν, σύμφωνα με το σημερινό Δελτίο που εξεδόθη στη 1:30 το μεσημέρι από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς -κατηγορία κινδύνου 4- υπάρχει αύριο για τις περιοχές Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Αθηνών, Πειραιώς, Βοιωτίας, Ευβοίας, συμπεριλαμβανομένης της Σκύρου, Κορινθίας, Λέσβου, Χίου, Σάμου, συμπεριλαμβανομένης της Ικαρίας, Κυκλάδων, Χανίων, Λασηθίου, Ρεθύμνης και Ηρακλείου, σύμφωνα πάντα με το χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδεται από τη Γ.Γ. Πολιτ. Προστασίας.

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από όλους, όλες τις Υπηρεσίες, και ζητούμε από τους πολίτες τη δική τους συνδρομή, τη δική τους συμπαράσταση σε αυτό το δύσκολο έργο. Θα ήθελα να σημειώσω ότι έχουν ήδη ανακοινωθεί μέτρα στήριξης πληγέντων πολιτών και πληγεισών περιοχών. Θα σας ανακοινώσω... Θα σας αναγνώσω τα μέτρα αυτά, και τα καινούργια μέτρα, τα οποία έχουν ληφθεί σήμερα στη διάρκεια της συσκέψεως που έγινε με τον πρωθυπουργό, αλλά και συναντήσεων και συσκέψεων που είχαν στη συνέχεια συναρμόδιοι υπουργοί.

Γνωρίζετε ότι έχει δημιουργηθεί ήδη Ειδικό Ταμείο για τη στήριξη των πληττομένων από καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης. Στο Ταμείο αυτό μπορούν να συνεισφέρουν και ιδιώτες. Κάνω μια παύση για να συγχαρώ τους έλληνες πολίτες -φυσικά πρόσωπα, ιδρύματα- που συνεισέφεραν από ΕΝΑ € έως εκατομμύρια € και συνεισφέρουν σε αυτόν τον αγώνα. Είναι ένας αγώνας συλλογικός, ένας αγώνας που πρέπει να δώσουμε όλοι μαζί. Θέλω λοιπόν να τους συγχαρώ εκ μέρους της κυβέρνησης και να τους ευχαριστήσω εκ μέρους του ελληνικού λαού.

Αποφασίστηκε, όπως ξέρετε, ο πενταπλασιασμός του προνοιακού βοηθήματος για τη κάλυψη των πρώτων αναγκών των πληγέντων και, επιμένω σε αυτό "των πρώτων αναγκών", γιατί τα μέτρα που ακούτε -χθές, σήμερα και αύριο- είναι μέτρα για τις πρώτες ανάγκες, τις πρώτες εβδομάδες, τον πρώτο μήνα. Ταυτοχρόνως, προετοιμαζόμαστε για τη ζωή που θα ακολουθήσει μετά τη φωτιά, μια ζωή που, για πολλούς από τους συμπολίτες μας, δεν θα είναι καθόλου ίδια.

Αύξηση λοιπόν του προνοιακού επιδόματος από τα 600 € στα 3.000 €. Αύξηση αποζημίωσης για την οικοσκευή από τα 6.000 €, που προβλέπεται στο νόμο, στα 10.000 €. Ειδική μέρινα για τις οικογένειες που έχασαν τους ανθρώπους τους, οι οποίες θα έχουν τα ίδια προνόμια με τις οικογένειες που έχασαν ανθρώπους εν Υπηρεσία. Η αποζημίωση του πλησιέστερου συγγενή θανόντα αυξάνεται από 6.000 € σε 10.000 € και στον τραυματία με μόνιμη και μη ανατάξιμη βλάβη από 4.500 € σε 8.000 €.

Αντιλαμβάνεται κανένας, κάθε άνθρωπος, την αντίθεση που ενυπάρχει στην έννοια αυτή. Και μιλώ για το ότι ανθρώπινες ζωές δεν αποκαθίστανται με χρήματα. Η Πολιτεία, αυτό το οποίο προσπαθεί και θα προσπαθήσει από δω και πέρα να κάνει, είναι να σταθεί αρωγός. Για να το πω με απλά λόγια, να γίνει η μάνα κι ο πατέρας κάθε πληγέντα. Να απλώσει το χέρι και να δώσει το χάδι που αρμόζει, το χάδι που περιμένει ο καθένας από τους έλληνες πολίτες.

