Τετάρτη 23 Μαΐου 2007

αφιερωμένο εξαιρετικά στην Ανίτα Πάνια



Δεν μου αρέσει η σκουπιδοτιβί, ομολογώ όμως ότι προτιμώ να πεφτω σε εκπομπή της Πάνια παρά σε κυριλάτη εκπομπή με ψυχολόγους, ψυχιάτρους, σοβαρούς μελετητές. Αυτά που επιδιώκω να βλέπω είναι ντοκυμαντέρ Κουλογλου, Αυγερόπουλου, κλπ, καθώς και ταινίες στο κανάλι της Βουλής που δεν βάζει διαφημίσεις.

Οσες φορές έπεσα σε εκπομπή της Ανίτας, αυτό που διαπίστωσα πως έλειπε ήταν ο οίκτος και αυτό με χαροποίησε. Δεν έχουν ανάγκη τον οίκτο μας οι άνθρωποι που υπολείπονται απο τις δικές μας ικανότητες. Οχι οίκτο, ενδιαφέρον χρειάζονται και ίση μεταχείριση και το δίνει αφειδώς η γενναία αυτή γυναίκα. Γενναία, επειδή θέλει κότσια να κοιτάξεις κατευθείαν το συνομιλητή και χωρίς να παίξει το βλέμμα, όπως μπορείς να κοιτάζεις ένα φίλο ή ένα συνεργάτη. Αυτό κανει.

Δεν στραβώνει τα μούτρα όπως έκανε η κυρία πωλήτρια στο φούρνο σήμερα το πρωί, όταν μπήκε ένας φουκαράς τρεκλίζοντας να ζητήσει ψωμί. Να το αγοράσει, φυσικά. Εκείνη όμως φώναξε τον ψήστη και τον έβγαλε από το μαγαζί. Μόλις βγήκε από το φούρνο, είπε στους πελάτες που περιμέναμε στην ουρά: "είναι μεθυσμένος, τον είδατε;"

Αυτό δεν το κάνει η κ. Πάνια. Τη δουλειά της κάνει και κερδίζει από αυτό το επάγγελμα, αλλά κερδίζουν μια θέση στη κοινωνία (κάποιες φορές και στη καρδιά μας) οι εεπισκέπτες της. Αυτό είναι μακριά από την καταγγελία για εκμετάλλευση ανθρώπων. Πουλάει ψωμί στους ανθρώπους αυτούς, για τους οποίους εμείς έχουμε διαμορφώσει στο νου μας την εικόνα ότι πρόκειται περί "δυστυχισμένων πλασμάτων", τη στιγμή που μπορούν να διεκδικήσουν μια θέση στη ζωή, να "έχουν στον ήλιο μοίρα", και αυτό όντας ελεύθεροι και όχι πίσω από τα κάγκελα ενός ψυχιατρείου ή απομονωνμένοι σε ένα ευαγές ίδρυμα πρόνοιας για ΑΜΕΑ.

:-)))) σμουτς! Γατούλη μου

(πάρ'το κι αλλιώς λέμε)

...σχολίασα στου Mαύρου Γάτου
...όπου οδηγήθηκα από λινκ σε ποστ του Old Boy

______________________
ΣΗΜ.1. Φυσικά, η κ. Ανίτα Πάνια δεν πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες, όπως π.χ. κάποιος σύγχρονος Προφήτης. Ούτε απειλεί με μηνύσεις όποιον διαφωνεί με τις εκπομπές της. Ούτε προσπαθεί να πείσει τους θεατές της ότι η εκπομπή της είναι μια σοβαρή εκπομπή, π.χ. σαν του κ. Πρετεντέρη, της κ. Παναγιωταρέα, ή της κ. Τσουκαλά (που λατρεύει τα μπουζούκια και σνομπάρει σημαντικούς εργάτες της μουσικής, όπως ο κ. Χατζηνίκος).

