Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2007

BLOG ACTION DAY - 15 Oct 2007



Προειδοποιώ ότι δεν θα στρουθοκαμηλίσω, θα γράψω ξεκάθαρα τη γνώμη μου για τη καμπάνια που γίνεται σήμερα ταυτόχρονα σε όλο τον κόσμο. Πρώτα, γράφω για το μαύρο κι άραχνο σήμα. Γιατί μαύρο; Αυτό επιδιώκεται; Με τη χρήση του μαύρου χρώματος, μοιάζει να έχει προδιαγραφεί το αποτέλεσμα και ο πλανήτης να (ετοιμάζεται να) πενθήσει σύντομα. Αντί να είναι ένα ευχάριστο σήμα, μια εικόνα που να προδιαθέτει και να σηματοδοτεί ένα ευχάριστο ποθητό αποτέλεσμα, βάζουμε από τώρα τις μαύρες πλερέζες -ή μήπως το μαύρο σηματοδοτεί το επιδιωκόμενο γραπτό; Να γραφτούν δηλαδή κείμενα οργισμένα ή/και με μεγάλη δόση παραίτησης -το ίδιο είναι- αντί να διατυπωθούν αποκαλυπτικές γνώμες. Τελοσπάντων, αν και διαφωνώ, το έβαλα και 'γώ το σήμα.


Η δράση για τη προστασία του περιβάλλοντος λοιπόν, κατά τη γνώμη μου, αν δεν απευθύνεται ευθέως προς την εξουσία (τις κυβερνήσεις δηλαδή των χωρών του πλανήτη και τις επιχειρήσεις οι οποίες στηρίζουν τις κυβερνήσεις αυτές) θα μπορούσε να καλύπτει τη σφοδρή επιθυμία μετακύλισης της ευθύνης για τη προστασία του στον απλό πολίτη της Γης και τη δημιουργία τρόμου παράλληλα με ενοχές, πράγμα που εξυπηρετεί την εξουσία στην άσκηση ελέγχου των ανθρώπων.

Οι κυβερνήσεις έχουν μεν και τους νόμους και τα μέσα για να προστατέψουν το περιβάλλον, αλλά κάνουν τα στραβά μάτια προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους υποστηρικτές τους, με πρόσθετο (πολιτικό) κέρδος τον έλεγχο του ανθρώπινου πληθυσμού με το ανέμισμα της σημαίας του τρόμου και της ενοχής. Παράδειγμα οι ΗΠΑ και όσες άλλες χώρες δεν έχουν υπογράψει τις διεθνείς συμφωνίες, π.χ. του Ρίο ή του Κυότο. Το θέμα είναι λοιπόν ξεκάθαρα οικονομικό, όσο και επίδειξη ισχύος εκ μέρους των κυβερνήσεων με τις πλάτες βεβαίως των κολοσσών του χρήματος. Με δυο λόγια, το χρήμα έχει λάβει τη θέση που (νομίζει ότι ακόμα) κατέχει η θρησκεία.


Ο έλεγχος της κοινωνίας από τη θρησκεία γινόταν -και συμβαίνει ακόμη, αλλά όχι για πολύ- με τη δαιμονοποίηση του σεξ και του (αμαρτωλού) σώματος του ανθρώπου κάτω από την απειλή της Κόλασης. Σήμερα, με την σχετική ενημέρωση περί σεξ (αν και αυτό συμβαίνει κυρίως στις ανεπτυγμένες χώρες, άσχετα αν το προωθούν μερικές επιχειρήσεις ως εμπορεύσιμο είδος και άσχετα αν το "απαγορευμένο" διακινείται ευκολότερα στις αποστερημένες ζώνες των υπό ανάπτυξη χωρών) ο Τρόμος αποτελεί τη διάδοχη κατάσταση. Τρόμος για τη ζωή, για την υγεία, για το αύριο, Τρόμος που επιβάλλεται με τον πιο σίγουρο τρόπο: με τα περί καταστροφής του πλανήτη Γη. Δεν είναι καθόλου τυχαία επίσης η διάδοση μεταφυσικών και φανταστικών σεναρίων περί "επιστήμης" και "ιστορίας", τα οποία διαδίδουν ανενόχλητοι (δημοκρατίαν έχομεν!) διάφοροι "προφήτες" σε ολόκληρο τον -υποτίθεται ορθολογικό- κόσμο μας, καθώς και η άνθηση των παραεπαγγελμάτων του αστρολόγου, μέντιουμ, κλπ.