Επιστρέφω λέγοντας ότι, εκείνο το οποίο αποφάσισε ο πρωθυπουργός από χθες σε σύσκεψη με συνεργάτες του είναι: τα ποσά αυτά, καθώς και όλα τα υπόλοιπα, να δίδονται με μόνον μια απλή αίτηση του αιτούντος. Καταργούνται όλες οι άλλες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Αρκεί μόνον μια Υπεύθυνη Δήλωση για να μπορέσει στη συνέχεια ο καθένας από τους πληγέντες να μεταβεί σε τραπεζικό κατάστημα ή σε άλλο χώρο, όπως θα ανακοινωθεί (ανάλογα με τη δυσβατότητα της περιοχής) από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, για να μπορέσει να αντλήσει τα πρώτα αυτά ποσά.

Αποφασίστηκε αναστολή για 6 μήνες της υποβολής Δηλώσεων και καταβολής ΦΠΑ και άλλων παρακρατουμένων φόρων, για όλους τους πυρόπληκτους της χώρας, φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Αποφασίστηκε αναστολή για 6 μήνες της καταβολής των δόσεων του φόρου εισοδήματος και των ληξιπρόθεσμων χρεών των ιδίων προσώπων. Αποφασίστηκε για 6 μήνες αναστολή υποβολής Δηλώσεως και καταβολής του ΦΠΑ, επίσης αναστολή για 6 μήνες της καταβολής των δόσεων του φόρου εισοδήματος και των ληξιπρόθεσμων προσώπων των ιδίων προσώπων... χρεών -συγγνώμη. Συμμετοχή του κράτους στην αποκατάσταση ζημιών στα κτίρια. Κατά το 1/3 δωρεάν αρωγή και κατά τα 2/3 άτοκο δάνειο. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες για τα κτίσματα, λεπτομέρειες οι οποίες όμως ανακοινώνονται -και ανακοινώθηκαν ορισμένες από αυτές ήδη- από τα αρμόδια υπουργεία.

Αναστολή για 6 μήνες της καταβολής τρεχουσών εισφορών, καθώς και ρύθμιση όλων των καθυστερουμένων ασφαλιστικών εισφορών όλων των ασφαλιστικών Ταμείων -και του ΟΓΑ. Αμεση χορήγηση μιας επιπλέον σύνταξης, ως έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, σε όλους τους συνταξιούχους όλων των ασφαλιστικών Ταμείων -και του ΟΓΑ. Εκτακτη οικονομική ενίσχυση ίση με 3 (τρία) μηνιαία επιδόματα από τον ΟΑΕΔ στους εγγεγραμμένους ανέργους των πληγεισών περιοχών. Χορήγηση πλήρους σύνταξης σε 1 (ένα) μέλος της οικογένειας των θυμάτων θανόντων από τις πυρκαγιές, κατ' αναλογίαν των διατάξεων χορήγησης σύνταξης στα θύματα τρομοκρατικών ενεργειών.

Κατάρτιση από τον ΟΑΕΔ ειδικού προγράμματος επιχορήγησης για 1 (ένα) χρόνο για την απασχόληση 6.000 ανέργων προκειμένου να επιταχυνθεί η προσπάθεια άμεσης αναδάσωσης των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, το οποίο εντάσσεται στο Σχέδιο Ανασυγκρότησης. Ειδική οικονομική συνδρομή από το ΥΠΕΧΩΔΕ στις Νομαρχίες και τους Δήμους, για την αντιμετώπιση άμεσων αναγκών στις υποδομές τους. Αποστολή λυομένων σπιτιών των δύο και τριών δωματίων από το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Σύσταση κλιμακίων μηχανικών για την οριοθέτηση των περιοχών -μόλις σταματήσουν οι πυρκαγιές- και για τη καταγραφή των κτιρίων που καταστράφησαν ή υπέστησαν ζημιές και το μέγεθος των ζημιών αυτών. Χρηματοδότηση και εκπόνηση από το ΥΠΕΧΩΔΕ ειδικών περιβαλλοντικών ερευνών για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος στις πληγείσες περιοχές και συνδρομή στην υλοποίησή τους στις περιβαλλοντικά πλέον ευαίσθητες περιοχές.

