Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2007

Belle arte 2007, Λαμια ~ Σάββατο 10 Νοεμβρίου: Kaλλιτεχνικό πρόγραμμα εγκαινίων


Belle arte lamia 2007
Kaλλιτεχνικό πρόγραμμα εγκαινίων
Σάββατο 10 Νοεμβρίου
Πρώην Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, ωρα 19.30

Θέατρο: Κάσσυ
Κείμενο: Ανδρέας Φλουράκης
Ιδέα - σκηνοθεσία: Δημήτρης Φοινίτσης
Ερμηνεία - πρωτότυπη μουσική: Σωτηρία Κολόζου
Σκηνή: Αίθουσα Συνεδριάσεων του πρώην Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας
Ημερομηνία: 10 Νοεμβρίου 2007, ώρα 21:30
Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά
Εισιτήριο: ελεύθερη είσοδος

Η Ομάδα Παραστατικών Τεχνών προΤΑΣΗ παρουσιάζει την τελευταία της δημιουργία στην Belle arte Lamia και στην 3η Διεθνή Καλλιτεχνική Συνάντηση Σύγχρονης Τέχνης στην πόλη της Λαμίας. Το θεατρικό έργο του Ανδρέα Φλουράκη εμπνευσμένο απ' τη μυθολογική μορφή της Κασσάνδρας, με τον τίτλο «Κάσσυ» αποτελεί την πρώτη ύλη για μια διαφορετική σκηνική προσέγγιση της ηρωίδας στο χθες, το αύριο και κυρίως στο ασταθές τώρα.
Η παράσταση παίχτηκε για πρώτη φορά -ως επίσημη συμμετοχή- στη Συνάντηση Νέων Δημιουργών της ΧΙΙΙ Διεθνής Συνάντησης Αρχαίου Δράματος στο χώρο της Τραπεζαρίας του Ξενώνα του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών (11/7/’07), αποσπώντας ιδιαιτέρως θετικά σχόλια από το κοινό αλλά και από τη θεατρική κοινότητα.

Γύρω στα τριάντα, άρτι αφιχθείσα απ' τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, μια κοπέλα πιάνει δουλειά σε μια ορεινή πόλη της Κεντρικής Ελλάδας, ονόματι Λαμία.
Καθαρίζει, σκουπίζει, σφουγγαρίζει πατώματα, πλένει σκάλες, ξεσκονίζει φωτιστικά και μνήμες, σιγοψιθυρίζει τραγούδια της πατρίδας της. Κι ενώ στρώνει με τάξη τα τραπέζια του ιδιότυπου εστιατορίου που δουλεύει μια αλλόκοτη γλώσσα «ξυπνάει» μέσα της. Φθόγγοι, σύμφωνα, φωνήεντα, συλλαβές, λέξεις, λόγια, τόνοι και κόμματα χαμένα. Ελληνικά που ποτέ δεν γνώριζε. Ελληνικά στο στόμα της, σα να μιλούσε χρόνια, σαν να μην έζησε ποτέ εδώ ή εκεί, σαν να πεθαίνει σε εξήντα λεπτά, το αργότερο. Η Κάσσυ θυμάται, φοβάται, βλέπει αυτό που φτάνει σε λίγο καταπάνω της κι ό,τι άφησε πίσω της, αιώνες πριν στα βάθη του χρόνου να επιστρέφει στην ώρα του. Τι ακριβώς συνέβη στο εγκαταλελειμμένο αποχωρητήριο του πρώην Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας; Τι γυρεύει μια σημερινή «δούλα» μισόγυμνη εκεί μέσα; Ποια ήταν η γριά με τα γαλάζια μάτια που κοιτούσε επίμονα όποιον κινούνταν; Γιατί μιλούσε αρχαία ελληνικά περπατώντας ξυπόλητη στο χώμα; Τι μουρμούριζε στ' αυτιά των ανθρώπων; Γιατί την άφηναν να τους αγγίζει; Ποιον έβριζε και ποιους καταριόταν μέσα απ’ τα χείλη της; Πότε ακούγεται το τελευταίο «αχ» και πότε το πρώτο «ωχ»; Και επιτέλους, τι σημαίνει «μετασωμάτωση» και γιατί μας αφορά ειδικά τώρα; Αυτή την Κασσάνδρα ποιος θα αντέξει να τη φιλήσει στο στόμα, ποιος «τυχερός» θα της δώσει το φιλί της ζωής; Αξίζει να μπει στην ψυχή σου;


ΣΥΝΑΥΛΙΑ με τους AM:PM

Εξαντλητικές ώρες εργασίας, το άγχος και τα "πρέπει" της καθημερινότητας...

Μέσα από αυτήν τη καθημερινότητα πηγάζει και η έμπνευση της μουσικής των After Midnight Popular Music.
Χωρίς όμως να τους παρασύρει η μιζέρια και η γκρίνια, όπως συνήθως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, αυτή τη μουσική την προσφέρουν απλόχερα στο συνεχώς αυξανόμενο κοινό τους.
"Δεν είμαστε εδώ για να βγάλουμε λεφτά..." ομολογούν με κάθε ειλικρίνεια, "είμαστε εδώ και φτιάχνουμε μουσική, τη μουσική που μας αρέσει" Και πως αλλιώς θα μπορούσε να γίνει άλλωστε, αφού οι ΑΜ:PM έχουν επιλέξει να μην μένουν στα στεγανά της pop - rock μουσικής αλλά, μέσα από πειραματισμούς και μουσικά παιχνιδίσματα ξεφεύγουν και γίνονται "δύσκολοι" σαν άκουσμα σε αυτούς που προτιμάνε να ακούνε μουσική μόνο και μόνο για να διασκεδάζουν και όχι για να ψυχαγωγούνται.

Οι After Midnight Popular Music δημιουργήθηκαν τον Μάιο του 2005 από τους Pit (ντραμς), Wool (κιθάρες-φωνή) και Van (πλήκτρα-φωνή), έχοντας σαν στόχο να ανανεώσουν την πολύχρονη πορεία τους στην ανεξάρτητη μουσική σκηνή της Ελλάδας. Στο γκρουπ προστέθηκε, το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς και ο Jahr (μπάσο).
Σαν τετραμελές σχήμα, μέχρι σήμερα, έχουν κάνει αρκετά live και ο κατάλογος συνεχώς αυξάνεται, παρουσιάζοντας στο κοινό τους την ψυχεδελική ποπ-ροκ μουσική τους.


Οι After Midnight Popular Music είναι:

Pit: drums
Jahr: bass
Wool: guitars-vocals
Van: synths-vocals


Μουσική των AM:PM μπορείτε να ακούσετε στο site -->>
www.myspace.com/bandampm.


-->> ΣΗΜ. Ραντεβου στη Λαμια λοιπον!
-->>Δειτε και το προηγουμενο ποστ:
http://rodiat7.blogspot.com/2007/10/10-belle-arte.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Metablogging.gr Comments Headline Animator