Περασμενα, αλλα ποσο Ξεχασμενα;
Για τις αποζημιωσεις ο λογος. Τις αποζημιωσεις απο τη γερμανικη Κατοχη. Αυτες, που τις θυμομαστε μολις σφιγγουν τα ζωναρια και τις ξεχναμε οταν καλοπερναμε.
Μετα τη μεταπολιτευση ειχα διαβασει καπου, σε καποια εφημεριδα που δεν θυμαμαι, ενα αρθρο που περιειχε μεταφρασμενο αποσπασμα απο τα Αρχεια του Φορειν Οφις και ελεγε (μεσες ακρες) οτι μεταπολεμικα δοθηκαν στην Ελλαδα χρηματα για να ορθοποδησει -οχι απο Γερμανια, αλλα απο τους Συμμαχους- και αυτα τα χρηματα επαψαν να δινονται οταν διαπιστωθηκε πως η χρηση τους δεν γινοταν για εργα προς οφελος του λαου (εργα υποδομης, κλπ) αλλα πηγαιναν καρφι σε εξοδα για γουναρικα και κρεμες καλλυντικες των συζυγων βουλευτων και "ημετερων". Επειδη τα αγγλικα μου ειναι χαλια, αν βρει καποιος τη σχετικη αναφορα, ας ενημερωσει παρακαλω.
Βεβαιως, δεν πρεπει να ξεχνουμε επισης οτι η Γερμανια οχι απλως ορθοποδησε μετα τον Β' Παγκοσμιο Πολεμο, βασισμενη στη συνδρομη των "δικων μας" Συμμαχων και δικων της εχθρων, αλλα τα καταφερε να γινει ενας οικονομικος κολοσσος και συναμα ενα σημαντικο προπυργιο καταδικης των εγκληματων των φασιστων/ναζιστων σε ολοκληρο τον κοσμο και μπραβο της.
Γιατι; επειδη οι γερμανοι δουλευουν και αγαπουν την πατριδα τους. Δινουν στη χωρα τους περισσοτερα απο οσα ζητουν απο αυτην, η μαλλον ζητουν απο το κρατος αυτα που δικαιουνται να εισπραττουν.
Αντιθετως, εμεις εδω περα κοντευουμε να γινουμε οι ζητουλες του πλανητη, ενα πηγαδι απατο, οπου ο,τι κι αν πεσει μεσα θα χαθει σε διαφορες τσεπες προθυμες να το απορροφησουν και ο κοσμακης ουτε που θα παρει χαμπαρι τιποτα.
Ετσι, με αυτο το σκεπτικο, δυσκολευομαι να ζητησω πλεον ο,τιδηποτε απο κανενα, αν δεν υπαρχει εξασφαλιση για την καλη χρηση και αποδοση των χρηματων. Ηδη, με την ενταξη μας στην Ε.Ε. εχουμε τυχει τοσων ευεργεσιων, τοσων πακετων που "χαθηκαν" εξαιτιας κακης ενημερωσης λογω της απαιτησης διαφορων "γραφειων συμβουλων", κλπ, να διαχειριστουν αυτα (τα "γραφεια") τις υποθεσεις, που δισταζω να αναφερω συγκεκριμενα παραδειγματα και μενω στη διαπιστωση πως ειμαστε ανικανοι, ως λαος, να επιλεξουμε κυβερνητες ισως με την κρυμμενη επιθυμια να δρασουμε παρομοιως "οταν ερθουμε στα πραγματα". Τι αλλο να υποθεσω;
..εδω που τα λεμε.. δεν υπαρχουν και αξιοι να διαλεξουμε.. Κανω λαθος;
..μηπως αφηνει κανεις τους πραγματικα αξιους να φανουν;
..μηπως οι αξιοι προτιμουν να φευγουν;
-->> κατα τα αλλα... ας τις διεκδικησουμε, δεν εχω αντιρρηση φυσικα. Αν τις παρουμε ομως, ετσι, χαλαρα, θα πανε εκει που πρεπει; Μηπως να τις ζητουσαμε ως συγκεκριμενη παροχη για συγκεκριμενο εργο;
UPDATE: οσο για το Μανολη Γλεζο που ειναι μπροσταρης σε αυτη τη διεκδικηση, τι να γραψω; Ειναι πραγματικα αξιολογος ανθρωπος, εχει κανει σημαντικο εργο στη Ναξο και μπραβο του. Οι υπολοιποι γιατι περιμενουμε, βρε Μανολη, τις αποζημιωσεις για να κανουμε κατι τι για τον τοπο μας; Για το Χαμογελο του Παιδιου, καποιος ιδιωτης φροντισε επισης. Για τους κατακαημενους μεταναστες, καποιοι αλλοι φροντιζουν. Ας δωσει το κρατος το παρον καπου, να δωσει ενα καλο παραδειγμα, να το εμπιστευτω λεμε. Οχι βεβαια, το "παραδειγμα" που δινει ο κ. Μαγγινας, ε -ουτε του κ. Τσιτουριδη θα παρω.