Αμεση αποστολή κλιμακίων ιατρών του ΙΚΑ, καθώς και ιατροφαρμακευτικού υλικού στις Νομαρχιακές μονάδες υγείας των Νομών που επλήγησαν, για την ενίσχυση του έργου τους. Ενίσχυση των κλιμακίων του ΕΛΓΑ και επίσπευση της διαδικασίας υποβολής Δηλώσεων των πληγέντων αγροτών, καθώς και προεκτίμηση του ΕΛΓΑ για ζημιές στον αγροτικό τομέα. Προπληρωμή και εδώ, επαναλαμβάνω, με μία απλή Υπεύθυνη Δήλωση του αιτούντος. Περίθαλψη και -το σημαντικότερο απ' όλα ίσως- ψυχολογική υποστήριξη όλων των πληγέντων από κλιμάκια που βρίσκονται ήδη στις πληγείσες περιοχές, για τη στέγαση και σίτιση των πληγέντων από τις πυρκαγιές σε συνεργασία με εθελοντές από όλη τη χώρα.

Θα ήθελα να σημειώσω ότι ήταν συγκινητική η βοήθεια η οποία έφθασε στη χώρα μας από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Γνωρίζετε ότι η συνδρομή των ξένων κυβερνήσεων, κατόπιν επικοινωνιών που είχε με πολλές ομολόγους της και πολλούς ομολόγους της η υπουργός Εξωτερικών, αλλά και αυτοβούλως πολλές κυβερνήσεις, είναι σημαντική σε ό,τι αφορά τα εναέρια αλλά και τα επίγεια μέσα πυρόσβεσης.
Από τη Γαλλία έχουν φτάσει 4 καναντέρ και 60 πυροσβέστες,
τη Γερμανία 3 πυροσβεστικά ελικόπτερα και 66 άτομα για τεχνική υποστήριξη,
Ισπανία 2 καναντέρ,
Ιταλία 2 καναντέρ,
Κύπρος 6 πυροσβεστικά οχήματα και 60 πυροσβέστες,
Πορτογαλία 1 καναντέρ,
Σερβία 6 πυροσβεστικά αεροπλάνα ειδικού τύπου,
Σλοβενία 1 ελικόπτερο,
Ισραήλ 52 πυροσβέστες,
Σουηδία 1 ελικόπτερο,
Αυστρία 2 ελικόπτερα,
Ελβετία 4 σούπερ πούμα,
Ολλανδία 3 σούπερ πούμα,
Νορβηγία 1 ελικόπτερο,
Ρουμανία 1 Μ17.

Το υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, με ανακοίνωση που εξεδόθη πριν λίγη ώρα, απέστειλε ήδη... γνωστοποιεί ότι απέστειλε ήδη, σε κάθε Νομαρχία, το ποσόν του 1.000.000 € και σε κάθε πληγέντα Δήμο το ποσό των 300.000 € ως προκαταβολή για την αποκατάσταση υποδομών που έχουν υποστεί ζημιές και άλλων εκτάκτων αναγκών, που τυχόν δεν καλύπτονται από τις χρηματοδοτήσεις άλλων υπουργείων, όπως προβλέπεται από το Δημοτικό και Κοινοτικό Κώδικα.

Γίνεται εφαρμογή του Σχεδίου Περσέας σε όλη τη χώρα, σε όλα τα νοσοκομεία και τα ιδρύματα κοινωνικής φροντίδας. Να σημειώσω επίσης ότι, σε Απόφαση που προανέφερα για τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στις Νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, ότι η ενίσχυση αυτή έχει ήδη αποφασισθεί και φτάνει πολύ σύντομα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, έχει ήδη φτάσει. Οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών κύριοι Αλογοσκούφης και Σιούφας ανακοινώνουν τα ακόλουθα, κατόπιν συναντήσεως που ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα:

________________________
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ


8 σχόλια:

arammos είπε...