ΣΗΜ.2. Η κ. Πάνια δίνει βήμα σε ανθρώπους για τους οποίους ΕΜΕΙΣ οι "υγιείς" έχουμε σχηματίσει τη χείριστη ιδέα, στο ΔΙΚΟ ΜΑΣ εγκεφαλο, τους οποίους ΕΜΕΙΣ κοιτάζουμε αφυψηλού και που ΕΜΕΙΣ τους θέλουμε απομονωμένους στο "δικό τους" κόσμο, να μη τους βλέπουμε για να πάψουν να υπάρχουν. ΥΠΑΡΧΟΥΝ όμως και όσο δεν το δεχόμαστε αυτό ως κοινωνία, τόσο θα εθελοτυφλούμε αφοσιωμένοι σε "σοβαρές" εκπομπές και τηλεοπτικά προγράμματα που κολακεύουν τη ματαιοδοξία μας.

ΣΗΜ.3. Aλήθεια, πόσοι έχετε συμμετάσχει σε γιορτή με ανθρώπους λειψούς -σύμφωνα με την εκτίμησή σας- και δεν έχετε νοιώσει οίκτο; Πόσοι διασκεδάσατε πραγματικά; Πόσοι φύγατε χαρούμενοι από αυτό το γλέντι, την αθλητική διοργάνωση, ή ό,τι άλλο, χωρίς ένα κόμπο στο στομάχι; Πόσοι αντέχετε στη παρέα σας έναν άνθρωπο με σωματική ή/και νοητική υστέρηση;

ΣΗΜ.4. Απαντήστε με το χέρι στη καρδιά, και μετά βεβαιωθείτε ότι δεν είστε ρατσιστές.

ΣΗΜ.5. Οχι, παρακαλώ, μη μιλήσετε για φιλανθρωπία...

ΣΗΜ.6. Μη σας περάσει από το νου ότι και'γώ δεν το παλεύω, παρ' όλη την εξοικείωσή μου με το πρόβλημα. Βεβαιότατα είμαι υπέρ του ελέγχου των γεννήσεων ώστε να μη γεννιούνται π.χ. κι άλλα "μογγολάκια" -παιδιά με σύνδρομο Ντάουν δλδ.

ΣΗΜ.7. Στο επιχείρημα ότι "ναι, αλλά βγάζει λεφτά και εκμεταλλεύεται αυτούς τους ανθρώπους" αντιτάσσω το ερώτημα: "προτιμάτε να βγάζουν λεφτά από αυτούς τους ανθρώπους οι ψυχίατροι και τα ευαγή φιλανθρωπικά ιδρύματα;" Η κ. Πάνια τουλάχιστον τους προσφέρει κάτι που δεν υπάρχει σε ένα ίδρυμα, προσφέρει Χαρά. Το όποιο ίδρυμα, προσφέρει στέγη, τροφή και ιδρυματισμό. Α! και απαλλάσει ΕΜΑΣ, τους υγιείς, από την παρουσία τους, μας δίνει τη ψευδαίσθηση μιας κοινωνίας απαλλαγμένης από τα λεγόμενα "φρικιά", αλλά η κοινωνία των ανθρώπων, Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ, περιλαμβάνει και αυτά τα πλάσματα. ΚΑΙΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΑ ΔΕΧΤΟΥΜΕ.


8 σχόλια:

Μαύρος Γάτος είπε...

Ροδι΄λα μου, και όλους αυτούς που λες ότι τους αντιμετωπίζει ισότιμα, τί μοίρα λες; να τους περιμένεςι μόλις περάσει η μπογιά τους;;;

Και πάλι όμως, το κεντρικό ζήτημα είναι άλλο. Είναι ο φαύλος κύκλος:

Ελλειψη παιδείας και ανατροφής > κατανάλωση πνευματικών σκουπιδιών > ακόμα μεγαλύτερη έλλειψη παιδείας κα ανατροφής > ακόμα μεγαλύτερη κατανάλωση σκουπιδιών... κλπ κλπ....

Rodia είπε...

Ναι, βρε Γατούλη, αλλά δεν είναι σκόπιμο να ξεκινήσει μια εκστρατεία να συμμαζευτούν εκείνοι που πουλάνε φούμαρα; Που κοροϊδεύουν τα παιδιά του κόσμου με δήθεν τάχα μου καριέρες κλπ στα φέιμ στόρι, κλπ κλπ..? Να συμμαζευτούν εκείνοι που πουλάνε δήθεν τάχα μου επιστημοσύνη μπογιατισμένη και αναβαθμισμένη με κρέμες και μπότοξ, καλοχτενισμένη, με καλεσμένους τους οποίους ειρωνεύονται μέσ' στα μούτρα τους..? Να συμμαζευτούν τα δελτία ειδήσεων με τα πολλαπλά παράθυρα και τα γκαρίσματα..?

