Τετάρτη 8 Αυγούστου 2007

"Η περί Θεού αυταπάτη" του Richard Dawkins



Ο Richard Dawkins, κορυφαίος εξελικτικός βιολόγος και συγγραφέας πολλών κλασικών πλέον έργων επιστήμης και φιλοσοφίας, δήλωνε πάντοτε απερίφραστα ότι η πίστη στον Θεό είναι παραλογισμός που έχει προξενήσει πολλά κοινωνικά δεινά.
Στο παρόν βιβλίο ασκεί σφοδρή κριτική στην ιδέα του Θεού σε όλες τις μορφές της, από τον ιδεοληπτικό με το σεξ, ανάλγητο τύραννο της Παλαιάς Διαθήκης έως τον πιο ήπιο, αλλά επίσης παράλογο, Ουράνιο Ωρολογοποιό που προτιμούσαν μερικοί στοχαστές του Διαφωτισμού. Καταρρίπτει τα κύρια επιχειρήματα υπέρ της θρησκείας και καταδεικνύει ότι η ύπαρξη ενός ανώτερου όντος είναι απολύτως απίθανο ενδεχόμενο. Περιγράφει πώς η θρησκεία υποδαυλίζει τον πόλεμο, υποθάλπει τη μισαλλοδοξία και κακοποιεί το νου και την ψυχή των παιδιών.
Η "Περί Θεού αυταπάτη" είναι μια συναρπαστική πολεμική με απαστράπτοντα επιχειρήματα, απαραίτητο ανάγνωσμα για όλους όσοι ενδιαφέρονται για αυτό το συναισθηματικά φορτισμένο και πολύ σημαντικό ζήτημα.

Συγγραφέας: Dawkins, Richard
Κατηγορία: Φιλοσοφία
Εκδότης: ΚΑΤΟΠΤΡΟ
Ημερ/νία έκδοσης: 2007
Μεταφραστής: Ομάδα μεταφραστών
Αριθμός σελίδων: 456

οι ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ από το Ηλεκτρονικό Βιβλιοπωλείο Πρωτοπορία

_______________________
ΣΗΜ.1. ανεβάζω το ποστ παρουσίασης του βιβλίου αυτού, που σήκωσε θύελλα αντιδράσεων, δηλώνοντας ταυτόχρονα πως δεν έχω ανάγκη να το διαβάσω, μια και δεν κατανοώ τη χρησιμότητά του για μένα την ίδια. Κάθε ενδιαφέρον μου, σχετικό με παρόμοια θέματα, έχει περάσει προ πολλών χρόνων, όπως περνούν οι παιδικές ασθένειες δωρίζοντας στον ανθρώπινο οργανισμό μιαν ευεργετική ανοσία.
ΣΗΜ.2. αν το ρήμα "πιστεύω" μπορούσε να εξαλειφθεί από τη γραμματική του κόσμου, σίγουρα θα ήταν ένα μεγάλο κέρδος για την ανθρωπότητα -θα γλίτωνε από πολλά δεινά.
ΣΗΜ.3. συνιστώ το βιβλίο -αν και μάλλον βαρύ για καλοκαιρινό ανάγνωσμα- να το διαβάσουν όσοι ενδιαφέρονται, φαίνεται σημαντικό.

8 σχόλια:

Zaphod είπε...

Ενδιαφέρον φντ....

Μου άρεσε η Σημ2 :-))))

love&kisses
zaphod

Rodia είπε...

smuts! bre :-)

ο δείμος του πολίτη είπε...

Τώρα αυτό διαβάζω, ενώ φαίνεται ότι ο Night Of The Stormrider το διάβασε ήδη. Μέχρι τώρα μου αρέσει πάρα πολύ τόσο στην κριτική του όσο και στις επιθέσεις και τη γλώσσα του (πολύ καλός ο μεταφραστής στα δύο πρώτα κεφάλαια).

Rodia είπε...

Ενδιαφέρουσες οι παρατηρήσεις σου Δείμε.
Μέχρι τώρα, παρακολούθησα επιθέσεις εναντίον του συγγραφέα και των ιδεών του και η συνεισφορά σου ξαφνιάζει ευχάριστα:-) Ρίχνε κάνα σχολιάκι, όσο προχωράς το διάβασμα. Σίγουρα οι μεταφραστές θα φτύσαν αίμα -που λένε- να φέρουν βόλτα ένα τέτοιου τύπου βιβλίο και καλό είναι να ακούγεται καμιά καλή κουβέντα -όχι χαριστικά, αν το αξίζουν λέμε...

Kelsos είπε...

Δεν ξέρω για την μετάφραση του βιβλίου, γιατί διάβασα την αγγλική paperback έκδοση. Μπορώ να πω όμως ότι το βρήκα αρκετά ενδιαφέρον και άρτια τεκμηριωμένο.

Ανώνυμος είπε...

Προσυπογράφω τις ΣΗΜ. 1 & 2.
Δείτε επίσης :
http://tribes.wordpress.com/2007/07/09/god-delusion-dawkins-2/

enteka είπε...

πάντως συνήθως αυτοί που δεν μπορούν να κριτικάρουν/αναιρέσουν τη βασική ιδέα του βιβλίου ξοδεύονται στην επιμέρους κριτική λεπτομεριεών του.

καλημέρα ροδιά!

Rodia είπε...

~~ και με πολλά λόγια βεβαίως! να μπερδεύονται οι εγκέφαλοι του κόσμου. Γεια σου εντεκαράκι:-)

~~ L’Enfant de la Haute Mer, πέρασα και σχολίασα κιόλας: «Με όλες αυτές τις συζητήσεις που δίνουν και παίρνουν, ο μόνος ελλοχεύων κίνδυνος που διακρίνω είναι να μετατραπεί ο Ρ. Ντόκινς από συγγραφέας σε ένα είδος γκουρού!:-ΡΡ
(από τη στιγμή που δημιουργούνται -ανθρώπινο!?!- οπαδοί των θεωριών του)»

~~ πάλι πρόλαβες Kelsos, μπράβο, πάντα πρώτος!:-) Ετσι που πάει, θα με κάνετε να το ψωνίσω... Αν και μετά το "φύλακα στη σίκαλη" που ξαναδιάβασα πρόσφατα, δε μπαίνει εύκολα νέο ανάγνωσμα στο μυαλό μου.


Metablogging.gr Comments Headline Animator