Κυριακή 11 Μαρτίου 2007

Ο φαύλος κύκλος


Η βία ξεκινά από την οικογένεια, ισχυρίζονται πολλοί. Από το ξυλοφόρτωμα που λαβαίνει από τους γονείς του, μαθαίνει το παιδί τι εστί βία και τη μεταφέρει στις επόμενες γενιές. Ετσι, η βία διαιωνίζεται και δυσκολεύεται η ανθρωπότητα να απαλλαγεί από αυτήν. Μάλιστα. Για τούτο, το κράτος μας έλαβε την πρωτοβουλία να ενημερώσει τους πολίτες, ώστε να βοηθήσουν στη καταπολέμησή της, με την προβολή ενός ενημερωτικού τηλεοπτικού σποτ εναντίον της ενδοοικογενειακής βίας.

Το σποτάκι αυτό, κυκλοφορεί στα κανάλια της τιβι ταυτοχρόνως με τις δυνάμεις των ΜΑΤ του κυρίου Πολύδειρα και της, πάλαι ποτέ, συμπαθούς κυρίας Μαριέτας -ναι, τότε που τη συναντούσα στη λαϊκή της γειτονιάς μου, ήταν πολύ συμπαθής. Κανάλια είναι αυτά και εκεί μπορεί να κυκλοφορεί ό,τιδήποτε. Ακόμα και σποτάκια ενάντια στη Βία παρεΐτσα και αλαμπρατσέτα με την ίδια τη Βία αυτοπροσώπως. Διακόπτει ο τηλεοπτικός παραθυροφύλακας για ολιγόλεπτες -πάντα- διαφημίσεις και ξεπετιέται, αμέσως μετά τα βίντεο με τους ξυλοδαρμούς, το "έξυπνο" σποτάκι. Για να μας πείσει να είμαστε κόσμιοι, να μη βαράμε οι γονείς τα παιδιά μας και οι άντρες τις γυναίκες μας, να μη μαλλιοτραβιόμαστε ΜΕΣΑ στο σπίτι, να ΣΥΖΗΤΟΥΜΕ τα προβλήματά μας, και άλλα όμορφα, γλυκά, ζαχαρωμένα και χριστιανικά. (παρένθεση: τώρα που έγραψα "χριστιανικά", μη χάσει κανείς τα τεύχη της Καινής Διαθήκης ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ, που κυκλοφορούν ένθετα μαζί με κάποιο περιοδικό -δεν θυμάμαι ποιο, δυστυχώς) Μετά το διαφημιστικό διάλλειμμα, αρχίζουν πάλι να επιτίθενται ζαρντινιέρες σε απροστάτευτους πολίτες και να τους βαράν ανελέητα. Ετσι είναι. Οι διαφημίσεις λένε ψέμματα για να πουλήσουν το προϊόν που διαφημίζουν. (παρένθεση: προσοχή στα δάνεια και στις κάρτες, θα μαλλιάσει το πληκτρολόγιο να το γράφω)

Και, ας πούμε ότι μια ωραία μέρα έρχεται που οι γονείς παύουν να βαράν τα παιδιά τους και, εκείνα παύουν να βαράν τα δικά τους παιδιά, οπότε σίγουρα η Βία έχει μπει στην άκρη, όσον αφορά την οικογένεια. Εχει εξαφανιστεί; Εχουν σταματήσει οι πόλεμοι; Οι αστυνομικοί δεν χτυπούν πλέον τους πολίτες που διαδηλώνουν ειρηνικά; Ο στρατός έχει αποτάξει τα καψόνια; Οι παπάδες έχουν ξεκινήσει έργο δημιουργικό χωρίς να φοβερίζουν τους πιστούς και χωρίς να κάνουν διακρίσεις; Οι απατεώνες έχουν λουφάξει και είναι έτοιμοι για εξαφάνιση και αυτοί; Οι δημόσιοι υπάλληλοι ασκούν το λειτούργημά τους με χαρά και προθυμία, διευκολύνοντας τους πολίτες και όχι αντιμετωπίζοντάς τους με καχυποψία; Οι πολιτικοί ξεχειλίζουν από δημιουργικότητα, συζητώντας και πλάθοντας νέους νόμους, χωρίς να νομίζουν πως βρίσκονται στη Βουλή για να κάνουν ρουσφέτια; Οι καθηγητές των ΑΕΙ, είναι αξιοκρατικά διαλεγμένοι; Οι εκπαιδευτικοί δίνουν, με τον τρόπο ζωής τους, το καλό παράδειγμα στους νέους; Οι δικαστικοί είναι αμερόληπτοι και άμεμπτοι;

