Σάββατο 25 Αυγούστου 2007

ΦΩΤΙά και Τσεκ-ούριος άνεμος



Εδώ, αγαπητοί συμπολίτες, έχουμε ΠόΛΕΜΟ, ΔΕΧόΜΑΣΤΕ ΕΠίΘΕΣΗ, αν δεν το έχετε καταλάβει ακόμα. Καίγεται η Ελλάδα. Καίγονται άνθρωποι. Τι παραπάνω συμβαίνει σε ένα πόλεμο;

Θα σκεφτείτε ίσως ότι και στους δρόμους μαίνεται ένας άτυπος πόλεμος, με τόσα πολλά θύματα τροχαίων δυστυχημάτων ανά έτος. Δεν συμβαίνει όμως αυτό με τρόπο που να εννοείται κάποιου τύπου σχεδιασμός.

Μεταφέρω εδώ ένα κομμάτι από το μήνυμα στη λίστα "anadasosi" που έστειλε ο Δρ. Νικόλαος Ι. Σηφάκις:

ΔΥΟ ΑΚΟΜΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ
(24 προς 25 Αυγούστου 2007)

Παρατηρώ για μια ακόμη φορά καθισμένος μπροστά σε ένα υπολογιστή τις φωτιές με ένα κάπως ιδιαίτερο τρόπο: με αυτόν της δορυφορικής Τηλεπισκόπησης. Χρησιμοποιώ δηλαδή δορυφορικά δεδομένα για να αποτυπώσω σε σχεδόν πραγματικό χρόνο τις εστίες αλλά και τους θυσάνους από τον καπνό από τις πυρκαϊές σε ολόκληρη τη χώρα. Η σημερινή εικόνα είναι πράγματι τρομακτική. Στην Πελοπόννησο δεν έχω ξαναδεί τόσα πολλά μέτωπα:
δεν είναι μόνο η Ζαχάρω, στον Πάρνωνα 6 τουλάχιστον, στον Ταΰγετο άλλα τόσα μοιρασμένα στη βορινή και στη νότια πλευρά του, στη Μεγαλόπολη, στον Ολίγυρτο...αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα...

Αναρωτιέμαι αν, αυτή τη στιγμή, είμαι εγώ ο μόνος που έχει αυτό το «προνόμιο», να μπορώ δηλαδή να βλέπω με τόση ακρίβεια (10 στρεμμάτων περίπου), με τέτοια συχνότητα λήψεων (κάθε ένα τέταρτο της ώρας), μέρα και νύχτα ακόμη και διαμέσου πυκνών καπνών (ο δορυφόρος διαθέτει υπέρυθρο δέκτη) αλλά και από τόσο ασφαλή απόσταση όλη τη χώρα να καίγεται... Παρακολουθώ παράλληλα και τις τραγικές ειδήσεις στην τηλεόραση για τους νεκρούς και ακούω συνεχώς το ερώτημα «ποιος φταίει;». Ίσως οι ελλείψεις σε πυροσβεστικά μέσα, ίσως η πολιτεία, ίσως η ολιγωρία, ίσως οι εμπρηστές.

Με όλο το σεβασμό στις πέρα για πέρα πραγματικές ανάγκες των πυροσβεστών σε ανθρώπινο δυναμικό και σε μέσα κατάσβεσης, δυό ερωτήματα με βασανίζουν:

Το πρώτο, γιατί δεν έχουμε ακόμη ανακαλύψει την πρόληψη; Είναι αργά την ώρα της καταστολής να μιλάμε για πρόληψη, όμως αυτό δεν μειώνει τη σημασία της. Ειδικά τώρα που ξέρουμε ότι υφιστάμεθα τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, με δάση πιο καταπονημένα και πιο εύφλεκτα, αλλά και πιο απαραίτητα από ποτέ. Αυτοματοποιημένα γεωγραφικά συστήματα επιχειρησιακής αντιμετώπισης πυρκαϊών βασισμένα σε δορυφορικά δεδομένα λειτουργούν στις περισσότερες χώρες με προβλήματα δασικών πυρκαϊών και βοηθούν στο να βελτιώνεται ο χρόνος και ο τρόπος αντίδρασης κατά την καταστολή της πυρκαϊάς.

