Τρίτη 28 Αυγούστου 2007

Συνέντευξη Τύπου: ο κ. Ρουσσόπουλος στη ΝΕΤ (ΙΙΙ)



ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ (ΙΙ)

Θοδ.Ρουσ. - Κυρία Καλογεροπούλου.

Δημ/φος - Κύριε υπουργέ, η κυβέρνηση από χθες μιλάει για ασύμμετρη απειλή. Από ποιον δέχετα... από ποιον απειλείται η χώρα και τι εννοείτε όταν λέτε «ασύμμετρη απειλή»; Κι αν μου επιτρέπετε και κάτι άλλο: Μετά από 4 μέρες που καίγεται η Πελοπόννησος, έχετε καταλήξει στο αν θα μπορούσε να αποφευχθεί αυτή η τραγωδία, αν δηλαδή, από τις πρώτες ώρες που ξεκίνησε η φωτιά, θα μπορούσε να έχει ελεγχθεί;

Θοδ.Ρουσ. - Κυρία Καλογεροπούλου, σε ό,τι αφορά το πρώτο σας ερώτημα, θα σημειώσω ότι ο πρωθυπουργός ήδη έχει κάνει κάποια συγκεκριμένη αναφορά. Σε ό,τι αφορά τον αριθμό μετώπων, σε ό,τι αφορά την συχνότητα της έκρηξης μιας πυρκαγιάς ή πολλών εστιών πυρκαγιών, σε ίδιους ή διαφορετικούς χώρους, θα σας πω ότι το εύρος των μετώπων και των δυσκολιών είναι πολύ μεγάλο, αλλά από την άλλη πλευρά, δεν μπορεί να είναι τυχαίο. Αναρωτηθείτε εσείς, αυτό που αναρωτιέται κάθε έλληνας πολίτης, πόσο τυχαία είναι όλα αυτά. Θέλω να σημειώσω ότι με αυτή την επισήμανση δεν υπαινίσσεται τίποτα η κυβέρνηση, παρά μόνο αυτό το οποίο κάθε έλληνας πολίτης αναρωτιέται. Γίνεται μια προσπάθεια από όλες τις Υπηρεσίες για συλλήψεις υπόπτων. Γνωρίζετε ότι έχουν γίνει ήδη πολλές συλλήψεις. Επί 44 υποθέσεων της Πυροσβεστικής, έχουν γίνει 61 συλλήψεις. Επί 12 περιπτώσεων της ΕΛΑΣ, έχουν γίνει 18 συλλήψεις. Από το σύνολο, τελικώς έχουν κρατηθεί 7 (επτά) πρόσωπα. Ο αριθμός των πυρκαγιών τώρα, ο αριθμός των μετώπων, ο αριθμός των παράλληλων εστιών και σε ώρες οι οποίες, κ. Καλογεροπούλου, είναι αν μη τι άλλο περίεργες, όπως για παράδειγμα έκρηξη πυρκαγιών στις 8:00, 9:00, 10:00, 11:00 τη νύχτα, 12:00 τα μεσάνυχτα ή και πολύ αργότερα, δηλαδή, σε συνθήκες όπου δεν υπάρχει μεγάλη ζέστη για να προκληθεί από άλλες αιτίες πυρκαγιά. Θα ήθελα να σημειώσω δύο στοιχεία. Είναι αριθμοί πυρκαγιών στη διάρκεια των τελευταίων ετών.
Το 2004, ο αριθμός των πυρκαγιών ήταν 4.558
Το 2005, ο αριθμός των πυρκαγιών ήταν 4.554
Το 2006, ο αριθμός των πυρκαγιών ήταν 4.631
Το 2007, ο αριθμός των πυρκαγιών είναι 6.404
και το καλοκαίρι δεν έχει τελειώσει ακόμη. Θα αναφερθώ σε μία μόνο μέρα συγκεκριμένη. Στις 24 Αυγούστου, ημέρα έκρηξης των μεγάλων πυρκαγιών στην Ηλεία.
Το 2004, στις 24 Αυγούστου, ο αριθμός των πυρκαγιών ήταν 72
Το 2005, στις 24 Αυγούστου, ο αριθμός των πυρκαγιών ήταν 44
Το 2006, στις 24 Αυγούστου, ο αριθμός των πυρκαγιών ήταν 52
Το 2007, στις 24 Αυγούστου, ο αριθμός των πυρκαγιών είναι 124

Αλλη ερώτηση. Κύριε Τσ... (δεν ακούγεται καλά το όνομα)

Δημ/φος - Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Σ... (δεν ακούγεται καλά το όνομα) με σημερινή του δήλωση, έκανε λόγο για τρομοκρατία δασών. Για τρομοκρατία με υπόβαθρο κίνητρα που έχουν να κάνουν με οικοδόμηση και με οικονομικά συμφέροντα. Συμμερίζεται η κυβέρνηση την άποψη περί τρομοκρατίας;