Εγώ έβλεπα να μένουν δίπλα σε νεκρά ζώα μεχρί κάποιος να τα μετρήσει για αποζημίωση... Κινούνται με πανικό και είναι χειρότερο.
Για να τα λέμε όλα όμως περίμενα λιγότερα...

ninemos είπε...

Άλλη μία κυβερνητική δήλωση. Δεν μου προκαλεί αίσθηση (αρνητική ή θετική).
Αν γίνουν όλα αυτά καλά θα είναι. Το θένα είναι να δουλέψουμε πλέον στον τομέα της πρόληψης και να αρχίσουν να μπαίνουν επιστήμονες και όχι πολιτικοί σε καίριες θέσεις...

Rodia είπε...

~~arammos, είναι φοβερό.

~~ninemos, μάλλον δεν πρόσεξες τι είπε (τι γράφω) ακριβώς. Μετά το τέλος όλων των επεισοδίων θα σχολιάσω. Για την ώρα, δώσε λίγη σημασία στο κείμενο και μη το περνάς ξώφαλτσα, ε

ninemos είπε...

Η αλήθεια είναι ότι το είχα διαβάσει βιαστικά. Όμως το ξαναδιάβασα πιο προσεκτικά. Αλλά αλήθεια δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς εννοείς...

Ανώνυμος είπε...

Θυμάμαι το παλιό ανέκδοτο με ήρωα τον Παττακό.

Περιόδευσε στην επαρχία και ζητούσε από τους πολίτες να του δηλώσουν τα αιτήματά τους.

Σπίτι ζήτησε ο πρώτος, και... «γράψτον για σπίτι», έδωσε εντολή στον υπασπιστή του. Άκουσε κι ο δεύτερος ότι έτσι εύκολα γίνεται αποδεκτό το αίτημα, ζήτησε κι αυτός σπίτι. Τρίτος, τέταρτος, πέμπτος... πεντηκοστός... έρχεται κι η σειρά κάποιου ταλαίπωρου που του εξήγησε ότι λόγω ασθενείας οι γιατροί του αφαίρεσαν τους όρχεις και ζητούσε αν είναι δυνατόν να μεσολαβήση στον κ. Πρόεδρο της «Δημοκρατίας» να δώση εντολή στο ΙΚΑ να του κάνουν μια μεταμόσχευση.
«Γράψτον για σπίτι» διατάζει ο Παττακός.
«Μα εγώ αρχίδια ζήτησα, κε ταξίαρχε», ψελλίζει ο αιτών.
«Γιατί, τι νομίζεις ότι θα πάρουν κι οι άλλοι;» απάντησε ο φωστήρας της... εθνοσωτηρίου.

Από την εξαγγελία στην πραγματοποίηση μεσολαβούν οι εκλογές.

Αν ψηφιστούν οι ίδιοι θα δηλώσουν το γνωστό: «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος».

Αν ψηφιστούν οι άλλοι θα πουν ότι παρέλαβαν «καμένη γη»... κι άντε εσύ να τους πης ότι δεν λένε αλήθεια.

KitsosMitsos είπε...

Αργήσανε και αργούνε χαρακτηριστικά.

Ανώνυμος είπε...

Λυκάωνα,

Container θα πάρουν. Και επειδή μετά το σεισμό της Καλαμάτας (1986) τα containers μείνανε εκεί και τα έχουν δει όλοι ... ξέρουν καλά τι τους περιμένει.

Rodia είπε...

Παιδιά, δείτε το σχόλιο του Δείμου στο επόμενο ποστ. Εκφράζει τη δική μου βασική απορία, που φύλαγα να τη σχολιάσω μετα το τέλος των αναρτήσεων (4 συνέχειες!)


Metablogging.gr Comments Headline Animator