Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2007

Ανδρέας Εμπειρίκος ~ άγνωστα στιγμιότυπα



Μοιράζομαι μερικές μικρές ιστορίες, "δράστης" των οποίων ήταν ο ιδιόρυθμος ποιητής και που δεν τις έχω δει γραμμένες πουθενά ίσαμε σήμερα.

Μια φορά, λοιπόν, ο Εμπειρίκος είχε παρκάρει άτσαλα το αυτοκίνητό του κάτω από το σπίτι του (γωνία Υψηλάντου και Ηροδότου, αν δεν κάνω λάθος) επειδή βιαζόταν να ανέβει. Ενας τροχονόμος άρχισε σε λίγο να χτυπά επίμονα το κουδούνι πολλές φορές. Είδε κι απόειδε -ο Εμπειρίκος δεν άνοιγε- οπότε, άρχισε να φωνάζει από κάτω «κύριε Εμπειρίκο, κύριε Εμπειρίκο, ελάτε να παρκάρετε καλά το αμάξι!» Ο Εμπειρίκος σε λίγο κατεβαίνει και λέει στον τροχονόμο «και τι ήθελες, βρε παιδί μου, να κατέβω με το σκατό στον κόλο;»

Μια άλλη φορά, στη διάρκεια της δικτατορίας, είχε πάει σινεμά με το γιο του στο ΕΜΠΑΣΣΥ, όπου παιζόταν το φλμ "ο καλός ο κακός και ο άσχημος". Οταν τέλειωσε η προβολή και άναψαν τα φώτα, σηκώθηκε όρθιος και, αφού βάρεσε στο πάτωμα τρεις φορές -ντουπ ντουπ ντουπ- τη μαγκούρα που κουβαλούσε πάντα μαζί του, φώναξε δυνατά «εμπρός, το πουστηρλίκι της ελληνικής φυλής, ιδού τα παληκάρια!» οπότε, τον συνόδεψαν αρμοδίως στην Ασφάλεια. Ο Εμπειρίκος δεν ήταν αντιστασιακός, δεν ανήκε πουθενά -κόμματα, οργανώσεις, κλπ- αλλά είχε ενοχληθεί από τη μούγγα και τους περιορισμούς που είχαν επιβληθεί τότε.

Επίσης, δεν ξέρω αν είναι γνωστό ότι το πολύτομο έργο του «Ο Μέγας Ανατολικός» το είχε αντιγράψει καλλιγραφικά (με το χέρι) τρεις ή τέσσερις φορές! Υποθέτω πως "την έβρισκε" να διαβάζει και να ξαναδιαβάζει αυτό το έργο με τα επαναλαμβανόμενα στον ίδιο ρυθμό επεισόδια, τα οποία αποτελούν στο μεγαλύτερο μέρος τους αληθινές ιστορίες τις οποίες αντλούσε από εξομολογήσεις πελατών του. Οπως ξέρουμε, ο Εμπειρίκος ήταν ψυχαναλυτής -είχε άδεια να ασκεί το επάγγελμα- και είχε ψυχαναλύσει την αφρόκρεμα της τότε αθηναϊκής κοινωνίας.

-->> η φωτογραφία είναι από το σχετικό άρθρο στην
el.wikipedia.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Metablogging.gr Comments Headline Animator