Δευτέρα 5 Μαρτίου 2007

πωλούνται παιδιά με ιδιαίτερες ικανότητες



1. Η παιδική εργασία έχει καταργηθεί.
2. Η παιδική ηλικία προστατεύεται.
3. Τα παιδιά έχουν δικαιώματα στο παιχνίδι (στην ξεγνοιασιά)

Αυτές είναι κατακτήσεις του πολιτισμού μας, που γίναν με αγώνες τα τελευταία 100 χρόνια περίπου.


Σε αυτά τα πλεονεκτήματα δεν έχουν πρόσβαση τα παιδιά:

1. που είναι μαύρα -γενικώς
2. που είναι φτωχά
3. που είναι ιδιαιτέρως όμορφα
4. που είναι ιδιαιτέρως ικανά
5. που είναι ιδιαιτέρως έξυπνα
6. που είναι άρρωστα

..και εξηγώ:

Τα μαύρα εξαιρούνται επειδή το χρώμα τα περιορίζει κυρίως σε μια ήπειρο, την Αφρική, όπου η παιδική ηλικία είναι υποτιμολογημένη.
Τα φτωχά εξαιρούνται επειδή η φτώχεια αναγκάζει και τα παιδιά να αναλάβουν υποχρεώσεις ενηλίκων.
Τα ιδιαιτέρως όμορφα εξαιρούνται επειδή είναι κρίμα για την ανθρωπότητα να στερηθεί την ομορφιά τους. Εννοώ τους διαφημιστές, τους παιδεραστές, τους κινηματογραφικούς και άλλους παραγωγούς θεαμάτων.
Τα ιδιαιτέρως ικανά παιδιά εξαιρούνται επειδή είναι κρίμα η ανθρωπότητα να στερηθεί των ικανοτήτων τους. Ετσι υπάρχουν π.χ. παιδάκια σε παιδικές χορωδίες που υποφέρουν τα πάνδεινα για να διατηρήσουν την αγγελική φωνή τους.
Τα ιδιαιτέρως έξυπνα παιδιά εξαιρούνται επειδή είναι κρίμα η ανθρωπότητα να στερηθεί τη δημιουργικότητα της σκέψης τους.

Γενικά, υπάρχουν παιδάκια με χαρίσματα (ταλέντα) που οι γονείς τους επιβάλλουν πιεστικά να καλλιεργούν με τίμημα την απώλεια της παιδικής τους ηλικίας.


Αν σκεφτούμε λίγο καλύτερα, απλώς υπάρχουν γονείς που πωλούν τα παιδιά τους και γονείς που τα σέβονται.


Ζορίζομαι βέβαια, αλλά ίσως μπορώ να καταλάβω έναν άρρωστο πατέρα ρουμάνο, που ζει σε άθλιες συνθήκες, να οδηγεί το αγοράκι του στη πορνεία για να ζήσει μια 10μελής οικογένεια -όπως έδειξε το σχετικό ντοκυμαντέρ στην ΕΤ1. Την κυρία όμως που πέτυχα τις προάλλες στο ταξί να σέρνει το 4χρονό της γιο από στούντιο σε στούντιο για διαφημιστικά -όσο και αν έλεγε ότι το κάνει για να αντιμετωπίσει τις μελλοντικές σπουδές του παιδιού στο Παν/μιο!!!- αυτό δεν μπορώ να το καταλάβω, μα την αλήθεια! Οπως αδυνατώ να πιστέψω ότι εκπαιδευτικός (αλήθεια είναι!) δίνει στο μικρό του γιο ορμόνες για να διατηρήσει την αγγελική φωνή του για τις ανάγκες της χορωδίας. Ετσι και στην περίπτωση της βαρεμένης κοπελίτσας, αυτής της Προμηθέας με τ' όνομα, (στη γελοιοποίηση του ημίθεου Προμηθέα στόχευε άραγε; Δεν γνωρίζει τη μυθολογία μας και το ομώνυμο έργο του Αισχύλου;) δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι μια μάνα -η μάνα της- ξεπουλάει το παιδί της για να ικανοποιήσει τη ματαιοδοξία της και η ομογένεια, αντί να τη βάλει στη θέση της βοηθώντας τη να ζήσει την οικογένειά της, να εκμεταλλεύεται το γεγονός της άγουρης ή/και παρά φύση ωριμασμένης κοπελίτσας για να πουλήσει μούρη.

