Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2007

η ΦΩΤΙά το ΧΑΡΤί και το ΚΟΥΤί



Γιατί κανείς δεν έκανε μήνυση για τις πυρκαγιές; Ολοι λένε για αμέλεια, μόνο η ΕΟΕ κατηγορεί την Πυροσβεστική για τις καταστροφές στην Αρχαία Ολυμπία, ίσως επειδή δεν εξαρτάται από το ελληνικό κράτος, μερικοί εκφράζουν φόβους για την τύχη της σπάνιας χελώνας του πευκοδάσους της Στροφυλιάς, στη λίμνη Καϊάφα και οι υπόλοιποι, οι κάτοικοι αυτής της χώρας της διαρκούς Νιρβάνα, παίζουν εκλογές. Οι εκλογές είναι ένα παιχνίδι που τυφλώνει και αποβλακώνει τόσο ώστε να μετατρέπονται οι καμμένοι άνθρωποι σε αριθμούς: 65 περίπου "άτομα" κάηκαν -λένε τα κανάλια.
Και μεις σκεφτόμαστε έναν αριθμό σχετικά μικρό, κάτω από 100 δε λέει. Λένε όμως οι εικόνες, και αυτές τολμώ να δείξω στο πανελλήνιο -που λέει και η κυρία Μιραράκη δείχνοντας τα υπέροχα χαλιά της. Οι φωτογραφίες αυτές (πατείστε πάνω τους να μεγαλώσουν αν αντέχετε) δείχνουν τα χάλια μας, που θέλουμε να κλείνουμε τα μάτια και να μη βλέπουμε, που αρνούμαστε να ακούσουμε και να καταλάβουμε τί έγινε εκεί κάτω, στη Πελοπόννησο. Αναψαν και αλλού φωτιές, χάθηκαν και άλλοι άνθρωποι -και πυροσβέστες, άνθρωποι είναι και αυτοί.
Η Πελοπόνησος όμως είναι η πρώτη πάσα μετά το εναρκτήριο λάκτισμα που δόθηκε στη Πάρνηθα -για να τραβήξω τους ποδοσφαιρόφιλους τα γράφω έτσι, εκείνους που θα απολαύσουν ποδόσφαιρο και με τα δικά μου λεφτά, από τα κανάλια της κρατικής τιβι που έσκασε πάνω κάτω 15 μύρια ευρά για την αποκλειστικότητα. Αποκλειστικότητα ήθελα, χρειαζόμασταν όλοι νομίζω, μια αποκλειστικότητα, να ενημερωθούμε τελοσπάντων πως είμαστε άνθρωποι και όχι άτομα/νούμερα, ότι λογαριαζόμαστε για κάτι περισσότερο από ένα χαρτί που πάμε και το ρίχνουμε σε ένα κουτί αφού το διαλέξουμε πίσω από ένα παραβάν.
Κάηκαν και πρόβατα, αλλά αυτά δεν είναι χελώνες ούτε ελάφια, δεν είναι καν σπάνια, είναι ένα κοινό ζώο όπως ο άνθρωπος, άσε που είναι και εξοικειωμένα με το κάρβουνο μια και τα ψήνουμε κάθε Πάσχα για να μας θυμίζουν Τον Αμνό. Και μετά τα τρώμε. Αυτά όμως δεν τρώγονται, αποζημιώνονται με 80 ευρά το κεφάλι. Οι άνθρωποι με 10.000 ευρά το κεφάλι -είναι ακριβότεροι, έχουν και λογική σκέψη μέσα στο κεφάλι τους βλέπεις. Τόση λογική που επέτρεψε να ψηφίσουν τον εξολοθρευτή τους. Αραγε, τα εναπομείναντα ανθρώπινα όντα μάθαν κάτι; Οπως π.χ. να είναι έτοιμα να στηρίξουν όποιον αποφασίσει να βρει τρόπο να μηνύσει τους αμελείς. Για τα μάτια του κόσμου, έστω. Ανθρωποκτονία από αμέλεια, είναι το αδίκημα. Αν ήμουν αντιπολίτευση, αυτό θα έκανα και δεν θα παρασυρόμουν να παίζω το παιχνίδι καταπώς μου σφυρίζουν οι ένοχοι. Αν ήμουν κυβέρνηση, και είχα τόσο νερουλή αντιπολίτευση, θα έκανα μερικά λαθάκια ακόμα να πνίξω το βασικό μου λάθος. Εκτός αν δεν ήταν λάθος, αν κανείς δεν το αναγνωρίζει ως λάθος.

_____________________
ΣΗΜ.1. αν ο Λυκουρέζος δεν έκανε μήνυση (στο παρατρίχα) στους χουντικούς για εσχάτη προδοσία, θα είχαν κόμμα και θα κατέβαιναν στις εκλογές, αν δεν είχαν βγει και κυβέρνηση καναδυό φορές ίσαμε τώρα.
ΣΗΜ.2. παλιά, έλεγα ότι οι εικόνες φρίκης ενισχύουν τη βία. Τώρα όμως σκέφτομαι ότι αν δεν δούμε, οι καμμένοι άνθρωποι θα μείνουν απλώς αριθμοί. Συγγνώμη αν σας τάραξα.
ΣΗΜ.3. οι φωτογραφίες είναι από το
http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=756023
ΣHM.4. δείτε και ένα ωραίο ποστ περί Μπαρόζο
-->> αν δεν ανοίγει ο σύνδεσμος, διαλέξτε:
http://tribes.wordpress.com/2007/08/31/barroso-fires/
ΣΗΜ.5. κι άλλο ένα εδώ: «Η "άλλη" αλήθεια για τις φωτιές»
http://www.capital.gr/articles.asp?showlist=0&catid=6&id=352454&expand=1
ΣΗΜ.6. κάτι τι ακόμα, για να σκάσει τ' αχείλι μας:
http://www.sport-fm.gr/news.jsp?newsID=98864
ΣΗΜ.7. το άρθρο στο blog του Guardian από την Kat Christofer, κάτοχο του blog «An American in Athens»:
http://commentisfree.guardian.co.uk/kat_christofer/2007/08/the_flame_blame_game.html

-->> An American in Athens:
http://americaninathens.wordpress.com/

3 σχόλια:

the_sailor είπε...

Εδώ θα βρεις κάτι σχετικό με μηνύσεις, αν δεν έχει ήδη πέσει στην αντίληψή σου.

Rodia είπε...

Ευχαριστώ ναύτη:-) πήγα και είδα και σχολίασα. Πού να τα γνωρίζω όλα τα μπλογκ... Γίναμε και πολλοί βλέπεις.

athanassios diakos είπε...

wraio auto me ton Tzoumaka. O tupos mas Leei pws yia oli auti tin anikanotita pou viwsame tis teleutaies meres ftaine pali oi pasokoi!!!
Kai kala me tous dasofilakes ftaine, edw ta kanane thalassa kai me ta ptwmata oi atheofovoi!!!
Anagazontai na 3ethapsoune nekrous, h stelnoun alla anti allwn. Pezoun me ton pono tou kosmaki.

Den uparxei dikaologia milame yia oti xeirotero mas exei tuxi me dautous!!!
Na tous maurisoume na teleiwnoume.

Fisika kai prepei na pesoun miniseis. Alla o eisageleas fovamai pws tha tin kratisei kana xrono sto psaksimo opws tin vodafon!!!
Kai meta tha tou pei o papaligourias na tin valei sto arxeio.


Metablogging.gr Comments Headline Animator