Οχι πως δεν υπάρχει ανθρωπογενής μόλυνση στον πλανήτη, φυσικά. Υπάρχει και παραϋπάρχει βέβαια και κινδυνεύει η υγεία και η ζωή μας. Ο Μύθος είναι ότι όλοι οι άνθρωποι έχουμε ευθύνη για αυτό. Το πεταμένο σκουπίδι είναι δείγμα κακής ανατροφής και συμπεριφοράς και όχι δείγμα απουσίας οικολογικής συνείδησης. Ο κόσμος μας δεν καταστρέφεται από μερικά σκουπιδάκια εκτός κάδων, αλλά από τα απόβλητα των βιομηχανιών, από την αλόγιστη χρήση των φυτοφαρμάκων, από τη συστηματική εξάντληση των φυσικών πόρων, από την απρογραμμάτιστη χωροθέτηση χρήσεων γης, από την υπερβολική κατανάλωση, κλπ κλπ.


Ο κόσμος μας θα μπορούσε να είναι ένας Παράδεισος, αυτό όμως δεν βολεύει, δεν εξυπηρετεί συμφέροντα, εκεί πέρα δεν κυκλοφορεί χρήμα. Το ότι Παράδεισος σημαίνει Χαρά και Ευτυχία για τον απλό άνθρωπο, δεν αρκεί να το ξέρουμε ώστε να το επιδιώξουμε. Χρειάζεται να γνωρίζουμε και ότι ταυτόχρονα σημαίνει πλήρη αποτυχία των συστημάτων εξουσίας, ώστε εκεί να εστιάσουμε από δω και στο εξής, στην απαξίωση και καταπολέμησή τους δηλαδή. Με πρώτο στόχο να πετύχουμε τη δική μας εγκράτεια όσον αφορά τον υπέρμετρο καταναλωτισμό.

Καταναλώνοντας όσα ακριβώς χρειαζόμαστε, η αγορά θα αναγκαστεί να προσαρμοστεί στα δικά μας μέτρα. Η πρόοδος της ανθρωπότητας θα έχει ουσιώδη χαρακτηριστικά και όχι στολίδια βλαχομπαρόκ σε κάθε νέο προτεινόμενο μοντελάκι κάθε είδους, π.χ. αυτοκινήτου, και οι έχοντες χρήμα ας πηγαίνουν να παίζουν γκολφ σε χώρες με μπόλικη υγρασία και όχι να καίμε τα δάση μας και να ξεκληρίζουμε ολόκληρα χωριά, σπαταλώντας επιπλέον τα λιγοστά νερά μας και χαμηλώνοντας τον υδροφόρο ορίζοντα σε αγροτικές περιοχές για να κατασκευάσουμε ξενοδοχεία "υψηλού" τουρισμού. Εμ, να μη ρίξω και ένα καρφί για τις πομπές μας; Η μισή Ελλάδα κάηκε φέτος το καλοκαίρι! ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ.

__________________
ΣΗΜ. Στο θέμα μου δεν παρέθεσα αριθμούς, στατιστικές και ποσοστά. Αυτά θα τα βρείτε, αν θέλετε, σε δημοσιεύματα του Τύπου, καθώς και στην εξαιρετική διδακτορική εργασία με θέμα «Η Λειτουργία Ειδικών Κριτηρίων Περιβαλλοντικής Προστασίας στις Διαδικασίες Χωροθέτησης Εργων και Παραγωγικών Δραστηριοτήτων» του κ. Δ. Τσίρου.

-->> αν δεν ανοίγει ο σύνδεσμος, διαλέξτε:
http://www.ekke.gr/estia/gr_pages/F_synerg/Did_Tsiros/Sinopsi/Sinopsi.htm

-->> μερικοί σύνδεσμοι που διάλεξα και αφορούν υλικά που καταστρέφουν το περιβάλλον (από την εφημ. Το Βήμα της 15ης Δεκ 2002), το φετεινό πρόγραμμα για το κυνήγι σε καμμένες περιοχές, ένας (η παλιά σελίδα του Υπ. Ναυτιλίας) για θέματα του Αιγαίου:

http://tovima.dolnet.gr/list_by_topic.php?fyllo=13741&tmhma=05
http://www.hunter.gr/nomo/2007.htm
http://www.ypai.gr/isite/page/1211,1,0.asp
http://ftp.ypai.gr/isite/home/1%2C1%2C0.asp

10 σχόλια:

KitsosMitsos είπε...

Καλημέρα. Πολύ σωστή προσέγγιση. Κυρίως κρατάω αυτό που γράφεις στο τέλος: δε γράφω στατιστικές και λοιπά. Όλα τα άλλα είναι βγαλμένα από μέσα σου και γι αυτό πιο αληθινά και σημαντικά.
Για να δούμε τον αντίκτυπο αυτού του μηνύματος. Είμαι περίεργος, λόγω του παγκόσμιου χαρακτήρα του.

greekgaylolita είπε...