-->> το θεμα βρηκα εδω: http://prosklitiritonkairon.blogspot.com/
3 σχόλια:
Είναι γνωστό πως αμέσως μετά τον πόλεμο, οι Γερμανοί δούλευαν 8ωρο + 1 ώρα τσάμπα, για την ανοικοδόμηση της πατρίδας τους. Αναρωτιέμαι αν εμείς θα το κάναμε αυτό. Κι αν, ναι, θα το κάναμε πραγματικά ή απλώς θα περιμέναμε το ρολόι να γεμίσει τα επιπλέον 60 λεπτά.
Δεν είναι μόνο οι πολιτικοί που έχουν ευθύνη. Είμαστε όλοι εμείς. Είναι ένας φαύλος κύκλος που κανείς δεν ξέρει αν και που τελειώνει.
Για τους "ελληνάρες" αυτούς έχω κάνει blog αφιέρωμα στη διεύθυνση http://ares-mares-ellinares.blogspot.com στο οποίο περιμένω τα σχόλια σας.
Ευχαριστώ.
Ωραια, καλο ειναι που εντοπιστηκε το προβλημα. Η λυση ειναι το ζητουμενο. Με ποιο τροπο θα ξεφυγουμε και θα αποφασισουμε να γινουμε χρησιμοι και υπευθυνοι πολιτες.
Θα περασω με πρωτη ευκαιρια. :-)
Τα δάνεια της Επανάστασης και της Απελευθέρωσης πού πήγαν δηλαδή;
Απο καταβολής του το Νεότερο Ελληνικό κράτος (τρομάρα του) κυβερνάται απο κλέφτες (κυριολεκτικά τότε, επι το πιο οργανωμένο αργότερα).
Τί γνωρίζετε για τις διαμάχες των ντόπιων λήσταρχων με τους μορφωμένους Έλληνες του εξωτερικού για την κατανομή θέσεων στην κυβέρνηση του νέου κράτους;
Όταν με το καλό ανοίξουν και όλα τα αρχεία για την περίοδο της δικτατορίας, τότε να δείτε τί θα μάθουμε. Ήδη ξέρουμε την αγανάκτηση των Αμερικανών για την ηλιθιότητα και τη διαφθορά των κρατούντων στην περίοδο κατά και αμέσως μετά τον Εμφύλιο.
Το χειρότερο όμως είναι ότι πλέον πρόκειται για κάτι που συζητείται κατά κοινή ομολογία:
Είναι προφανές στον καθένα ότι οι κρατούντες είναι διεφθαρμένοι σε όλα τα επίπεδα. Η λογική λέει ότι θα έπρεπε οι γκιλοτίνες να έχουν πάρει φωτιά.
Γιατί όχι;
Μήπως γιατί ο καθένας μας περιμένει να βολευτεί με τη σειρά του κάποια στιγμή;
Δεν μπορώ να φανταστώ άλλο λόγο.
Δημοσίευση σχολίου