Αν δεχτούμε πως από τη βάση ξεκινά το πρόβλημα της άσκησης βίας -κάθε μορφής βίας, όχι μόνο σωματικής- με μια τέτοια υπόθεση, όπως με το σταμάτημα της βίας ΜΕΣΑ στην οικογένεια, το έχουμε λύσει. Ελα όμως που αρκετές γενιές, εδώ και χρόνια, έχουν πάψει να χρησιμοποιούν τη βία ως μέσο πειθούς και διαπαιδαγώγησης! Τι να συμβαίνει άραγε και αυτή η κυρά-Βία δεν παίρνει το μπούλο, να πά να τσακιστεί να φύγει από τη ζωή μας; Τί είναι αυτό που τη συντηρεί και τη ξανανιώνει; Σε ποιο καλλυντικάδικο ψωνίζει τα μπλάστρια, τις κρέμες προσώπου, τις μάσκες μαλλιών; Μήπως υπάρχει κάποιος νταβατζής που την προωθεί για μοντέλο ή για σταρ;

Νομίζω -τι νομίζω, έχω σιγουρευτεί πια!- ότι τα δοχεία της κοινωνίας μας συγκοινωνούν, το δοχείο της βάσης με το δοχείο της κεφαλής δηλαδή, και το να πάψει το ένα να αναπαράγει τη Βία δεν σημαίνει τίποτα αν δεν πάψει ταυτοχρόνως να την αναπαράγει και το άλλο.

Το ότι η κεφαλή -τα κεφάλια, που λέν, οι προσωπικότητες, οι εξουσιαστές, οι ταγοί, κλπ- είναι χωμένη μέσα για μέσα στα σκατά, σημαίνει ότι η βάση δεν έχει από πού και από ποιόν να παραδειγματιστεί. Μπαίνει λοιπόν και αυτή στα σκατά, μήπως και τα καταφέρει να επιζήσει. Η βρώμα ενοχλεί, αλλά η ζωή είναι υπεράνω κάθε άλλης αξίας.

Σταματείστε να κοροϊδεύετε τους νέους, συζητείστε μαζί τους, μη τους φοβάστε, μη ξεχνάτε ότι και σεις υπήρξατε νέοι -εδώ, αναρωτιέμαι ΑΝ. Σταματείστε να χτυπάτε τα νιάτα, αυγά χρειάζεται μια ομελέτα και όχι κεφάλια διαδηλωτών.

Καθαρίστε τα σάπια μυαλά από τις θέσεις εξουσίας -παν/μια, σχολεία, δικαστήρια, δημόσιες υπηρεσίες, πολιτικά βήματα, εκκλησίες, κλπ- και ελάτε πεντακάθαροι και φρέσκιοι να μας δείξετε δρόμους. Κοιτάξτε μέσα σας και ψάξτε να βρείτε το τρομαγμένο παιδί να του δώσετε τη θέση που του αξίζει, στο πρόσωπό σας. Βγάλτε τη μάσκα ή/και τη κουκούλα σας και δείτε στο καθρέφτη. Εσείς είστε αυτό το πρόσωπο με τις ρυτίδες της φθοράς, μην υποκρίνεστε, αφήστε για τους ταλαντούχους της Τέχνης αυτό το προσόν.