Πολυ σωστα Ροδια μου(μονο καρφι?δε φερνεις κανα ουζι καλυτερα?τετοιο μας χρειαζεται:-(

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Ποιοι ειναι οι εμπνευστες του blog action day?Γιατι κατι μου λεει οτι βρωμαει η υποθεση και οτι απο πισω κρυβονται δηθεν οικολογικες εταιρειες;;;

Ανώνυμος είπε...

Είναι λίγο φαύλος κύκλος. Το παγκόσμιο πολιτικό, οικονομικό και θρησκευτικό κατεστημένο παίρνει τις αποφάσεις, αλλά εμείς είμαστε αυτοί που τους ψηφίζουμε, πληρώνουμε και πιστεύουμε αντίστοιχα. Από εμάς προέρχονται οι άνθρωποι που θα ασκήσουν εξουσία και τις δικές μας ανάγκες ικανοποιούν όταν μας υπόσχονται δόξες, χρήμα και μετά θάνατον συγχώρεση.

Αυτό δε σημαίνει ότι ο Ελληνάρας που πετάει το φραπέ από το αυτοκίνητο έχει το ίδιο μερίδιο ευθύνης με την εταιρεία που μολύνει με χρώμιο ένα ολόκληρο ποτάμι. Η ανοχή και η αδιαφορία του όμως είναι που επιτρέπουν στην εταιρεία να το κάνει και την κυβέρνηση να μην παίρνει μέτρα.

Πιέζοντας και διεκδικώντας έρχεται η όρεξη που μπορεί να οδηγήσει σε ανατροπή του σκηνικού. Ακόμα και με συμβολικές κινήσεις, παγκόσμιες ημέρες, κλπ. Απέχουμε πολύ από την συνολική αφύπνιση, αλλά μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν σύμμαχοι ακόμα στα πιο απροσδόκητα μέρη ;-)

pølsemannen είπε...

Διαβάζω μέσα από τις γραμμές αγαπητή Ροδιά, και το αβίαστο συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι είσθε μια αθεράπευτη tree huggin' commie lib'rul που λένε και στο States.

Το ιερό δικαίωμα κάθε πολίτη των ΗΠΑ (Και δευτερευόντως των υπολοίπων ανεπτυγμένων χωρών) στην υπερκατανάλωση πόρων και στην καταστροφή του περιβάλλοντος εξ' αιτίας αυτής, είναι ένα ένα δικαίωμα που το έχει δώσει ο Θεός αυτοπροσώπως με φαξ που έστειλε στον πιστό μυώδη χριστιανιστή κ.κ. G Dubya.

Προφανώς οι κυβερνήσεις είναι καθρέφτης των ψηφοφόρων τους και οι απλοί πολίτες έχουν μερίδιο ευθύνης που αναλογεί στην ψήφο τους, που ανέχεται κάτι τύπους σαν τον κ. Dubya που έχει συνδέσει το περιβάλλον εκεί που νομίζετε, ξεπληρώνοντας γραμμάτια στους προεκλογικούς χρηματοδότες του.

Από κει και πέρα πως θα πεισθεί ο μέσος χοντροκέφαλος να σταματήσει την υπερκατανάλωση είναι ένα άλλο θέμα για το οποίο δεν έχω καμία πρόταση. Η απλή κατανόηση του προβλήματος της καταστροφής του περιβάλλοντος από τον κόσμο είναι ευκολότερη υπόθεση.

Η υπερκατανάλωση όμως είναι ΠΡΕΖΑ δυστυχώς.

ΥΓ1.

Διατί αντιτίθεστε στα +Ιερά+ γήπεδα +γκολφ+ που σκοπεύει να κατασκευάσει η εκκληcία στην εύφορη και υγρή (Ε;) πατρίδα μας;

Μήπως είσθε κομμουνίστρια και μάλιστα αθέα, και όχι σαν την κ. Κανέλλη που είναι γνήσια ορθοδοξάντζα;

ΥΓ2.

Οι κυρίες που επιδεικνύουν τα γενετικά τους όργανα σε ποια παραλία βρίσκονται;

Θεωρώ ότι η πληροφορία αυτή είναι υψίστου σημασίας.

Rizobreaker είπε...

ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ...

Suspect είπε...

συγγνωμη αλλα δεν μπορω να παραλειψω την ατομικη αυθυνη...

the_sailor είπε...

