Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2007

DEMOCRACY WHY..?



Είδα τα διαφημιστικά σποτ για τη μίνι σειρά με τίτλο «DEMOCRACY WHY..?» που μεταδίδεται κάθε βράδυ στις 8:00 από την ΕΤ-1 (και σε διεθνή μετάδοση, λέει) και αποφάσισα να τη παρακολουθήσω. Η δημοκρατία πάντα είναι επίκαιρο ζήτημα -και ζητούμενο.

Η σειρά αυτή αποτελείται από αυτοτελή επεισόδια σε τύπο ντοκυμαντέρ. Στο πρώτο επεισόδιο είδα τις πρώτες μέρες διακυβέρνησης της Λιβερίας από την νεοεκλεγμένη πρόεδρο, στο δεύτερο την πετυχημένη προεκλογική εκστρατεία ενός ιάπωνα δημοτικού συμβούλου, χτες δεν πρόλαβα να δω ολόκληρη την εκπομπή, πάντως έδειξε ολίγη Αίγυπτο.

Αυτό που παρατήρησα είναι το κοινό σημείο, ο συνδετήριος κρίκος, μεταξύ των εκπομπών. Αυτό που συνδέει τα μέχρι τώρα επεισόδια μεταξύ τους είναι η παρουσία (εικόνα ή/και αναφορά) του Προέδρου των ΗΠΑ κ. Μπους ως αρωγού και προστάτη γενικώς, αλλά και ως πατρικού προτύπου για τις αφρικανικές χώρες. Χτες μάλιστα πρόλαβε, λίγο πριν το τέλος του επεισοδίου, να κλείσει το μάτι σε μια αιγυπτία κυρία που συμμετείχε. «Ολα θα πάνε καλά, θα σας βοηθήσω» -ή κάπως έτσι- είπε η κυρία αυτή, μεταφράζοντας το κλείσιμο του ματιού του κ. Προέδρου προς αυτήν.

Στο πρώτο επεισόδιο βέβαια, ο κ. Πρόεδρος μεσολάβησε για τη διαγραφή του χρέους της Λιβερίας προς τις ΗΠΑ, κάπου 375 εκ. δολάρια -αν θυμάμαι καλά- δλδ το 1/10 περίπου του συνολικού χρέους της χώρας. Η Λιβερία είναι καταχρεωμένη, κάθε κάτοικος χρωστά πάνω από 1 εκ. δολάρια, οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της έχουν ξεπουληθεί -έχουν πάψει να της ανήκουν εδώ και χρόνια. κλπ κλπ.

Η αλήθεια είναι ότι μαθαίνει κανείς τι γίνεται στον κόσμο, και μάλιστα πίσω από τις βαριές πόρτες όπου λαβαίνονται οι αποφάσεις της εξουσίας. Σαφώς και είναι σκηνοθετημένα τα επεισόδια, αλλά αυτό το καταλαβαίνουμε σεις και 'γώ και η σειρά δεν νομίζω ότι γυρίστηκε για μας, εκτός και αν έχουμε την ευκαιρία να δούμε και τίποτε φάσεις με δικούς μας πολιτικούς.

1 σχόλιο:

Maria Mikro Analogo είπε...

Μέρες βλέπω αυτό το σποτάκι στην τηλεόραση αλλά δυστυχώς την ώρα που το βάζει δεν προλαβαίνω να το δω. Θα το δω και θα επανέλθω :-) Καλημέρες!


Metablogging.gr Comments Headline Animator