Καθαρίστε λοιπόν, κύριοι και κυρίες, το δικό σας περιβόλι, κάντε το παραδεισένιο κήπο, και μετά κυκλοφορείστε σποτάκια για τα μας τα λαουτζίκια. Εμεις, με τη σειρά μας, θα σας ακολουθήσουμε. Τα πρόβατα ακολουθούν το τσοπάνη. Πού ξανακούστηκε ο τσοπάνης ν' ακολουθεί το κοπάδι; Τα γαλόπουλα οδηγούνται από το αφεντικό τους, αλλιώτικα σκορπίζουν.

γλου γλου γλου γλου και μπεεεε μπεεεε μπεεεε

-----------------------------
ΣΗΜ.1. Ονόματα θέλετε; Κάθε μέρα δημοσιεύονται, σε διάφορους τόπους, πολλά και διάφορα ονόματα. Μη λέτε πως δεν τα γνωρίζετε, είναι ψέμμα.
ΣΗΜ.2. Το να "πάψετε" ένα δυο πρόσωπα ή να τα μεταθέσετε, είναι απλώς ξεκάρφωμα, για τα μάτια που λέν. Προχωρείστε με θάρρος, θα βρισκόμαστε δίπλα σας στην εξυγείανση της κοινωνίας από τα παράσιτα.
ΣΗΜ.3. Αν δεν τολμάτε, αν δεν τολμήσετε σύντομα, ο φαύλος κύκλος θα εξακολουθεί να υπάρχει και θα καταπίνει το κεφάλι τη βάση, όσο θα καταπίνεται από αυτήν και στο τέλος δεν θα υπάρχει καν κύκλος. Ενα σημαδάκι ίσως απομείνει μοναχά -μια τελίτσα.

..και.. εμένα δε μ' ενδιαφέρει τι λέει το ένα και το άλλο κόμμα.. εμένα με ενδιαφέρει ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ..


12 σχόλια:

phivos είπε...

Αν και έφαγα βία, ωμή και ξάστερη, με τον κουβά, στα τρυφερά τα μου τα χρόνια, ακόμα και το άκουσμα της λέξης, με κάνει ν'αρρωσταίνω.

Είμαι κι εγώ άσχημα κουρδισμένος, ντηαρ Ροδιά. Και το βγάζω όπου και όσο μπορώ! Οσο μπορώ όμως, όχι λιγότερο!

Αλλά εκτός από κουρδισμένος, είμαι και κουρδιστήρι. Στο ύψος μου λοιπόν: τα πρόβατα δεν ακολουθούν το βοσκό, μπροστά πηγαίνουν κι αυτός από πίσω. Εξ ού και το όνομά τους. ¦D¦D¦D

Rodia είπε...

Κουρδίστορα Φοίβε Χαίρε!:-)
Επειδή λαχαίνει κάτι να ξέρω:-Ρ από πρόβατα, το κοπάδι το οδηγεί ένα κριάρι (φορά ανάλογη κουδούνα), ο τσοπάνης σαλαγάει τα πρόβατα με κραυγές και με τη γκλίτσα.. καμιά φορά, όταν ξεφεύγει κάποιο, το αρπάζει απ' το ποδάρι -εξ'ού και το σχήμα της γκλίτσας, να σφηνώνεται μέσα στη καμπύλη το πόδι του προβάτου.
Ο σκύλος (ένας ή περισσότεροι) δρουν περιφερειακά, προσέχοντας μη ξεφύγει κάνα πρόβατο και το φέρνουν προς το κοπάδι.. και άμα δεν τα καταφέρνουν μόνος του, καλεί γαυγίζοντας το βοσκό.

Στο ποστ δεν το ανέλυσα επακριβώς.. ήθελα να δώσω μια πιο... ποιητική(!!!) διάσταση βλέπεις.

Κατά κάποιο τρόπο πάντως, υπάρχει αλληλεπίδραση προβάτων και τσοπάνη.

:-)

phivos είπε...

Ο, λα, λα! Πολλά ξέρεις!

phivos είπε...

