Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2007

δυο κομμάτια από το ΠΟΝΤίΚΙ


Με τίτλο «Τελειώστε τους πριν να μας τελειώσουν!» το ΠΟΝΤίΚΙ της περασμένης Πέμπτης, 30 Αυγ 2007, δημοσιεύει ένα πολύ σημαντικό (γνώμη μου) άρθρο, με ενδιαφέροντα -γνωστά και άγνωστα- στοιχεία. Από το άρθρο αυτό, μεταφέρω εδώ πέρα δυο κομματάκια που αξίζει να θυμάμαι:

Ο δασοκτόνος προϋπολογισμός

Δίχως να εθελοτυφλούν και έχοντας, όπως αποδεικνύεται, μελετήσει όσα γίνονται στον υπόλοιπο κόσμο, τα μέλη της Επιτροπής ομοφώνησαν πως η χρηματοδότηση των μέτρων και έργων που πρότειναν για την ανάπτυξη των δασών δεν μπορεί να επαφίεται στον ετήσιο προϋπολογισμό.
Οι επενδύσεις στη δασοπονία με κριτήρια αποδοτικότητας, υπογραμμίζουν, τίθενται συστηματικά σε δεύτερη ή και καμιά προτεραιότητα. Όταν ένα νέο δάσος χρειάζεται ώς και 50 χρόνια για να αποδώσει ή 10-15 χρόνια για δάση με ταχυαυξή δένδρα, κανένας υπουργός Οικονομίας δεν διαθέτει πόρους από τον προϋπολογισμό του για να περιμένει να δουν οι επόμενες γενιές τα ευνοϊκά αποτελέσματα.
Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ισραήλ και Βουλγαρία, αναφέρεται στο πόρισμα, έλυσαν το πρόβλημα με τη δημιουργία αυτόνομων ταμείων δασών. Αυτό προτείνεται να γίνει και στη χώρα μας και να προικοδοτηθεί το Ταμείο με:
* Επιχορήγηση από τον προϋπολογισμό σε ύψος 1,5-2% ετησίως.
* Δυο ποσοστιαίες μονάδες από τον ΦΠΑ που επιβάλλεται στα εγχώρια ή εισαγόμενα δασικά προϊόντα (ξυλεία, προϊόντα ξύλου, χαρτόμαζα, χαρτί και χάρτινα είδη κ.ά.).
* Τον δημόσιο δασικό φόρο του άρθρου 160 του Ν.Δ. 86/1969.
* Ειδικό φόρο 4% επί της εισαγόμενης ξυλείας και των άλλων προϊόντων που ως πρώτη ύλη έχουν το ξύλο.
* Τα τέλη και δικαιώματα κατατμήσεων του δημοσίου, τα έσοδα από παραχωρήσεις δασικών εκτάσεων, αλλαγών χρήσης κ.λπ.
* Τα έσοδα από την εκμετάλλευση δασών και δασικών εκτάσεων.
* Οποιαδήποτε διεθνή βοήθεια, δωρεές κ.ά. που θα κατατίθενται από όσους ενδιαφέρονται για τα δάση στη χώρα μας.
Αυτά και πολλά ακόμη περιλαμβάνονται στις 71 σελίδες του πορίσματος. Και ένας από τους πρώτους που το πήρε στα χέρια του, το διάβασε και συμφώνησε απολύτως ήταν και ο τότε υπουργός Γεωργίας Σωτήρης Χατζηγάκης, έως την περασμένη εβδομάδα πρώτος αντιπρόεδρος της Βουλής.
Και ενώ, όπως και όλα τα μέλη της Επιτροπής, πίστευε ότι το πόρισμα δεν θα άφηνε ασυγκίνητη την ηγεσία των κομμάτων, διαπίστωσε εβδομάδες αργότερα πως πρώτα απ’ όλους έγραψε στα αρχ… του και την ομοφωνία των κομμάτων και τα δάση ο Μητσοτάκης, που ήταν και πρωθυπουργός. Έτσι ο Χατζηγάκης παραιτήθηκε, καταγγέλλοντας απόπειρα ιδιωτικοποίησης των δασών από την τότε κυβέρνηση. Αργότερα και αυτός και όλοι εμείς διαπιστώσαμε ότι τη μοναδική ομοφωνία την έγραψαν στα αρχ… τους και όλοι οι άλλοι, αρχηγοί, παρατρεχάμενοι και βουλευτές.
Για την ιστορία, λοιπόν, σήμερα καταγράφουμε πως πρόεδρος εκείνης της Επιτροπής ήταν ο βουλευτής της Ν.Δ. Διονύσιος Μπεχράκης, αντιπρόεδρος ο Μόσχος Γικόνογλου και γραμματέας ο Αντώνης Σκυλλάκος. Μέλη της άλλοι 18 βουλευτές όλων των κομμάτων. Μεταξύ τους δυο που διατέλεσαν τα επόμενα χρόνια υπουργοί Γεωργίας (Μόσχος Γικόνογλου και Γεώργιος Δρυς), ένας Περιβάλλοντος (Κώστας Λαλιώτης), ένας Πολιτισμού (Πέτρος Τατούλης) και ένας υφυπουργός Εσωτερικών (Κώστας Βρεττός).
Στο έργο της Επιτροπής είχαν συνδράμει πάρα πολλοί, όπως: οι υπουργοί Ιωάννης Βαρβιτσιώτης (Άμυνας), Ν. Κλείτος (Εσωτερικών) και Χρήστος Κοσκινάς (Γεωργίας), οι αναπληρωτές υπουργοί Αλέξανδρος Παπαδόγγονας (Άμυνας) και Παναγιώτης Χατζηνικολάου (Γεωργίας), οι υφυπουργοί Ευάγγελος Μπασιάκος α(Γεωργίας) και Χρήστος Κατσιγιάννης (ΠΕΧΩΔΕ), ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Δ. Βερυβάκης και επιτελείς του Αρχηγείου Ενόπλων Δυνάμεων, ο γ.γ. Δασών Δ. Κατσούδας, ένα πλήθος στελεχών όλων των συναρμόδιων κρατικών υπηρεσιών και ινστιτούτων, εκπρόσωποι επιστημονικών φορέων, ομοσπονδιών, συλλόγων και οικολογικών οργανώσεων.

