Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2007

Ο πλανητης πασχει απο δυσκοιλιοτητα


Η αφοδευση ειναι η σημαντικοτερη λειτουργια του ανθρωπινου σωματος και αρκει να μεινει καποιος χωρις αυτη για λιγες μερες ωστε να το διαπιστωσει. Ναι μεν ολα τα οργανα και ολες οι λειτουργιες εχουν τη σημασια τους, αν ομως το πεπτικο συστημα παρουσιασει διαταραχες δημιουργειται πανικος στον ανθρωπινο (και καθε αλλο ζωικο) οργανισμο.

Αναρωτιεμαι ομως, γιατι δινεται τοσο μεγαλη σημασια σε ολα τα αλλα συστηματα -αναπνευστικο, κυκλοφορικο, καρδιαγγειακο, νεφρικο, κλπ- και το πεπτικο το εχουμε χεσμενο κανονικα. Ισως επειδη εξαρταται απολυτως απο μας τους ιδιους. Γιατι, ενω δεν μπορουμε να επεμβουμε π.χ. στην ανασα, στη καρδια, στο συκωτι, στα νεφρα, στο πεπτικο συστημα ειμαστε οι κυριοι υπευθυνοι για τη λειτουργια του: Ο,τι τρωμε χεζουμε -και ΑΝ τρωμε.

Αν, μια πολη με καλο οδικο δικτυο, καλες συγκοινωνιες, καλες υποδομες δικτυων υδρευσης και παροχης ηλεκτρικου ρευματος και τηλεφωνιας, δεν διαθετει καλες υπηρεσιες καθαριοτητας, καθως και καλο αποχετευτικο δικτυο, ειναι απλως μια βρωμερη τριτοκοσμικη πολη. Φυσικα, η ελλειψη αυτη δεν οδηγει τη πολη σε αμεσο θανατο, ποιος ομως θελει να ζει σε μια τετοια πολη;

Μπορει να ισχυριστει καποιος οτι αν οι κατοικοι δεν φροντιζουν τη πολη τους, ειναι αξιοι της μοιρας τους, αλλα ποσο μοιραιο ειναι αυτο το απαισιο προσωπο τη στιγμη που η βρωμια ειναι αποτελεσμα των δικων τους παραλειψεων; Καποιος πεταει σκουπιδια, καποιος δημιουργει λυμματα, ετσι δεν ειναι;

Η Φυση εχει προνοησει για τα δικα της αποβλητα. Τα περιττωματα των ζωντων οργανισμων λιπαινουν το εδαφος. Τα κατεστραμενα φυτα σηπονται και γινονται λιπασμα για τις επομενες γενιες φυτων. Τα ψοφια ζωα θα ακολουθησουν τον ιδιο δρομο προς τη λιπανση του εδαφους, αν δεν προλαβουν να καθαρισουν το τοπιο αλλα ζωα που θα τραφουν με αυτα τα ψοφιμια.

Ο ανθρωπος, δυστυχως, απομακρυνομενος διαρκως απο τη Φυση και ζωντας σε ομαδες που ολοενα μεγαλωνουν, αποβαλλει πλεον οχι μονο περιττωματα αλλα παραγει και εναν εξαιρετικα μεγαλο ογκο σκουπιδιων και αλλων απορριμματων σε διαφορες μορφες, που αποτελουν προβλημα το οποιο η Φυση χρειαζεται μεγαλο χρονικο διαστημα ωστε να το αντιμετωπισει.

Τα στερεα και υγρα καταλοιπα των βιομηχανιων και τα αερια που ρυπαινουν την ατμοσφαιρα, ειναι οι σημαντικοτεροι ανθρωπογενεις παραγοντες μολυνσης του πλανητη. Η παραπλανηση των ανθρωπων οτι τα απορριμματα μικρης κλιμακας επιδρουν το ιδιο στη μολυνση, απλως διασκευαζει το προβλημα απο τραγωδια σε ελαφρο μιουζικαλ.

Εχουμε αναπτυξει ολα σχεδον τα συστηματα και τις λειτουργιες ζωης του πλανητη, χωρις να φροντισουμε για το πεπτικο του συστημα. Δρομοι στο εδαφος, στο νερο και στον αερα, εργοστασια παραγωγης τροφων και φαρμακων, επιχειρησεις αντλησης ενεργειακων υλων, κλπ κλπ, ολα στην υπηρεσια του ανθρωπου. Κατι λοιπον δεν πρεπει να πραξει και ο ανθρωπος για τον πλανητη; Τουλαχιστον να ελεγχει τη... διατροφη του! Ο πλανητης πασχει απο δυσκοιλιοτητα και ειναι πολυ ταπεινωτικος ενας θανατος απο αυτη την ασθενεια...

________
ΣΗΜ. γραφτηκε απνευστι εδω, αλλα ανηκει στη θεματολογια του MIXER. Το μετεφερα λοιπον, επειδη νομιζω πως ειναι ενα θεμα καλο να μεινει για καμποσο καιρο σε πρωτη αναγνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:


Metablogging.gr Comments Headline Animator