"αλληλεπίδραση προβάτων και τσοπάνη";

Rodia είπε...

Χμμ.. δεν είναι σαφές, ε;
..ίσως να έπρεπε να γράψω "συνεννόηση".. αλλά εδώ πρόκειται για μια μάζα ζώων και εναν άνθρωπο.. και, συχνά, τα ζώα συμπεριφέρονται με περισσότερη σοφία -κατά κάποιο τρόπο δλδ.
Εννοώ ότι δεν υπάρχει εντελώς καθορισμένη πορεία, απλώς είναι ορισμένη η κατεύθυνση, ο τόπος όπου θα καταλήξει το κοπάδι. Οπότε, οδηγώντας ο μπροστάρης -το κριάρι-αρχηγός, δλδ- ακολουθεί το κοπάδι και ο τσοπάνης. Αν κάνει ζέστη (ο ήλιος ψηλά) και είναι χορτασμένα τα πρόβατα, είναι η ώρα για τον "στάλο".. το κριάρι κατευθύνεται προς ένα μεγάλο δέντρο, τα πρόβατα πίσω του, και μένουν εκεί και "σταλιάζουν", στέκονται δλδ με το κεφάλι χαμηλά, σα να κοιμούνται όρθια (μπορεί και να κοιμούνται, δεν ξέρω) ίσαμε να δροσίσει και να ξαναξεκινήσουν, να φάνε πάλι και να συνεχίσουν το δρόμο (προς θάλασσα ή βουνό, ανάλογα την εποχή) ή να γυρίσουν στο μαντρί τους.

Ο τσοπάνης δέχεται την πορεία του μπροστάρη, εκτός αν το κριάρι εκτραπεί αρκετά και κινδυνεύει να πατήσει το κοπάδι απαγορευμένες περιοχές -αγρούς καλλιεργημένους π.χ.- και τότε επεμβαίνει και μαζί με το κριάρι (πάει δίπλα του και, καμιά φορά, το πιάνει κι από τα κέρατα για να στρίψει) χαράζουν τη πορεία.

Είναι παράξενο πόσο ο μπροστάρης γνωρίζει τη πορεία, σα να είναι χαραγμένη στο μυαλό του.. και πόσο συνεννοείται με το τσοπάνη...

Θυμίζει αυτό κάτι άλλο..?..

:-) καλό το μάθημα;

phivos είπε...

Δεν ξέρω γιατί, αλλά μού θυμίζει έντονα τον Mr Chance στο Being There!

Αλλά να στο ξαναπώ, μήπως και δεις το πνεύμα μου: αλληλεπίδραση προβάτων και τσοπάνη;

Rodia είπε...

Φοίβε, πες το πια και θα με σκάσεις!:-)
..μια χημεία είναι το πράγμα, πώς να το πω..?

Rodia είπε...

Για τη ταμπακέρα έχεις να γράψεις τπτ ή να το ρίξουμε στο βουκολικό..?

:-))

Zaphod είπε...

Εσύ καλά τα λες και συμφωνώ μαζί σου. Ακούει κανένας όμως; Νομίζεις πως τους συμφέρει να έχουν πολίτες;

Πάντως συγκινήθηκα με τις βουκολικές αναφορές μιας και το λέγαμε κάπως έτσι στην παρέα πριν μερικές μέρες σε αντίστοιχη κουβέντα!..

"Παλιά ο όχλος ήταν σαν τα πρόβατα, πίσω από τον τράγο. Τώρα είναι σαν τα γαλιά (γαλόπουλα) που τα κυνηγάνε με το καλάμι!"

An-Lu είπε...

Καλά τα λες...αλλά δεν φτάνουν στα ώτα που πρέπει να φτάσουν...
Βάζουμε μόνο το λίθαράκι μας προς το παρόν...

phivos είπε...

Μα, τόσην ώρα, για την ταμπακιέρα σού μιλάω κι εγώ!

Rodia είπε...

Βγάζε τα τσιγάρα ένα ένα τότε...


Metablogging.gr Comments Headline Animator