Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2007

το "άλας της Γης"



Ειπώθηκε ότι ο άνθρωπος είναι το άλας της Γης -εμείς δηλαδή. Ισως επειδή είμαστε πολλοί και νόστιμοι και διαλυόμαστε σε μια κουταλιά νερό, ποιος ξέρει...

Η γνώμη μου είναι, μετά από σκέψη και συνειρμούς, ότι είμαστε ο καρκίνος της Γης και μάλιστα ένας πολύ επιθετικός καρκίνος. Εχετε σκεφτεί, αλήθεια, μήπως αυτό που εμείς θεωρούμε ως μόλυνση του περιβάλλοντος, να είναι ο τρόπος θεραπείας του πλανήτη; Ο τρόπος να απαλλαγεί από την ασθένειά του; Μια χημειοθεραπεία για τον καρκίνο του;

______________
ΣΗΜ.1. δεν το κρύβω -πώς μπορώ άλλωστε;- ότι η περίπτωση της ασθένειας του αρχιεπίσκοπου με έχει επιρρεάσει τα μάλα. Αυτή η καρκινολογία, δεν με αφήνει σε ησυχία. Οπου σταθώ κι όπου βρεθώ είναι το μέγα θέμα συζητήσεων, τις οποίες ακούω παρά τη θέλησή μου ή και με τη θέλησή μου -έχω μπερδευτεί πλέον για το τι θέλω και τι δεν.
ΣΗΜ.2. σε μια από τις συζητήσεις ειπώθηκαν πολλά: ότι ο αρχιεπίσκοπος δεν πρόσεξε τον εαυτό του ή ότι νόμιζε πως υπάρχει χρόνος για δράση εναντίον του καρκίνου ή ότι θα βάλει ο Θεός το χέρι του να τον γιατρέψει ή ότι αφέθηκε τελικά στο θέλημά Του. Το τι ακριβώς συνέβη, το γνωρίζει μόνον ο ίδιος ο αρχιεπίσκοπος, ο οποίος μάλιστα είχε πει φεύγοντας για Μαϊάμι πρός τους δημοσιογράφους να μη τον ξεχάσουν και να γράφουν γι αυτόν. Εκεί, νομίζω, βρίσκεται το κλειδί της ερμηνείας για όσα διεκτραγωδούνται αυτές τις μέρες.
ΣΗΜ.3. μάλλον θα ξαναγράψω για το θέμα, είναι ανεξάντλητο, εκτός και αν προκύψει κάτι σημαντικότερο από την αγωνία του θανάτου ενός σώματος παραιτημένου. Ενός σώματος, ο εγκέφαλος του οποίου πιστεύει ένθερμα ότι όλα είναι ιδέα και πνεύμα, αλλά, παρ' όλ' αυτά, βουτηγμένος εντελώς μέσα στο λουτρό της Πίστης, ανοίγει ένα τεράστιο παράθυρο προς την Υλη, ίσως νοιώθοντας ότι το σώμα έχει απαιτήσεις προκειμένου να υποστηρίξει το πνεύμα. Το "νους υγιής εν σώματι υγιεί" των αρχαίων μας είναι πάρα πολύ σημαντικό, καθώς φαίνεται.

5 σχόλια:

Pike είπε...

Καλά τα λές Ροδιά, μόνο που...βρε παιδί μου...αυτό το ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ "νους υγιής εν σώματι υγιεί" πως σου ήρθε τώρα;;;
Για σκέψου λίγο...ο "χαζούλης" ο Αίνστάιν μια σταλιά άνθρωπος, άσε δε διάφορα ΑΜΕΑ...κι αυτός ο Χόγκινς πιά (όχι και πολύ υγιές σώμα, ΑΛΛΑ...)

Rodia είπε...

Δεν το βρίσκω καθόλου ρατσιστικό, δείχνει την ιδανική ισορροπία. Ενα μυαλό υγιές δεν απορρίπτει το σώμα που το φιλοξενεί, έτσι δεν είναι; Ισα ίσα φροντίζει να το διατηρεί σε φόρμα, να το φροντίζει, να το πηγαίνει στο γιατρό, να το προσέχει γενικά... Ο Χώκινγκ π.χ. αν δεν αγαπούσε και δεν φρόντιζε με όποιο τρόπο το ασθενικό σωματάκι του, δεν θα είχαμε τώρα την ευτυχία να μοιραζόμαστε τις ανακαλύψεις και τις σκέψεις του.

Ολοι θα θέλαμε, νομίζω, τις σούπερ κορμάρες, αλλα δεν είναι λόγος αυτός να απορρίπτουμε το σώμα που έχουμε -θεωρώντας το "αμαρτωλό" κλπ κλπ..

Suspect είπε...

Ο μονος λόγος που ο θεός δεν στέλνει δεύτερο κατακλυσμό είναι γιατί ο πρώτος απεδείχθη εντελώς άχρηστος.

Pike είπε...

@ροδια
ε, καλά.ας διαφωνήσουμε και λίγο :-)
Θεωρώ ότι είναι ΣΑΦΩΣ ρατσιστικό ένα "γνωμικό" (;) που λέει ότι "το υγιές μυαλό βρίσκεται (ή ΠΡΕΠΕΙ να βρίσκεται) σε ένα υγιές σώμα". Ηδη, αναφέρεσαι στον Χώκινγκ που "φροντίζει το ασθενικό σωματάκι του"...μα το θέμα είναι ότι το "σωματάκι" του ΕΙΝΑΙ ΜΗ-ΥΓΙΕΣ (με λίγα λόγια, στον Καιάδα θα πήγαινε αν ζούσε στην "έδοξη" Σπάρτη).
Επίσης, αν μου επτρέπεται, μία άλλη παρατήρηση...το οτι "είμαστε ο κρκίνος της γής" δεν είναι λγουλάκι μεταφυσικό; Μου ακούγεται σαν το κοινό λάθος των διάφορων οικολογιζόντων..σα να είναι η γή (ή η φύση εμπρόθετες οντότητες). Η καταστροφή του περιβάλλοτος δεν οφείλεται γενικά στο "ανθρώπινο είδος"...οφείλεται σε μία πολιτική που καταστρέφει τα άτα για το κέρδος
@suspect
χε εχε..επειδή ο θεός είδε ότι με τον κατακλυσμό δεν είχε τααναμενόμενα αποτελέσματα, τώρα δοκιμάζει το εναλλακτικό σχέδιο..αύξηση της θερμοκρασίας...κωδικός επιχείρησης "ΨΗΣΤΕ ΤΟΥΣ"

Rodia είπε...

Ετσι, έτσι παιδιά...
Η φαντασία να οργιάζει!:-)
..και.. το ρητό θέλει ολόκληρο ποστ/αφιέρωμα..


Metablogging.gr Comments Headline Animator