Θοδ.Ρουσ. - Ο κ. Σ... έχει κάνει μία δήλωση, όπως ορθώς αναφέρατε, η οποία έχει ήδη μεταδοθεί σε όλα τα διεθνή πρακτορεία, η κυβέρνηση ό,τι είχε να πει γι αυτή την υπόθεση το έχει πει. Θα συμπληρώσω μόνο στο ερώτημα της κ. Καλογεροπούλου, ότι συνεχίζονται οι ανακρίσεις, συνεχίζονται οι έρευνες. Δεν έχει ολοκληρωθεί το έργο της αστυνομίας, δεν έχει ολοκληρωθεί το έργο των ερευνών και των ανακρίσεων. Επιτρέψτε μου να συμπληρώσω ακόμη ότι υπάρχουν μία σειρά από στοιχεία τα οποία σίγουρα αποτελούν ενδείξεις και μένει, από την έρευνα που γίνεται από τις αρμόδιες Αρχές, να αποδειχθεί κατά πόσον είναι και αποδείξεις -και αναφέρομαι πρωτίστως σε αυτό το οποίο οι έλληνες είδαν από χθες το πρωί να προβάλλεται στις οθόνες των τηλεοράσεών τους. Μιλούμε για ένα ερασιτεχνικό βίντεο, το οποίο προβάλλει δύο πρόσωπα στον Υμηττό, που βάζουν φωτιά. Φωτιά, η οποία εξερράγει αμέσως, και γνωρίζετε πολύ καλά ότι αντιμετωπίστηκε από ισχυρές δυνάμεις. Υπάρχουν εμπρηστικοί μηχανισμοί, οι οποίοι έχουν ήδη ανακαλυφθεί είτε από πολίτες είτε από τις αστυνομικές και πυροσβεστικες αρχές. Υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες, που αναφέρουν πρόσωπα τα οποία είδαν να βάζουν φωτιά και να εξαφανίζονται. Υπάρχουν, όπως σας είπα, προσαγωγές και συλλήψεις. Τα υπόλοιπα είναι δουλειά της Ανάκρισης.

Παρακαλώ. Το όνομά σας...

Δημ/φος - (δεν ακούγεται καλά το όνομα) από την εφημερίδα Αθενς Νιους. Κύριε υπουργέ, σε τί αποδίδετε τις φοβερές αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού, που καταγγέλουν οι πυρόπληκτοι που καταφεύγουν στις τηλεοράσεις για να ζητήσουν βοήθεια να σώσουν τις ζωές τους, τα δάση τους, τις περιουσίες τους... και αν μπορείτε να σχολιάσετε... υπήρχε.. υπάρχουν δηλώσεις των αρχηγών των κομμάτων της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης οι οποίοι απορρίπτουν μετά βδελυγμίας τον ισχυρισμό ότι πρόκειται περί τρομοκρατίας, διότι όταν ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός κ. Πολύδωρας μιλάει για ασύμμετρη απειλή, αυτή η φράση παραπέμπει ευθέως σε τρομοκρατία, είτε εγχώρια είτε εξωτερική. Εχετε οποιοδήποτε στοιχείο ότι η Ελλάς πλήττεται από εγχώρια ή ξένη τρομοκρατία; Και πάλι, τι απαντάτε σε αυτούς που λένε.. υπάρχουν αυτές οι φοβερές αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού; Υπάρχει κυβερνητική ευθύνη εκεί;

