Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2007

Eddra Gale, μια δυναμικη παρουσια στο σινεμα


Εχουν περασει κιολας πανω απο σαραντα χρονια απο οταν πρωτοειδα το φιλμ "οχτωμισυ" του Φεντερικο Φελλινι, που απο τοτε τον εχρισα αγαπημενο μου κινηματογραφιστη, και η σκηνη με τον παραξενο χορο (για μενα, τοτε) της μυστηριωδους Σαραγκινα μενει ακομα χαραγμενη βαθεια στο χωρο της μνημης μου.

Η γυναικα αυτη, μαγισσα και μαγευτικη, ωραια με το δικο της τροπο, με το σαγηνευτικο βλεμμα και την ελαφραδα των κινησεων του πληθωρικου της κορμιου, εχει χαραξει με την ανεπαναληπτη παρουσια της τη φαντασια πολλων θεατων μεχρι σημερα.

Εψαξα λοιπον να βρω στοιχεια για την Eddra Gale και, ενω υπεθετα πως θα βρω παρα πολλα, στο διαδικτυο υπαρχουν σχετικα πολυ λιγα. Βρηκα πρωτα πρωτα, βαζοντας στην αναζητηση τα στοιχεια "Eddra Gale Saraghina", τις ημερομηνιες γεννησης και θανατου. Δυστυχως, η Eddra Gale αφησε το ματαιο κοσμο προ εξαετιας, σε ηλικια ογδοντα χρονων:

Date of Birth: 16 July 1921, Chicago, Illinois, USA
Date of Death: 13 May 2001, Deming, New Mexico, USA
Alternate Names: Edra Gale
στοιχεια βιογραφικα εδω:-->>
http://www.imdb.com/name/nm0301841/bio
στοιχεια φιλμογραφιας εδω: -->>
http://www.imdb.com/name/nm0301841/filmoyear

Ευτυχως, στο Υoutube φροντισε καποιος (ο/η rb306) να ανεβασει την εκπληκτικη σκηνη του χορου με τη φανταστικη μουσικη του Νινο Ροτα. Χαρειτε τη:


La Saraghina Dance from Fellini's 8½



http://www.youtube.com/watch?v=5KebM6S4Kpg



From: rb306
About This Video: brilliant scene.

Added: May 05, 2006
Category: Entertainment
Tags: Fellini Mastroianni La Saraghina Dance Italian Film Cinema

____________
ΣΗΜ.1. ομολογω οτι δεν ειχα προσπαθησει τοσα χρονια να μαθω κατι τι περισσοτερο για την σπουδαια ηθοποιο, παρολο που ειχα εντυπωσιαστει τοσο πολυ απο την παρουσια της. Αμαρτια εξομολογημενη... κλπ κλπ. Πολλες φορες συμβαινει να ξυπνα το ενδιαφερον μας για κατι/καποιον σε στιγμες που εκεινο διαλεγει -ερημην μας και για δικους του λογους. Αβυσσος η ψυχη του ανθρωπου λεμε...
ΣΗΜ.2. νομιζω οτι η περσονα "Σαραγκινα" αντιπροσωπευει τον αρχεγονο ποθο, αλλα και τον τρομο (το δεος, μαλλον) που προξενει σε εναν αντρα η φυση της γυναικας.
ΣΗΜ.3. εχει καποια σχεση αραγε η λεξη "σαραγκινα" με τη λεξη "σαρακηνος"; Τη λεξη δηλαδη που παραπεμπει στους γνωστους κουρσαρους που λυμαινονταν τη Μεσογειο.
ΣΗΜ.4. ειναι τυχαιο αραγε που ακουγεται το βουητο της θαλασσας παραλληλα με το ρυθμο της ρουμπας;
ΣΗΜ.5. γιατι αραγε διαλεξε ο Φελλινι να χορευει η Σαραγκινα του ενα λατινοαμερικανικο χορο;
ΣΗΜ.6. και αλλα πολλα μπορει να προσεξει ενας ευαισθητος παρατηρητης, οπως π.χ. τη σημειολογια της αρνησης (ελεγχου) του σεξ απο την εκκλησια, κλπ.

3 σχόλια:

Maria Mikro Analogo είπε...

Ξέρεις τι μου θύμησε το τελευταίο σου Υ.Γ; Λουί Μπουνιουέλ, Ανδαλουσιανός σκύλος, τη σκηνή που ο τύπος πάει να βιάσει την κοπέλα και τελικά φεύγει σέρνοντας ένα πιάνο (= παιδεία), 2 νεκρούς γαϊδάρους (= ορμές) και παπάδες (= θρησκεία). Τις καλησπέρες μου :-)

Rodia είπε...

την Κυριακη 14/10 ειδα αργα το βραδυ στο ΣΚΑΙ ενα ντοκυμαντερ του Diskovery (ζαπινγκ εκανα και το πετυχα στο τελος, οποτε δεν εχω αλλα στοιχεια, τιτλο, κλπ), οπου ενας αγγλος (αρχαιολογος, φιλοσοφος, κατι τετοιο) εξηγουσε περιδιαβαινοντας μουσεια με απαγορευμενες συλλογες και διαφορα μνημεια του κοσμου, τη σχεση που ειχε (και εχει) με την επιβολη της εξουσιας (θρησκοπολιτικης) ανα τους αιωνες ο ελεγχος του σωματος του ανθρωπου -και κατα συνεπεια το σεξ και ο ερωτας.
Τρομος, χρημα, σεξ -->> το τριπτυχο εξουσιασμου του ανθρωπου.

Φυσικα, εστειλα μεηλ στο καναλι ζητωντας να με ενημερωσει για το ντοκυμαντερ αυτο, αλλα... φωνη βοωντος εν τη ερημω! Κοιμουνται εκει περα -μαλλον.
-->> ειχα στειλει και στο ΕΤ1, νομιζοντας αρχικα οτι εκει το ειχα δει, και μου απαντησαν αμεσως, πριν κλεισει 2ωρο!

Να εισαι καλα Μαρια:-)

Maria Mikro Analogo είπε...

Κρίμα που δεν σου απάντησαν. Άντε, καβάλησαν κι αυτοί το καλάμι; Όσο για τη θρησκεία, δες τι παιρνάνε και οι Ιρλανδοί Καθολικοί που για να δουν λίγη χαρά στα σκέλια τους πρέπει να το κάνουν μόνο για τεκνοποίηση :-Ρ Εκεί μιλάμε για τρόμο, όχι αστεία... Καλημέρες :-)


Metablogging.gr Comments Headline Animator