Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2007

Ο ΑΡΧΗΓΟΣ


Ο Αρχηγος, λενε, ειναι αυτος που φαινεται στα καναλια και αλλου.
Ο Αρχηγος, λενε, ειναι αυτος που αποφασιζει για ολα.
Ο Αρχηγος, λενε, ειναι αυτος που τα ξερει ολα.
Ο Αρχηγος, λενε, ειναι αυτος που διαταζει.
Ο Αρχηγος, λενε, ειναι αυτος που δεχεται δωρα.
Ο Αρχηγος, λενε, ειναι αυτος που δεχεται επαινους.
Ο Αρχηγος, λενε, ειναι αυτος που προβαλλεται στα συνεδρια.
Ο Αρχηγος, λενε, ειναι αυτος που διατυπωνει αφοβα τη γνωμη του.
Ο Αρχηγος, λενε, ειναι αυτος που διαχειριζεται το χρημα.
Ο Αρχηγος, λενε, ειναι αυτος που εξουσιαζει.

Ολα αυτα τα λενε εκεινοι που δεν γνωριζουν Αρχηγος τι σημαινει. Ξεχνουν οτι Αρχηγος σημαινει ευθυνη. Ξεχνουν οτι ο Αρχηγος σηκωνει το βαρος της αποτυχιας. Τον Αρχηγο πετροβολουν, λοιδωρουν, τιμωρουν, δικαζουν, εκτελουν. Με ψηφο, με πετρες, με φυλακιση, με σφαιρες.

Ο Αρχηγος ειναι ικανος οταν μοιραζεται την εξουσια με ικανους εκτελεστες -στρατηγους, υπαλληλους και στελεχη. Ο Αρχηγος ειναι ικανος οταν ειναι σε θεση να ξεχωρισει τους ικανους εκπροσωπους του. Ο Αρχηγος ειναι ικανος οταν γνωριζει να μοιραζει και να μοιραζεται το παιχνιδι της εξουσιας. Το "μαζι" οταν μενει κενος λογος, αλλα και οταν κυριολεκτει, ειναι αστοχο. Το "μαζι", οταν το εκστομιζει ο Αρχηγος, σημαινει "εργαζομαστε και κοπιαζουμε μαζι αλλα η ευθυνη ειναι δικη μου". Το "μαζι", οταν το εκστομιζει ο Αρχηγος, σημαινει "εργαζομαστε και κοπιαζουμε μαζι και η δοξα ειναι μοιρασμενη σε ολους".

Ειναι δυσκολο πραγμα να ειναι καποιος Αρχηγος, και οποιος θελει να ειναι Αρχηγος ΓΙΑ ΝΑ το παιζει Αρχηγος -με ολα τα πλεονεκτηματα που (υποθετει οτι θα) εχει η θεση του- ειναι εξαρχης αποτυχημενος.

Ο Αρχηγος εχει παντα υπονομευτες. Οι υπονομευτες υπαρχουν για τους δικους του λογους ο καθενας. Ο υπονομευτης βρισκεται, συνηθως, παρα πολυ κοντα στον Αρχηγο.

Ειναι δυσκολο να αντιληφθει ο Αρχηγος τον υπονομευτη, επειδη ειναι (συνηθεστετα) αυτος που του ειναι ο πλεον ευχαριστος και δειχνει περισσοτερο ικανοποιημενος απο ολους. Εκεινος που παραπονιεται, εκφραζεται με ευθυ και συχνα αστοχο τροπο, θυμωνει και φωναζει, αποκλειεται να ειναι υπονομευτης. Η Ιστορια ετσι δειχνει μεχρι σημερα και καλο ειναι να διαβαζει ο Αρχηγος καπου καπου λιγη Ιστορια.

Ο Αρχηγος δυσκολευεται παρα πολυ να εντοπισει ποιος τον υπονομευει και συχνοτατα κανει λαθη, κατηγορωντας αλλον αντι αλλου. Επιμενει και ορκιζεται για την εντιμοτητα εκεινου ο οποιος προδιδει την εμπιστοσυνη του -ας το εχει υποψη αυτο ο Αρχηγος.

Ο Αρχηγος χρειαζεται να στεκει παραπανω απο μικροπροβληματα. Ας αφηνει τη διεκπεραιωση τους σε εκεινους που εχει ορισει να αναλαβουν τη λυση τους.

ΤΕΛΟΣ και ο,τι σκεφτω παραπανω θα το συμπληρωσω.

ΣΗΜ. KitsosMitsos said...
Πρέπει και να εμπνέει. Να μιλάει στην καρδιά και στο συναίσθημα. Να ηγείται και να μην κρύβεται. Αυτά και άλλα πολλά.


2 σχόλια:

KitsosMitsos είπε...

Πρέπει και να εμπνέει. Να μιλάει στην καρδιά και στο συναίσθημα. Να ηγείται και να μην κρύβεται. Αυτά και άλλα πολλά.

Rodia είπε...

Εχεις δικιο, θα τα συμπληρωσω:-)
..αν και, μεταξυ μας, αυτο με τη καρδια και το συναισθημα το βρισκω καπως εκ του πονηρου..


Metablogging.gr Comments Headline Animator