- Θοδ. Ρουσ. - Εχετε κάνει ένα συλλογισμό, επί τη βάσει του οποίου προβάλλετε το ερώτημα και βγάλατε και το συμπέρασμα. Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι δεν συμφωνώ με το συλλογισμό σας. Σε ό,τι αφορά την αναφορά που έγινε προηγουμένως από τον υπουργό Δημ. Τάξης, έδωσα ήδη μία απάντηση. Σε ό,τι αφορά τον μηχανισμό, θα σας σημειώσω.. θα σας πω ότι οι ανάγκες που δημιουργήθηκαν στο εύρος το τεράστιο αυτό των μετώπων, ήταν τέτοιες που υπερβαίνουν ακόμη και το επιθυμητό επίπεδο μιας χώρας για να έχει μέσα πυρόσβεσης. Θα σας πω κάτι, το οποίο ίσως δεν γνωρίζετε, ότι η χώρα μας διαθέτει -σε μέσα πυρόσβεσης εναέρια- το μεγαλύτερο στόλο στην Ευρώπη, ο οποίος σχεδόν διπλασιάστηκε αυτές τις ημέρες από τη βοήθεια που δέχτηκε από άλλες χώρες της Ε.Ε. Αυτό σημειώνει το εύρος, το μέγεθος, των πυρκαγιών και των μετώπων, οι οποίες -ξαναλέω- ακομη και πολύ ισχυρότερο μηχανισμό να διέθετε μια οποιαδήποτε χώρα, θα ήταν δύσκολο να αντιμετωπίσει, λαμβανομένων υπόψη των συνθηκών κάτω από τις οποίες επιχειρούν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι. Μιλώ για πυροσβέστες στο έδαφος και για αεροπόρους από τα πυροσβεστικά αεροσκάφη.
Συνθήκες, όπως γνωρίζετε, δημιουργούν ένα μικροκλίμα στις περιοχές, αρκετά μεγάλο, αρκετά έντονο. Τα 8 μποφόρ γίνονται 10 πολλές φορές μποφόρ. Είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο -κι αυτό φάνηκε σε ορισμένες περιπτώσεις- να επεμβαίνουν εναέρια μέσα. Οι απόκρημνες χαράδρες σε υψηλά βουνά είναι, επίσης, πολύ δύσκολο να προσεγγιστούν από επίγεια μέσα. Αντιλαμβάνομαι -και θα μείνω στην παρατήρηση που κάνατε- τον πόνο όλων αυτών των ανθρώπων. Το αντιλαμβάνομαι, όχι μόνο γιατί το έζησα για λίγες ώρες, διότι θα ήταν υπερβολή... ενδεχομένως θα ξέφευγε κι από τον ρόλο μου, να πω για τις λίγες εκείνες ώρες μέσα στις φωτιές, τους ανθρώπους που αγωνιούσαν και αγωνιούν, ζώντας από πρώτο χέρι, σε πρώτο πρόσωπο, αυτήν την αγωνία, αυτήν την κραυγή. Τους σέβομαι. Τους συμμερίζομαι. Τους καταλαβαίνω. Τους νιώθω. Αντιλαμβάνομαι πάρα πολύ καλά ότι εκείνη την ώρα οι άνθρωποι προσπαθούσαν να σώσουν παιδιά, συζύγους, γονείς, παπούδες, γιαγιάδες, περιουσίες. Προσπαθούσαν να ακουμπήσουν κάπου και προσπαθούν να ακουμπήσουν κάπου, ακόμα και τώρα που μιλάμε.
Θα ήθελα να παρακαλέσω να προσπαθήσει καθένας από μας που μας ακούει αυτή την ώρα να αντιληφθεί το μέγεθος των γεγονότων. Το μέγεθος των γεγονότων είναι τεράστιο. Ενα μέγεθος το οποίο πρωτοφανώς αντιμετωπίζει η χώρα. Δεν ψάχνω για δικαιολογίες, πιστέψτε με. Δεν έχει καμία σημασία η οποιαδήποτε δικαιολογία. Δεν πείθει κανένα η οποιαδήποτε δικαιολογία. Δεν είναι δικαιολογία εντέλει. Αυτό το οποίο σημειώνω, είναι ο πόνος και η κραυγή αγωνίας. Τον ακούω, τον βλέπω, τον σέβομαι. Προσπαθούν αυτοί οι άνθρωποι, μαζί με όλους τους άλλους, τους έλληνες πολίτες εθελοντές, να βοηθήσουν να τελειώσει αυτό. Να μπει ένα τέλος, να σταματήσει το κακό εδώ. Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα που είπατε, για κρίσεις από κόμματα, θα μου επιτρέψετε να μείνω σε μια δήλωση, την οποία θα κάνω σήμερα και δεν θα τροποποιήσω έως ότου τελειώσει αυτή η τραγωδία. Δεν προτίθεμαι, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης στη φάση αυτή, να συζητήσω ή να ανοίξω διάλογο για θέματα τα οποία αφορούν πολιτική αντιπαράθεση. Δεν προτίθεμαι να μπω στην πολιτική αντιπαράθεση. Είναι η ώρα της μάχης, εννοώ την μάχην από τη δική μου πλευρά, ως υποχρέωση σεβασμού σε αυτούς τους ανθρώπους -πρωτίστως αυτούς που πλήττονται, δευτερευόντως αυτούς που προσπαθούν.


ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ


2 σχόλια:

ninemos είπε...

Λοιπόν. τα έχω γράψει και στο blog μου αλλά αισθάνομαι ότι πρέπει να τα πω κι εδώ άκρως συνοπτικά με αφορμή την πρώτη ερώτηση.

1. Ασύμμετρη απειλή δεν υπήρχε

2. Υπήρχε οργανωμένο σχέδιο

3. Υπήρχε τεράστια ανοργανωσιά.

Τις αιτιολογήσεις τις έχω γράψει στο blog μου οπότε βαριέμαι να το κάνω κι εδώ (να με συμπαθάς ροδιά-δεν είχα πρόθεση να κάνω γκρίζα διαφήμιση στο blog μου-έχουμε και εξεταστική περίοδο)...

Rodia είπε...

Το μόνο που υπήρξε είναι ολιγωρία, βαρυεστημάρα, πώς το λένε! Αφήσαν τη φωτιά να αρπάξει λίγο παραπάνω και τους ξέφυγε. Τώρα κοιτάζουν να μαζέψουν τα ασυμάζευτα. Ερχομαι κι απο το μπλογκ σου και... πρόσεχε: ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΚΙΟΛΑΣ!!!


Metablogging.gr Comments Headline Animator