Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2007

το άρθρο 24 πάει στην Ευρώπη (ποτ-πουρί)



Οι δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα αποτέλεσαν το αντικείμενο συζήτησης που διεξήχθη τη Δευτέρα το απόγευμα στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι ομιλητές αναφέρθηκαν στις συνέπειες των πυρκαγιών και εξήγαγαν συμπεράσματα σχετικά με τα μέτρα πρόληψης και έγκαιρης προειδοποίησης που θα πρέπει να ληφθούν. Επιπλέον, εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς τους πληγέντες και ενέκριναν σχετικό ψήφισμα.

Το ψήφισμα κατέβασε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Μανώλης Μαυρομμάτης, εκ μέρους ομάδας βουλευτών του ευρωκοινοβουλίου, αλλά φυσικά το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και οι ΕΒ της ΝΔ δεν ψήφισαν την τροπολογία των Πράσινων για το άρθρο 24.

Μεταφέρω το άρθρο 22 του ψηφίσματος (οι υπογραμμίσεις δικές μου):

22. προτρέπει τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν ότι όλες οι καμένες δασικές περιοχές θα συνεχίσουν να είναι δάση και θα καλυφθούν από προγράμματα αναδάσωσης και ότι δεν θα επιτραπεί καμία αλλαγή όσον αφορά τη χρήση της γης, να εφαρμόσουν δέουσα νομοθεσία για τη διατήρηση και κατάλληλη χρήση της γης, περιλαμβανομένων αειφόρων πρακτικών γεωργίας και δασοκομίας, της διαχείρισης των υδάτων, καθώς και της αποτελεσματικής διαχείρισης των κινδύνων και να προγραμματίσουν χωρίς καθυστέρηση πολιτικές εκτενούς ανοικοδόμησης για τον τουρισμό και τις πληγείσες τοπικές οικονομίες·

Με 342 ψήφους υπέρ και 274 κατά και 20 αποχές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα για τις «φυσικές καταστροφές».
Ειδικά για την Ελλάδα, εγκρίθηκε τροπολογία των Πρασίνων με την οποία «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδικάζει την πρακτική νομιμοποίησης παράνομων κατασκευών σε προστατευόμενες περιοχές και σε περιοχές που δεν επιτρέπεται γενικά η δόμηση».
Παράλληλα, ζητεί να σταματήσει άμεσα κάθε προσπάθεια μείωσης της προστασίας των δασών μέσω τροποποιήσεων του Ελληνικού Συντάγματος (άρθρο 24).

Από όσο κατάλαβα, οι Πράσινοι ευρωβουλευτές επενέβησαν στο ψήφισμα που κατέβασε η ΝΔ στην ΕΕ περί φυσικών καταστροφών, με τροπολογία που ζητεί να σταματήσει άμεσα κάθε προσπάθεια μείωσης της προστασίας των δασών μέσω τροποποιήσεων του Ελληνικού Συντάγματος (άρθρο 24). Η τροπολογία έγινε δεκτή, κατόπιν αυτού όμως, το Λαϊκό κόμμα και η ΝΔ που ανήκει σε αυτό, έδωσε αρνητική ψήφο!

Επειδή, όπως είπε σχετικά ο Θ.Ρουσόπουλος, μεταξύ άλλων: «Είναι αδιανόητο για τα κράτη-μέλη να παρεμβαίνει η μία χώρα στο εσωτερικό της άλλης σε τέτοιο βαθμό, θα έλεγα βάναυσο, ώστε να καθορίζει τον καταστατικό χάρτη μιας χώρας».

Αν ήμουν η ΕΕ προσωποποιημένη, θα απαντούσα στον κ. κυβερνητικό εκπρόσωπο ότι, όταν κάποιος μου ζητάει να του δώσω χρήματα θέλω να ξέρω τι ακριβώς θα τα κάνει, πώς θα τα χρησιμοποιήσει για να πιάσουν τόπο. Οχι να δίνω για την επανόρθωση μιας ζημιάς χωρίς να υπάρχει μέριμνα για την αποφυγή της ζημιάς αυτής στο μέλλον, επειδή δεν είμαι το κέρας της Αμάλθειας ώστε να δίνω και να ξαναδίνω για τον ίδιο λόγο.

Ως ελληνίδα πολίτις, αρνούμαι το ρόλο του επαίτη που (θέλει να) μου επιβάλλει το κράτος μου. Να δεχτώ, μάλιστα, μια οικονομική βοήθεια ώστε να ορθοποδήσω, να δώσω όμως και τα εχέγγυα ότι δεν θα επαναλάβω τα ίδια λάθη ώστε να απαιτήσω ξανά οικονομική αρωγή για το ίδιο πρόβλημα. Αυτό το νόημα έχει -κατά τη δική μου σκέψη- η αναφορά των Πρασίνων στο άρθρο 24 και όχι επέμβαση στο καταστατικό χάρτη της χώρας μου. Απλά πράγματα.