Αν και συμφωνώ στα περισσότερα, έχω μια μικρή ένσταση στη φράση σου:

Ο Μύθος είναι ότι όλοι οι άνθρωποι έχουμε ευθύνη για αυτό.

Όχι πως πιστεύω πως η ευθύνη κατανέμεται σε όλους μας στο ίδιο ποσοστό, κάθε άλλο...
Απλά νομίζω πως είναι σκέψη που εύκολα την κάνουμε όλοι μας και βγάζουμε τον εαυτό μας απέξω. Και αν εσύ δίκαια το πιστεύεις για τον εαυτό σου αυτό, εγώ που κατηγορώ τις μεγάλες βιομηχανίες για την καταστροφή του περιβάλλοντος και την ίδια στιγμή αδειάζω αβέρτα φυτοφάρμακα στο χωράφι μου;

Επειδή ακριβώς και το παραμικρό σκουπίδι είναι όπως λες δείγμα κακής ανατροφής και συμπεριφοράς, έχουμε όλοι μας την ίδια ευθύνη, με κάθε τρόπο να παρασύρουμε και άλλους προς μία φιλική προς τη φύση συμπεριφορά. Είτε τα παιδιά μας με το παράδειγμα, είτε τους αναγνώστες των blog μας. Όσοι έχουμε τέλος πάντων (παιδιά, blog ή... αναγνώστες).

Νομίζω πως τέτοιες δραστηριότητες σαν τη σημερινή, αν μπορούν σε κάτι να βοηθήσουν, αυτό είναι πως με τη φασαρία που γίνεται προβληματιζόμαστε όλοι μας.
Ακόμα και όσοι πιστεύουμε πως κάνουμε ό,τι μπορούμε για το περιβάλλον στην καθημερινή μας ζωή. Σίγουρα κάτι θα μας διαφεύγει, που θεωρώντας πως "δεν έχουμε ευθύνη" ή πως "έχουμε πολύ λιγότερη ευθύνη από άλλους", δύσκολα θα εντοπίσουμε...

Rodia είπε...

~~ Κιτσο, Λολίτα και Rizobreaker, ευχαριστώ:-)

~~ Πρέζα, είναι 3 μπλόγγερς από Αυστραλία, από ότι έμαθα. Μια από αυτούς έχει ελληνική καταγωγή, η Σαϊάν Τσέντ.:-)

~~ Νεφέλικα, παγίδα είναι η ιδέα του φαύλου κύκλου... :-)
(δεν σε είδα, γίνεται τπτ..? π.χ. μια επανάληψη ή ένα βιντεάκι στο Σωλήνα..?)

~~ Κάρολε, έχουμε κι εμείς άξιους προφήτες!:-)

~~ Suspect, δεν νομίζω πως δίνουμε εξουσία στις κυβερνήσεις για να κάνουν αυτά που κάνουν. Μακάρι να μπορούσαμε να μαντεύουμε, ώστε να φέρουμε μετά επάξια το βάρος της ευθύνης!:-)

~~ tHe_sAiLoR, δεν θέτω θέμα ευθύνης για τον πολίτη. Ούτε εντελώς ανεύθυνος, ούτε απόλυτα υπεύθυνος είναι, τη στιγμή που έχει εκπροσώπους. Το ότι γίνεται υφαρπαγή της ψήφου του ή διαστρέβλωση των υποσχέσεων με βάση τις οποίες έριξε αυτή την ψήφο, είναι γεγονός. Κανείς δεν ψηφίζει την καταστροφή του -εκτός από εκείνους που κερδίζουν, και αυτοί είναι ελάχιστοι.
Η εκπαίδευση που γράφεις, εννοείται!:-)

-->> τελικά, νομίζω ότι και οι συντηρητικές κυβερνήσεις θα μπορούσαν να ελεγχθούν από τους ψηφοφόρους τους... ή όχι..? Δεν μπορώ να το πιστέψω ότι όσοι ψηφίζουν ένα συντηρητικό συνδυασμό επιθυμούν την καταστροφή της χώρας τους, έτσι δεν είναι;
..και.. τις επιχειρήσεις μπορούν να τις ελέγξουν μόνο οι κυβερνήσεις.. σεις και'γώ, τι μπορούμε να κάνουμε; Μολύνει η ΔΕΗ στα σίγουρα. Τι να κάνουμε; να ξαναγυρίσουμε στις λάμπες πετρελαίου και στη φουφού..?

Pike είπε...

Μάλλον θα έρθω να συμφωνήσω σε όσα γράφεις.
Το ποστ στο δικό μου μπλογκ ήταν εξαιρετικά σύντομο γιατί βαριόμουν :-(


Metablogging.gr Comments Headline Animator