..αλλά.. ξέχασα.. όλοι εκείνοι είναι "στα καλά τους"..

για να παραφράσω τη γνωστή φράση: ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΑΡΗ..!:-)

(τι να γίνει; διαφωνούμε, αλλά δεν ανησυχώ) ;-))

Rodia είπε...

..και.. όλες οι μπογιές περνούν..
Το ζητούμενο είναι να περνούν καλά, και ορισμένες είναι τοποθετημένες στο περιθώριο -δυστυχώς- και είναι κρίμα να τα βάζουμε με την ευκαιρία τους να δείξουν το χρωματάκι τους ΠΡΙΝ ξεβάψουν οριστικά.
:-)

Corfuplanet είπε...

Θα έλεγα ότι..
Είσαι ό,τι τρως.
Επίσης είσαι ό,τι σκέφτεσαι..
Πολύ φοβάμαι ότι είσαι και ότι βλέπεις στην TV..
Δεν μιλάω για εμάς που το βλέπουμε διαφορετικά το θέμα. Φαντάσου όμως τη μεγάλη μάζα των τηλεθεατών και τα μικρά παιδιά βέβαια, που βλέπουν αυτά τα σκουπίδια στην τηλεόραση..
Η μάζα ξέρεις, ψάχνει για πρότυπα, τα μιμείται, τα ακολουθεί..
Καταλαβαίνεις λοιπόν, ότι οι μαλάκες θα γίνουν μεγαλύτεροι μαλάκες και αυτοί που δεν πρόλαβαν να γίνουν μαλάκες, τους δίνεται η ευκαιρία,με την Πάνια..
Όλοι αυτοί λοιπόν,που είναι οι περισσότεροι, στις εκλογές, θα ψηφίσουν και θα βγάλουν κυβέρνηση, η οποία θα ορίσει τις τύχες μας..
Ακόμα και ανθρωπιστικά να το δεις, θεωρώ εγκληματικό να δίνει δημοσιότητα σε ανθρώπους που τους "αδίκησε η φύση", να τους έχει σαν καραγκιόζηδες να πηδάνε με το μικρόφωνο στο χέρι, μόνο και μόνο για να τα κονομήσει..
Σκέφτηκες ποτέ, όταν περάσει η δημοσιότητα αυτών των ανθρώπων, σε τί κατάσταση θα βρεθούν;
Μετά, τί γίνεται; Θα τους υποστηρίζει, όπως κάνει τώρα;
Νομίζω πως αν το έκανε αυτό σε πιό κλειστό κύκλο και όχι σε τηλεοπτική εμβέλεια, ναι,θα της δίναμε συγχαρητήρια όλοι!
Θα επιτελούσε σίγουρα, ανθρωπιστικό έργο.

Jim.Hellas είπε...

Ροδιά διαφωνώ μαζί σου σε αυτό... Μαυρογατούλης rocks!

Βαριέμαι να γράφω την πλήρη τοποθέτησή μου επί του θέματος "Πάνια" γιατί είμαι πτώμα αυτή τη στιγμή :P

Ένα θα πω: ως (σχεδόν πτυχιούχος :P) ψυχολόγος το πόσο συχαίνομαι την εκμετάλλευση ατόμων τέτοιων αναγκών δεν λέγεται. Και η κ. Πάνια ξέρει να ρίχνει άριστα το επίπεδο κι άλλο. Απορώ γιατί δηλαδή την ξεχωρίζεις από τις άλλες κατάπτυστες εκπομπές με "ψυχολόγους", "κοινωνιολόγους", "σεξολόγους" και πάσης φύσεως ειδικούς που πουλάνε το ανθρώπινο δράμα. Επειδή η κ. Πάνια είναι ορίτζιναλ? Το γεγονός ότι και πάλι εκμεταλλεύεται άτομα που έχουν ανάγκη την προστασία μας δεν παίζει ρόλο;

Ουφ... κουράστηκαν τα δαχτυλά μου να γράψω αυτή την παράγραφο... Πάω να ξεραθώ.... :D

Rodia είπε...