_________________
ΣΗΜ.1. ευχαριστώ τον Oneiros για τη συλλογή πληροφοριών στα σχετικά με το άρθρο 24 ποστ, που αναρτήθηκαν στο BUZZ
ΣΗΜ.2. -->> αν δεν ανοίγουν οι σύνδεσμοι, διαλέξτε:
http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=MOTION&reference=P6-RC-2007-0323&language=EL
http://www.neurope.eu/view_news.php?id=77230
http://www.europarl.europa.eu/news/public/story_page/065-10016-246-09-36-911-20070903STO10015-2007-03-09-2007/default_el.htm
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=5347&subid=2&pubid=130322
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=829014&lngDtrID=244
http://euobserver.com/9/24693/?rk=1
http://oneiros.gr/blog/
http://buzz.reality-tape.com/


9 σχόλια:

Zaphod είπε...

Νομίζουν ακόμα οι Έλληνες πολιτικοί πως είμαστε στην εποχή του σχεδίου Μάρσαλ και μπορούν να μασάνε αβέρτα χωρίς να δίνουν λογαριασμό. Στην Ευρώπη μας έχει φοβηθεί το μάτι τους!

Ρε θα γίνουν τίμιοι έστω και με το ζόρι!

Rodia είπε...

Ντρέπομαι βρε συ Πρόεδρε... Ντρέπομαι. Η ξεφτίλα έχει πάτο; Το ξεπούλημα;
..κατά τα άλλα, η κυρία Βάγια που συγυρίζει το σπίτι μου δίνει οδηγίες πώς να πάω τζάμπα ταξιδάκι (επιστροφή και ξαναγύρισμα στον τόπο διακοπών μου) λόγω ψήφου..
Φυσικά, της απάντησα ότι μια τέτοια συμπεριφορά είναι συμπεριφορά οπαδού ποδοσφαιρικής ομάδας και όχι υπεύθυνου πολίτη, αλλά εκείνη επιμένει -ΕΛληνικά.

KitsosMitsos είπε...

Κάποιοι ξυπνάνε. Ευτυχώς. Ας είναι και εκτός.

Ανώνυμος είπε...

Τα ακούσατε κ Ρουσόπουλε, σεις ο υπερασπιστής της εθνικής αξιοπρεπείας. Μήπως θα έπρεπε να είναι η αντίστασις να είναι πλέον σθεναρά,ως και εις την περίπτωσιν του βασικού μετόχου. Όχι θα μας πάρουν αμπάριζα οι κουτόφραγκοι

ο δείμος του πολίτη είπε...

Δε βρήκα σχόλια στο επόμενο post και έτσι γράφω εδώ: έμαθες τις αντιδράσεις Ρουσόπουλου;

Rodia είπε...

~~Δείμε, Είπε και άλλα εκτός από αυτό που έχω τονίσει παραπάνω στο ποστ;
«Επειδή, όπως είπε σχετικά ο Θ.Ρουσόπουλος, μεταξύ άλλων: «Είναι αδιανόητο για τα κράτη-μέλη να παρεμβαίνει η μία χώρα στο εσωτερικό της άλλης σε τέτοιο βαθμό, θα έλεγα βάναυσο, ώστε να καθορίζει τον καταστατικό χάρτη μιας χώρας».»

Rodia είπε...

Κίτσο, έτσι είναι, ξυπνά ο κόσμος. Να δούμε αν θα προλάβουν να ξυπνήσουν όλοι...

Rodia είπε...

Σκορπιέ, δυστυχώς είναι πολλά τα ζητήματα και όλο και απλώνονται...

ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ είπε...

Παιδιά οι τύποι όχι μόνο δεν έχουν ντροπή, αλλά δεν έχουν και φόβο ότι μπορεί τους συμβεί τίποτα. Eίδα το ρεπορτάζ για τη φωτιά στη Πάρνηθα ENΑ MHNΑ ΠΡIN τη καταστροφή στη Πελοπόνησο με τον Πολύδωρα και τον Kόη και σας λέω ΣOKΑΡIΣTHKΑ. Θα έλεγε κανείς ότι δεν είναι δυνατόν να σοκαριστεί κανείς από τα δρώμενα στην Eλληνική πολιτική σκηνή, αλλά δεν είναι έτσι. O Ρουσόπουλος έχει ξεφύγει εντελώς. Eδώ του γράφουν επί μήνες ότι τα σπίτια που έχει δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματά του, και ο τύπος είναι αδιάβροχος.


Metablogging.gr Comments Headline Animator