Συγκράτηση των πληθυσμών

Τα δάση δεν θα σωθούν και οι πυρκαγιές δεν θα αποτραπούν, αν δεν φροντίσουμε να παραμείνουν στο τόπο τους οι δασόβιοι ή παραδασόβιοι πληθυσμοί, τονίζεται στο πόρισμα. Με άλλα λόγια είναι αναγκαία όσο τίποτε άλλο «μια δασική πολιτική, που θα διαμορφώσει ανεκτές οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές συνθήκες για τη συγκράτηση των ορεινών πληθυσμών στις εστίες τους και την αποτροπή ερημοποίησης», υπογραμμίζεται. Ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί με μια σειρά μέτρα που θα αποβλέπουν:
* Να αυξηθεί η προσφορά εργασίας στους δασόβιους και παραδασόβιους πληθυσμούς, ώστε να βελτιωθεί το εισόδημά τους.
* Να εξασφαλιστεί η συμμετοχή των δασόβιων και παραδασόβιων πληθυσμών στα έσοδα από τα δάση, για τον ίδιο λόγο.
* Να διευκολυνθεί η άσκηση της μελισσοκομίας στα δάση.
* Να προσανατολιστούν τα δασοπονικά έργα στην πληρέστερη προστασία των πεδινών καλλιεργειών από τις πλημμύρες.
Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζεται στο πόρισμα, όροι ταυτόχρονα και περιορισμοί αυτού του σχεδιασμού θα πρέπει να είναι:
* Η εξασφάλιση επαρκούς, συνεχούς και αδιατάρακτης χρηματοδότησής του.
* Να αφορά 20ετή περίοδο.
* Να προβλέπει τα επόμενα μεγέθη και μέτρα.
Είναι προφανές ότι τα δάση, χωρίς πληθυσμό που τα φροντίζει ζώντας από αυτά, εγκαταλείπονται και γίνονται... προσάναμμα για τις επόμενες πυρκαγιές. Αυτή την αδήριτη πραγματικότητα τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής και τη διέγνωσαν και πρότειναν συγκεκριμένα μέτρα για ν’ αποτραπεί.

______________
ΣΗΜ. ολόκληρο το άρθρο εδώ: (Ποντίκι, 30.8.2007)

-->> αν δεν ανοίγει ο σύνδεσμος, διαλέξτε:
http://www.topontiki.gr/Pontiki/index.php?option=com_content&task=view&id=2159&Itemid=1



Δεν υπάρχουν σχόλια:


Metablogging.gr Comments Headline Animator