ΜΗ ΠΟΥΛΑΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΒΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ

Τα άγουρα φρούτα που τα χτυπάν για να ωριμάσουν δεν τρώγονται ή είναι άνοστα, για πέταμα ή για πετροβόλημα. Αυτή τη μοίρα εύχεστε για τα παιδιά;


Τα παιδιά είναι το μέλλον της ανθρωπότητας, ας τα προστατέψουμε!


8 σχόλια:

ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ είπε...

Δες και τα διαφημιστικά του Alter με τα παιδάκια που κάνουν τα παιδικά DVD να δεις ωραία μπίζνα ...

ο δείμος του πολίτη είπε...

Συμφωνώ ασπόλυτα και είναι το λιγότερο που μπορώ να πω. Μα και στον υπόλοιπο κόσμο με το σχολείο και τα 10-15 κιλά σε 25κιλα και 30κιλα παιδιά τι να το πούμε; Δεν είναι εργασία και μάλιστα υπερβολικά πολύωρη; Καμία βέβαια σύγκριση με τη μαύρη εργασία, αλλά ότυαν και αυτή η παιδικότητα χάνεται τι να πούμε;

Rodia είπε...

Είχα ανεβάσει παλιότερα το ποστ: ΤΩΡΑ στη ΝΕΤ: Παιδάκια-Ζωντανή Διαφήμιση

..για όποιον δεν ανοίγει κατευθείαν το λινκ:
http://rodiat5.blogspot.com/2006/09/blog-post_04.html

Rodia είπε...

~~Δε Μασάμε~~ Το χρήμα εκμαυλίζει συνειδήσεις.. ακόμα και των γονιών, που λέν και "σκέφτονται": «Ε, κι έπειτα; με μια διαφήμιση δε θα πάθει τπτ το παιδί»

~~Δείμε~~ η εκπαίδευση είναι κάτι τι απαραίτητο, το "παραξήλωμα" όμως φορτώνει βάρος στα παιδιά. Η εποχή μας, απαιτεί όλο και περισσότερες γνώσεις, βεβαια, αλλά αυτό ισοφαρίζεται (γνώμη μου) με το να δώσουμε όσες πληροφορίες μπορούμε περισσότερες στο παιδί όταν βρίσκεται σε νηπιακή ηλικία, κάπως σαν παιχνίδι.. Εκείνο, όταν μεγαλώσει, θα μπορέσει πιο εύκολα να διαλέξει και να τις αξιοποιήσει -νομίζω.

Φυσικά, κρίνω από τον εαυτό μου, από τα παιδιά μου, από το περιβάλλον μου.

:-)

Rodia είπε...

Παλιά, στη Γερμανία υπήρχε ένα έθιμο (δεν ξέρω αν εξακολουθεί και σήμερα) όπου στην πίτα των Χριστουγέννων έβαζαν διάφορα μικροαντικείμενα -κουμπιά, αμύγδαλα, καρύδια, κλπ- καθένα από τα οποία είχε τη σημασία του.. το κουμπί π.χ. αντιστοιχούσε στο ράφτη, κλπ.. και όποιο παιδάκι πετύχαινε κάποιο από αυτά, προσανατολιζόταν προς το επάγγελμα που θα ακολουθούσε.

Το να παίρνει το νήπιο (πριν τα 5 χρόνια) πληροφορίες για τα διάφορα υλικά και επαγγέλματα, νομίζω πως είναι σημαντικό...

Kapetanios είπε...

Που μπορώ να σας στείλω ένα e-mail?

Ανώνυμος είπε...

Και λίγα λες!

Ήθελα να ήξερα, οι αντίστοιχοι γονείς δεν αναρωτιούνται πώς θα μπορέσουν να τα κοιτάνε στα μάτια όταν ενηλικιωθούν και θα μιλάνε επί ίσοις όροις;

Yπάρχουν ωστόσο και διαβαθμίσεις στο βλάψιμο που χτυπά οικογενειακώς: άλλο η συμμετοχή σε μια παιδική χορωδία, άλλο η συμμετοχή σε παιδικά καλλιστεία...Σε κάθε περίπτωση ο ρημαδο-σεβασμός στην προσωπικότητα του παιδιού πάει περίπατο.

pølsemannen είπε...

Δυστυχώς το φαινόμενο να βγάζουν οι γονείς όλα τα κόμπλεξ και τα απωθημένα τους μέσω των παιδιών τους είναι πολύ συνηθησμένο...

Καλέ για τις σπουδές στο πανεπηστήμιο το σέρνει το παιδί από στούντιο σε στούντιο; Για να βγάλει την κομπλεξάρα της που δεν έγινε μοντέλα ή ηθοποιός το τραβολογάει...


Metablogging.gr Comments Headline Animator