Για δείτε και αυτό: Με τρέλλα και με κορδέλα στο ΕΣΡ η Αννίτα...

..πώς το έχει πει ο Ποιητής; "κομμάτι σου είμαι Κοινωνία και σου μοιάζω"..?

Η Ανίτα ΔΕΝ υποκρίνεται, πάει και τελείωσε. Οι καθηγηταράδες της ψυχιατρικής που παρουσιάζονται (αφού "τά 'χουν πάρει" κατά τη προσφιλή έκφραση του Προφήτου) σαν μαϊντανοί στις εκπομπές και δέχονται να ξεφτιλίζονται από τους αστέρες της τιβί ΔΕΝ είναι καλύτεροι. Σίγουρα, δεν διαφωνεί κάποιος, ε

(ας μη σχολιάσω τις/τους αστρολόγους/ψυχολόγους που έχουν γίνει μαϊντανοί για δυο δεκάρες -ή για περισσότερες.. τομάρια πουλημένα είναι *γνώμη μου*)

Ενας/μια παρουσιαστής/τρια τηλεοπτικης εκπομπης καλει σοφούς ή/και "σοφους" ανθρώπους ΓΙΑ ΝΑ αναδειχτεί η δικη του περσόνα, πάρτε το χαμπάρι!!!

Η Πάνια έξυπνη είναι, φαίνεται αυτό, δεν παίρνει/κλέβει δόξα απο τους φιλοξενούμενούς της. Ισα ίσα, τους αναδεικνύει και τους χαροποιεί. Λίγο είναι αυτό; Για όσο κρατά το σόου ή/και για περισσότερο. Δεν ήξερα ότι ο Κατέλης εργάζεται και μοιράζει φυλλάδια.. Καλύτερα θα ήταν χωμένος σε ένα ίδρυμα; ή.. καλύτερα θα ήταν να κοροϊδεύονται οι δικοί του πως τάχα μου θα... γιατρευτεί..?..
ΟΥΦΦΦ θέλω να καταλάβετε τι θέλω να πω και με το γραφτό μάλλον είναι δύσκολο..

:-)) σμουτς! σε όλους

Jim.Hellas είπε...

έλα ρε Ροδιά... όλοι συμφωνούμε ότι οι μαϊντανοί στις άλλες εκπομπές δεν είναι καθόλου καλύτεροι, ίσα - ίσα είναι και υποκριτές...

Αλλά αυτό ΔΕΝ μπορεί να είναι από μόνο του δικαιολογία για την ύπαρξη μιας original trash εκπομπής. Δεν με πειράζει το επίπεδο. Χέστηκα (με το παρδόν) για την ακρίβεια για το επίπεδο της Τιβι. Εμένα με ενδιαφέρει η εκμετάλευση ατόμων που ΔΕΝ έχουν (δεν μιλάω κοροϊδευτικά) την στοιχειώδη ανάπτυξη για να αρνηθούν.

Και που το κατάλαβες ότι είναι έξυπνη; Στα σόου της και τον σκύλο μου να παώ, έξυπνος θα φαίνεται. Είναι αυτό που λένε στους τυφλου΄ς επικρατεί ο μονόφθαλμος. Δεν είδα πουθενά να λέει κάτι ιδιαίτερο η Ανίτα (εννοώ εκτός εκπομπής γιατί έχω δει 10 λεπτά όλα κ όλα από την εκπομπή της και ότι πήρε το μάτι μου στις σατιρικές εκπομπές).

Και πάλι καληνύχτααααααααα :)

enteka είπε...

Ας μπει η εκπομπή στην παλιά της ώρα, μετά τα μεσάνυχτα, να τη βλέπουμε όσοι θέλουμε μόνο, κι ας λείψει αυτή η υπερευαισθησία για πέντε-δέκα ψώνια της τιβί: όταν σβήσουν τα φώτα, εικάζω, αυτό που θα πειράξει τη Μαλάμω ή τον Sex Bomb δεν θα ‘ναι αυτοί που τους χειροκροτούσαν γελώντας, αλλά αυτοί που τους έλεγαν «ψυχικά αρρωστους» και «ανάπηρους», "προστατεύοντάς" την αξιοπρέπειά τους.


Metablogging.gr Comments Headline Animator