Το δεύτερο ερώτημα που με τυραννάει είναι το τι «βλέπει» αυτός που συντονίζει τις ενέργειες στο κέντρο επιχειρήσεων. Βλέπει το ίδιο με αυτό που βλέπουν οι συνάδελφοί του σε άλλες χώρες; Σε ποιες χώρες; Μήπως αντί για το χάρτη με τις πινέζες θα τον βοηθούσε αν κοίταζε κάτι σαν αυτό που κοιτάζω και εγώ; Μια σειρά από δορυφορικές λήψεις δηλαδή. Μια πληροφορία πιο αντικειμενική, πιο συνοπτική, πιο ζωντανή.

Δεν μπορώ όμως άλλο να κάθομαι σ'αυτή την καρέκλα, θάθελα πραγματικά να κάνω κάτι να βοηθήσω. Ή μήπως θα μπορούσα να βοηθήσω περισσότερο από αυτή την καρέκλα; Αλλά, πάλι, γιατί δεν μου επιτρέπεται;

Δρ. Νικόλαος Ι. Σηφάκις
Ινστιτούτο Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης, ΕΑΑ



__________________
ΣΗΜ.1. Γιατί όσα βλέπει ο Δρ Σηφάκις δεν είναι ορατά και εκμεταλλεύσιμα από το υπεύθυνο κρατικό μηχανισμό; Διάγουμε και το έτος πληροφορικής, αν θυμάμαι καλά.
ΣΗΜ.2. Τα μέτωπα της φωτιάς είναι πολλά και δεν δικαιολογούνται από αντίδραση στην αναθεώρηση του άρθρου 24, ούτε από ψηφοθηρική εκμετάλλευση ή επέκταση οικοπεδοφαγικών προθέσεων -ασχέτως αν όλα αυτά τα συμφέροντα εξυπηρετούνται εμμέσως.
ΣΗΜ.3. Εχουμε Πόλεμο, δεχόμαστε επίθεση -κατά την εκτίμησή μου, που δεν είμαι ειδικός, αλλά ούτε και συνομωσιολόγος- και έχουμε μια κυβέρνηση μεταβατική, προεκλογική, που σημαίνει χαλάρωση και ΣΧΕΔΟΝ ακυβερνησία.
ΣΗΜ.4. Η μνήμη μου φέρνει στο νου τους χάρτες -με τη φάτσα του Κλίντον σε ένα κυκλάκι στο κέντρο- όπου, μετά το Κόσοβο πιάναν φωτιά διαδοχικά η ΦΥΡΟΜ, η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Τουρκία -με αυτή τη σειρά. Ερχονται επίσης και οι "προφητείες" του βιβλιοπώλη τηλεπλασιέ που λέγαν ότι θα δούμε πολλές φωτιές και σύντομα γιατί "τα υποχθόνια νεφελίμ θέλουν να αυξήσουν τη θερμοκρασία του πλανήτη και να βγουν στην επιφάνεια". Συνδυάζοντας αυτά τα δυο παράλογα σενάρια και μη γνωρίζοντας τι σενάρια σκαρώσαν πάλι τπτ σχολές πολέμου, εύκολα μπορεί κανείς να πέσει στη λούμπα του σεναρίου της "έξωθεν επίδρασης", όσο και της ακροδεξιάς παρακρατικής ανάκαμψης και "επιρροής".
ΣΗΜ.5. Θετικό θα εύρισκα ένα κοινό τρόπο αντιμετώπισης από όλα τα κόμματα της Βουλής ή, σε περίπτωση ασυμφωνίας, την ανάθεση της διακυβέρνησης σε Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, με πρόσωπα ικανά και κοινής εμπιστοσύνης.

7 σχόλια:

ninemos είπε...

