Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2007

από το ηλεκτρονικό περιοδικό Poeticanet: Τι είναι Ποίηση



Μου αρέσει αυτός ο τόπος. Οταν θέλω να ξεκουράσω το μυαλό μου -αλλά κι όταν θέλω να το... κουράσω!- εκεί καταφεύγω. Σήμερα, βρήκα κάτι που είχε ξεφύγει από τα τρόπαια των περιηγήσεών μου: Το κείμενο του Γιώργου Βαρθαλίτη «Περί ποιήσεως λόγος Γερμανικός: απο τον συμβολισμό στον εξπρεσιονισμό», ανακοίνωση στο 27ο Συμπόσιο Ποίησης.

Από αυτό το κείμενο ξεχώρισα την τελευταία παράγραφο, όπου αναφέρονται μερικές απαντήσεις στο αιώνιο ερώτημα "Τι είναι Ποίηση".


Γράφει λοιπόν ο Γ. Βαρθαλίτης -->>

Κατά βάθος, αυτό το ερώτημα έχει ήδη απαντηθεί. Ο σκοπός, το "τέλος" της ποίησης δεν μπορεί να χωριστεί από την ουσία της. Είναι συνυφασμένος μαζί της. Η ποίηση δεν επιδιώκει κάτι άλλο απ' αυτό που είναι. Και τι είναι; Ποια η λειτουργία της; Οι απαντήσεις ποικίλλουν.

Η ποίηση οξύνει τα νεύρα ώστε να συλλάβουν ό,τι υπερβαίνει τις αισθήσεις (Μπαρ). Οι εικόνες της ποίησης αποκαλύπτουν ανώδυνα το μυστήριο της ζωής(Γκεόργκε). Η ποίηση καταυγάζει για μια στιγμή το θαύμα του κόσμου, που είναι κι ο καθρέφτης της ψυχής( Χόφμαννσταλ). Η ποίηση εξερευνά την ψυχή που είναι ο καθρέφτης του κόσμου (Ρίλκε). Η ποιητική μανία ανασύρει στην επιφάνεια τα βαθύτερα στρώματα του ανθρώπινου ψυχισμού, τα στρώματα όπου κυοφορούνται οι μύθοι και τα αρχέτυπα, τα σκεπασμένα από τις επιχωματώσεις αιώνων ορθολογιστικού πολιτισμού. Τέλος, σε έναν κόσμο, όπου η θρησκευτική πίστη έχει καταρρεύσει, η ποίηση είναι η μόνη νοητή μεταφυσική πράξη, η υπέρβαση της ζωής δια της μορφής (Μπεν).

Ολες αυτές οι απόψεις φωτίζουν το ποιητικό φαινόμενο από διαφορετική κάθε φορά γωνία. Στην πραγματικότητα, η αυθεντική ποίηση καταργεί τις συμβατικές αντιθέσεις. Εκείνη μόνο κατέχει το μυστικό να συνενώνει το όνειρο και την πραγματικότητα, το μέσα και το έξω, το ενθάδε και το επέκεινα, τη νόηση και τη μορφή, το βάθος και την επιφάνεια, το επίκαιρο και το αιώνιο, τον θάνατο και τη ζωή.


_______________
ΣΗΜ.1. Η κεντρική σελίδα του ηλ/κού περιοδικού:
http://poeticanet.com/
ΣΗΜ.2. αν δεν ανοίγoυν οι σύνδεσμοι, διαλέξτε:
http://poeticanet.com/dokimia.php?subaction=showfull&id=1183749596&archive=&start_from=&ucat=43&show_cat=43

http://poeticanet.com/



2 σχόλια:

Filboid Studge είπε...

ροδιά,
ο ποιητής A. E. Housman δεν έδοσε ορισμό της ποίησης, πρότεινε όμως το εξής αλάνθαστο τεστ, προκειμένου να διακρίνει κανείς ένα αληθινό ποίημα:
Οταν το απαγγέλλεις κατά το ξύρισμα, ξυρίζεσαι βαθύτερα!
:))

Rodia είπε...

Τι εννοείς Filboid Studge..?
Οτι οι γυναίκες (γενικώς!) δεν αντιλαμβάνονται την ποίηση..?

..με κάνεις να σκεφτομαι μήπως χρειάζομαι μεταμόσχευση τριχών στο πρόσωπο.. εχμ...

(εκτός κι αν ισχύει και για ξύρισμα στις μασχάλες)


Metablogging.gr Comments Headline Animator