Πραγματικά ροδιά δεν ξέρω τί γίνεται... Είμαι στον ερυθρό σταυρό της Τρίπολης και πρέπει να πω ότι η Αρκαδία φλέγεται από δύο πλευρές. Η κατάσταση δραματική. Δεν νομίζω ότι είναι οικοπεδοφάγοι ή κάτι τέτοιο αφού οι διαστάσεις της καταστροφής είναι βιβλικές... Θα ήθελα να μου πεις την άποψη σου για το θέμα (ποιος νομίζεις κρύβεται πίσω από αυτά δηλαδή-δεν κατάλαβα ακριβώς την άποψη που εκφράζεις, αυτά με τα νεφελιμ κλπ) καθώς και άλλοι bloggers αφού δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιος μπορεί να θέλει να καταστρέψει σε τόσο μεγάλο βαθμό μια χώρα...

Alexandra είπε...

ΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ

KitsosMitsos είπε...

Δεν υπάρχει συντονισμός. Οι πάντες έχουνε διαλύσει. Μόνο το εναέριο κέντρο ελέγχου υπάρχει αλλά και εκεί με προβλήματα. Οι πιλότοι με αυτοθυσία κάνουν ό,τι κάνουν. Οι ίδιοι δίνανε πληροφορίες πού πηγαίνουν οι φωτιές και τα σχετικά. Όσο για τους επίγειους, ο Φούρλας δεν μιλάει με τον Κόη, η Πυροσβεστική με την Αστυνομία άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Α ναι! Υπάρχει και η Αγροφυλακή. Μετά το 2004 η ευθύνη για τις δασικές φωτιές έφυγε από τα δασαρχεία και πέρασε αποκλειστικά στην Πυροσβεστική. Οι πυροσβέστες χρυσοί και άγιοι, αλλά δεν ξέρουν ούτε από ανέμους, ούτε τη μορφολογία κάθε περιοχής, ούτε τα χωριά, τίποτε. Παλεύουν με την ψυχή τους μόνο. Όσο για την Αστυνομία, νομίζω δεν υπάρχει αμφισβήτηση για τις "ικανότητές" της. Μέσα σε αυτή την κατάσταση, κυρίως οι κάτοικοι και λίγοι επαγγελματίες με συνείδηση του καθήκοντος πυροσβέστες, παλεύουν μόνοι τους. Ντόπιοι, που πονάνε την περιοχή τους.
ΥΓ Υπάρχουν εξαιρέσεις, δεν τα ισοπεδώνω όλα. Αλλά είναι τόσο λίγες, ρε γαμώτο, που μου πιάνεται η ψυχή...

Ανώνυμος είπε...

ναι να κάνουμε: να φροντίσουμε να μη μας κυβερνάν προδότες!

Ανώνυμος είπε...

Μαρίνα είχα ρωτήσει κι εγώ, όταν κάηκε η Πάρνηθα, αν η Ελλάδα χρησιμοποιεί δορυφορικά συστήματα για τηλεπισκόπηση και πρόληψη τέτοιων καταστροφών. Εκ των πραγμάτων φαίνεται πως δεν τα χρησιμοποιούμε.

Αξέχαστη μου έχει μείνει μια φωτογραφία από την πυρκαγιά της Πάρνηθας: ο πρωθυπουργός ενημερώνεται για τις επιχειρήσεις μπροστά στον χάρτη με τις πινέζες, όπως χαρακτηριστικά γράφει κι ο Νίκος Σηφάκις. Θα την βρώ τη φωτό και θα την ανεβάσω στο blog μου.

Ανώνυμος είπε...

Τα τελευταία 30 χρόνια κάθε καλοκαίρι καιγόμασταν. Άλλοτε περισσότερο, άλλοτε λιγότερο.

Όταν περιέργως ένα καλοκαίρι, το 2002, ούτε σπίθα δεν έπεσε... Δειλά δειλά ξανάρχισαν οι φωτιές μέχρι που φτάσαμε στο φετινό καλοκαίρι...

Δε μπορώ να φανταστώ άλλο σενάριο που να εξηγεί πράγματα, εκτός από την (εγχώρια) τρομοκρατία...

Rodia είπε...

Φίλοι μου, προσέξτε λίγο περισσότερο τον τίτλο -δεν μπορώ να γράψω κάτι περισσότερο τώρα, ψάχνω. Βλέπετε, δεν μπορούσα να πιστέψω ότι θα μπαίναν σε πράξη απειλές που νόμιζα πως είναι απλώς βλακείες και δεν έχω πρόχειρο το σχετικό υλικό.


Metablogging.gr Comments Headline Animator